Hírek

2014.12.02. 18:40

Készüljön fel a télre: változó út-, időjárási és fényviszonyok az utakon!

Szombathely - A statisztikai adatok arra utalnak, hogy a mostani időszakban megugrik a balesetek száma az országban. Egy biztosító tapasztalatai ugyan ezt nem támasztják alá, mégis érdemes alaposan felkészülni a télre, a megváltozott útviszonyok magasabb kockázatot rejtenek.

Budai Dávid

A télies időjárás már beköszöntött, ez nem csak mentálisan viseli meg az embert, hanem fizikailag is, amennyiben hinni lehet azoknak a statisztikáknak, amelyek szerint most az éves átlagnál mintegy húsz százalékkal nagyobb a balesetek száma, mint az év korábbi hónapjaiban. Sőt, több autót törünk össze ebben az időszakban, mint amikor már a hólapátolással indulnak a reggelek.

Ennek oka részben a már említett mentális változásokban keresendő, hiszen még minden porcikánk tiltakozik a tél ellen, nem akarjuk elfogadni, hogy beköszöntött a rossz idő, és ehhez még nyugodtan hozzá vehetjük az ünnepi készülődés okozta stresszt is. Ezek a folyamatok a fejünkben játszódnak le, de nézzük, mi történik ilyenkor az utakon.

Csökkenti az éberséget a sötétben vezetés, a fények változása viszont megzavarja a sofőrt. Fotó: Unger Tamás

Tangl Lászlót, a Győri Igazságügyi Szakértői Kamara szombathelyi közlekedési igazságügyi szakértőjét kérdeztük arról, hogy mire kell figyelnünk ebben az időszakban. Ugyan megyénket most elkerülte az ország több pontját sújtó ónos eső, nem leszünk mindig ilyen szerencsések. A szakértő elmondta, ónos esőben lehetőleg ne vagy csak megfelelő rutinnal rendelkezők induljanak útnak. A legfontosabb a sebesség mérséklése. Nagyot fékezni jeges úton nem célszerű, megfelelő gyakorlat híján lévő autóvezetők azonban ösztönösen a fékre lépnek ilyenkor is. További pech, hogy a jeges úton a téli gumi sem segít. A többi esetben azonban jól jöhet. Tangl László elmondta, bár nem kötelező a használata, esős időben három milliméter alatti bordamélységgel ne induljunk útnak. Amennyiben téli gumit használunk, ez a probléma megoldódik, hiszen itt négy milliméter a minimális bordamélység.

A szakértő szerint az egyik legnagyobb baleseti veszélyforrás az útviszonyok megváltozásán túl a fényviszonyok hirtelen változása. Például amikor Szombathelyen reggel hétkor lekapcsolják a világítást a városban, az is kockázattal jár. Egyes kutatások kiemelik, hogy a sötétben vezetés jelentősen csökkenti az éberséget: két-három óra vezetés ilyen körülmények között 0,8 ezrelékes véralkoholszinttel megegyező élettani hatással jár. De még tökéletesen éber állapotban is jóval később lehet észrevenni sötétben az úttesten lépegető gyalogost vagy kerékpárost, valamint más váratlan akadályt. Az ablaküveg párásodását mindenképpen szüntessük meg: a szarvasbőr kendő is jó megoldás, de az ablaküvegre fújt meleg levegő segít rajtunk igazán. És ami még jól jöhet: meleg ruha, hólánc, fagyálló az ablaktörlő folyadékban, jégkaparó, cirokseprű és nem ördögtől való a gyalogsági ásó sem.

A KSH adatai szerint Vas megyében 2012-ben 713 baleset történt, ez Magyarországon jó mutatónak minősül, főleg ha megnézzük, hogy Pest megyében 2069 volt ugyanez a szám. Ezzel az eredménnyel a tizenkilenc vizsgált megyéből a nyolcadik legjobb helyre futottunk be. Igen ám, de ha megnézzük a meghalt és megsérült személyek számát tízezer lakosra vetítve, akkor azt látjuk, hogy 2012-ben sehol az országban nem olyan magas ez az arány, mint nálunk.

A Genertel biztosító grafikonjából kitűnik, hogy valóban ez az időszak a kritikus a töréskároknál. Az idei évben annyit változott a helyzet, hogy a hosszú enyhe ősz miatt kicsit később ívelt fel a görbe, így főként november második felétől észlelhettünk növekvő kárgyakoriságot, tudtuk meg Varga Péter kommunikációs tanácsadótól.

Megkérdeztünk egy biztosító szombathelyi képviseletét is, hogy tapasztalnak-e növekvő forgalmat a kárbejelentések miatt a mostani időszakban. Azt a választ kaptuk, hogy az ügyfélszolgálatra semmivel sem érkezik több kárigény, mint az év korábbi hónapjaiban. Ez mindenestre bíztató, de azért valóban nem árt felkészülni a télre.

A magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője Pécsi Norbert Sándor elmondta, a közlekedők figyelmét igyekeznek mindig, folyamatosan felhívni a télies útviszonyokra, ezért a szokásosnál is nagyobb odafigyelést kérnek az autósoktól. A Közút hasznos téli tanácsai, és a téli munkavégzésekkel kapcsolatos információk facebook oldalukon is elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!