Hírek

2014.12.21. 15:49

Felavatták Für Lajos szobrát

Egyházasrádóc – Napra pontosan a történész és rendszerváltó politikus, Für Lajos születésének 84. évfordulóján avatták föl bronzból készült mellszobrát szülőfaluja református templomának kertjében, a vasárnap délelőtti istentisztelet után.

Ölbei Lívia

Für Lajos bronzportréjának elkészítésére Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész kapott felkérést. A templomra néző szobornál Szakál Péter esperes áldása után Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet, fölidézve a „kiváló szónoki képességekkel megáldott" történész, az akadémiai doktor, Lakitelek szervezője és felszólalója, az MDF alapító tagja, az Antall-kormány és a Boross-kormány honvédelmi minisztere – egyszóval az egy éve elhunyt Für Lajos alakját, aki „történészként és nemzeti elkötelezettségű, plebejus szemléletű rendszerváltó politikusként egyaránt maradandó életművet alkotott".

A templomkertben frissen fölavatott Für Lajos-szobornál a családtagok is fejet hajtottak. Jobbra: Pálóczi Zsuzsa. Fotó: Timár Gergely

Lezsák Sándor összegzése szerint „egy kicsi falu nagy embert adott a magyarságnak"; nem véletlen, hogy a család kérésére Arany János két sorát vésték föl a posztamensre: „Áldott az a bölcső, / mely magyarrá ringatott." V. Németh Zsolt államtitkárként, országgyűlési képviselőként és a Nemzeti Fórum alelnökeként mondott beszédet, hangsúlyozva, hogy a nemzeti és egyetemes értékeket képviselő, az „új, szabad Magyarország" megteremtésében közreműködő Für Lajos pályafutását mindvégig „tisztesség, alázat, hűség" jellemezte. A koszorúzás után a Liszt-díjas előadóművész, Dévai Nagy Kamilla énekelt. Végül a szoboravató ünnepség résztvevői átsétáltak a temetőbe, hogy elhelyezzék Für Lajos sírján az emlékezés fehér rózsáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!