Hírek

2014.12.12. 15:02

Aszály, belvíz, szélviharok: a klímaváltozással kapcsolatos teendőkről is szó volt a megyei közgyűlésen

Szombathely - Pénteken délelőtt ült össze a Vas Megyei Közgyűlés, hogy megvitassák az aktuális napirendi pontokat.

Cseszkó Tamás

A megyei elnök jobbján először foglalt helyet a frissen kinevezett főjegyző, dr. Balázsy Péter.  Konstruktivitás jellemezte a megyei közgyűlés decemberi ülését, több, az ellenzék által javasolt módosításokat is támogattak a képviselők. Az ülésen beszámoltak egyebek között a közlekedési fejlesztésekről, elfogadták a jövő évi munkatervet, a kormányhivatal munkatársa pedig részletes tájékoztatást tartott a klímaváltozással kapcsolatos Vas megyei teendőkről.

Új Szervezeti és Működési Szabályzatot alkottak, mely Nagy Gábor, a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnöke szerint a kor követelményeinek megfelelő, a hatályos jogszabályokkal párhuzamos szabályzat. Az egyetlen vitás napirendi pont a hivatal gépjárművásárlása volt, a Jobbik jelezte, nem támogatják a beszerzést.  Rába Kálmán frakcióvezető urizálásnak tartja a tervezett beszerzést, Majthényi László megyei elnök viszont úgy érvelt, most van lehetőség a vásárlásra, és a régi, leamortizálódott járművek cseréje hosszú távon jóval gazdaságosabb, mint az állandó javítás.

Balról jobbra: Marton Ferenc és dr. Kondora Bálint alelnökök, Majthényi László elnök és  dr. Balázsy Péter főjegyző. Fotó: Cseszkó Tamás

Az ülésen kiderült, minden képviselő a megadott határidőig leadta vagyonnyilatkozatát, így hamarosan nyilvánosan is elérhető lesz, ki mekkora vagyonnal rendelkezik.

Elfogadták az új Szervezeti és Működési Szabályzatot. E napirendi pontnál mondta el Lábodi Gábor, a Jobbik képviselője első hozzászólását. Javaslatát, miszerint a hazánktól elszakított területeken található falvakkal vegyék fel a kapcsolatot, egyhangúlag támogatták. – Szentgotthárdiként fontosnak tartom, hogy a Wass Alberthez köthető Vasasszentgotthárddal fűzzük szorosabbra a szövetséget – mondta Lábodi.

Szabó Levente, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója részletes előadással készült, a megyénket érintő klímaváltozással kapcsolatos teendőkről beszélt. Előrejelzései nem voltak túl optimisták, szavai szerint hosszú, forró nyarakra, a nyári csapadék csökkenésére, az aszályos időszak hosszabbodására és enyhe télre számíthatunk. – Több aszály, több belvíz, a szélviharok felerősödése – mindezek nem kedveznek a mezőgazdaságnak sem – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy ennek következtében élelmiszerellátási problémák, kártevő kórokozók várhatók, miközben bizonyos növényfajok ki is halhatnak. Megoldásként szólt az agrárvállalkozói centrum létrehozásáról, ahol folyamatosan gyűjtenének adatokat a mezőgazdasági szektorról, monitoroznák a természeti változásokat. Szijártó László képviselő a napirend kapcsán a szelektív hulladékgazdálkodás fontosságára hívta fel a figyelmet. – A nem megfelelő hulladékgazdálkodás a klímaváltozást negatívan befolyásolja, és növeli a metángáz kibocsájtást – hangzott el. Lábodi Gábor arról beszélt, hogy információi szerint az állami erdőgazdaságok évente 150-200 ezer köbméter fát szállítanak az osztrákoknak. – Nem engedhetjük meg, hogy elherdálják a nemzeti vagyont – fogalmazott a képviselő. Majthényi László javasolta, hogy a jövő év novemberében az erdészeti zrt. számoljon be az erdőgazdálkodás Vas megyei helyzetéről.

A zárt ülésen döntöttek arról, hogy a különböző szervezetekbe kiket delegáljon a Vas Megyei Közgyűlés, valamint a rendészeti szakbizottság összetételét is megvitatta a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!