Hírek

2014.12.03. 19:35

Két vasi kastély is esélyes az újjászületésre

Vassurány, Vép – Nagy esély van arra, hogy újjászülessen a vépi és a vassurányi kastély, a két több száz éves épület felújítása ugyanis bekerült a Nemzeti Kastélyprogramba.

Cseszkó Tamás

– Milyen jövőt szán a kormány a vépi és a vassurányi kastélyoknak? – tette fel a kérdést Ágh Péter, az érintett települések országgyűlési képviselője a parlament tegnapi ülésén. Kifejtette: a vépi Erdődy-kastélyra és a vassurányi Schilson-kastélyra méltán lehet büszke a megye és Magyarország is. – Ezért is tekintünk aggódó figyelemmel a jövőbe, mi vár a 21. században ezekre az ingatlanokra, hiszen eddig az enyészet sorsa jutott számukra – mondta a képviselő, kiemelve, hogy bízik abban, ha hosszú út is vezet az  újjászületéshez,  előbb-utóbb eljön az ideje. L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában kifejtette, hosszú évtizedes pusztulás után a vidéki kastélyokat a kormány meg akarja menteni. Az államtitkár a magyar műemlékkincs fontos szeletének nevezte az épületeket. Utalt arra a két héttel ezelőtti kormányhatározatra, amely a Nemzeti Kastélyprogramot útjára indította.

Az államtitkár válaszából az is kiderült, hogy a tervek szerint 30 milliárd forintot fordítanak a kormányhatározatban megjelölt 19 kastély felújítására  – A képviselő úr választókörzetében található vépi és vassurányi kastélyok megítélésünk szerint a nemzeti kultúra szempontjából kiemelt értéket képviselnek, ezért ezek is bekerültek a kastélyprogramba. A tervek szerint március 31-éig elkészül a hasznosítási koncepció, amelybe természetesen az érintett települések vezetőit és képviselő urat is be fogjuk vonni – mondta L. Simon László.

– Örömmel fogadtuk a hírt, 2012-ben már történt itt tetőfelújítás – reagált a hírre Nagy Attila, Vassurány polgármestere. Mint mondta, az 1723-ban épült kastélyban működik az óvoda, az alsó tagozatos iskola, a könyvtár, valamint az orvosi rendelő is.

– A legnagyobb gond a csapadékvíz-elvezetés, a csatorna ugyanis a kastéllyal egy időben épült, és az évszázadok alatt teljesen tönkrement – mesélte a település vezetője, hozzátéve, hogy a surányi patakba kellene, hogy elfolyjon a víz, de egyelőre hiába. – Ez a falu legnagyobb közösségi tere, itt tartjuk a legnagyobb rendezvényeket, ezért is bizakodunk, hogy megújulhat az épület – mondta Nagy Attila, akinek becslései szerint több száz millió forintot kóstálna a teljes felújítás.

Kovács Péter, Vép polgármestere is lelkes, mint mondta, az Erdődy-család egykori kastélyát 1945-ben államosították, később a mezőgazdasági iskola kollégiuma volt, mára azonban ebek harmincadjára jutott az épület.

– Egyre rosszabb állapotban van, a tetőszerkezet még áll, de ha nem nyúlnak hozzá, baj lehet – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy egy rendkívül nagy, 80 helyiségből álló, 6 ezer négyzetméteres épületről van szó.

– Gondolkodtunk, milyen funkciót lehetne adni a kastélynak, manapság divatos a műemlékkastélyokban a wellnessközpont, de emelt színvonalú idősek otthona is működhetne itt – sorolta az ötleteket a városvezető. Mint mondta, szorgalmazzák a kastély felújítását, hiszen ezer szállal kötődik Vép múltjához. – Egykoron Bakócz Tamás esztergomi érsek is tulajdonosa volt a kastélynak, és a feljegyzések szerint itt volt Bercsényi Miklós lakodalma. Ezt a hagyományt is szeretnénk feleleveníteni – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!