Hírek

2014.12.17. 19:05

Holokauszt 70: emléktáblán és könyvben

Szombathely - A Kanizsai Dorottya Gimnázium Baráti Köre emléktáblát állított az iskola azon diákjai és tanárai emlékezetére, akiket 1944-ben zsidó származásuk miatt elhurcoltak Auschwitzba.

Ölbei Lívia

Az iskola első emeleti folyosójának falán szerdán délután leleplezett emléktáblán 20 név olvasható, 18 diáklányé (a KDG jogelődje leánygimnázium volt) és két tanárnőé. Öten élték túl a holokausztot. Köztük volt Szemző Magda, a gimnázium legendás magyar- és franciatanára, Görög Sándor Széchenyi-díjas akadémikus nagynénje – és nevelőanyja, mert a háború után egyedül maradt, szülei elpusztultak Auschwitzban. Ott ölték meg testvérét, Görög Klárát is, akinek gimnáziumi magyarfüzetét és 1944. áprilisában kiállított bizonyítványát („4. osztályba léphet") Görög Sándor személyesen adta át a megemlékezésen Módos Tibornak, a KDG igazgatójának: „Mert itt ezek a dokumentumok jó helyen lesznek."

Görög Sándor akadémikus átadja Módos Tibor igazgatónak testvére, Görög Klára magyarfüzetét és bizonyítványát.

Módos Tibor köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy bár ő maga szerencsésnek mondhatja magát, hiszen soha nem élt háborúban, könyv- és filmélményei közel hozták a borzalmak korát: „ (...) Mind a mai napig rettegek a tetoválásoktól, mert olvastam róla és láttam a koncentrációs táborban tetovált emberbőrből készült lámpaernyőket. (...)" A gimnázium igazgatója szólt a mindenkori ember felelősségéről, hozzátéve, hogy ezek most a tiszteletadás pillanatai: „Emlékezzünk azokra a diákokra, akik ugyanolyanok voltak, mint a mostaniak, éltek és élni próbáltak; azokra a tanárokra, akik ugyanúgy készültek az óráikra, mint mi – és mit tett velük a sors.

Emlékezzünk rájuk, tisztelettel hajtsunk fejet előttük, s ígérjük: mindent megteszünk annak érdekében, hogy soha ne ismétlődhessen meg hasonló embertelenség." Mentes Vilmos, a gimnázium baráti körének elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik az emléktábla elkészüléséhez hozzájárultak. Aztán csak annyit mondott: ő 9 évesen látta Sárváron az Auschwitzba tartó menetet.

A Szemző Magda-kötet bemutatóján a KDG diákjai adtak emlékműsort, megrendült a közönség. Balra: Novák Marcell. Fotó: Unger Tamás

A közönség gyertyával a kézben sétált át az Iseumba, ahol a Szemtől szemben-kiállítás terében nagy érdeklődés mellett mutatták be Kelbert Krisztina történész Szemző Magdát bemutató könyvét; a Híres szombathelyi nők-sorozat 12. kötetét. A szerző erős állítása szerint Szemző Magda élete szinte minden percében megvalósítja Claude Roy nevezetes aforizmáját: „Az irodalom teljesen haszontalan; egyetlen haszna, hogy élni segít." Ezt példázta a KDG diákjainak holokauszt-emlékműsora is, amelyet Szabó Klára tanárnő vezetésével hoztak létre: szemtől szemben, megrendítve a könyvbemutató közönségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!