Hírek

2014.12.15. 09:10

Piac, lakbér és a wifi - Fontos ügyekben dönöttek a képviselők

Fontos ügyekben döntött legutóbb Körmend képviselő-testülete. Terítéken voltak a lakbérek, a piaci helypénzek, megszavazták az ingyenes főtéri wifit.

Kozma Gábor

- Módosul a lakbérek megállapításáról szóló rendelet - derült ki az ülés elején. Bebes István polgármester elmondta, hogy megtörtént a város önkormányzatának a lakbérek megállapításáról szóló, 11/1994. számú rendeletének éves felülvizsgálata. A lakbérek esetében átlagosan 5 százalékos emeléssel számoltak. A polgármester érdekes ellentmondásra hívta fel a figyelmet az emelés tekintetében. - A lakbérek nálunk nagyon alacsonyak, ám ezt sajnos sok bérlő nem becsüli. Igen sok esetben okoznak kárt az önkormányzati bérlakásban, a helyreállítás pedig a Városgondnokságra hárul. Jelenleg is akad olyan lakás, amit minden különösebb jelzés nélkül hátrahagyott a bérlő, miután nem kis kárt okozott benne. Sajnos az ilyenkor szokásos jogi eljárásnak nincsen sok realitása, miközben az eljárási költségek, bíróság, végrehajtás, tetemesek. A rendelet-tervezetnél ezért elsődleges szempont az volt, hogy a lakbérek legalább kis részben nyújtsanak fedezetet a lakások karbantartási, felújítási feladataira - húzta alá a polgármester. A testület végül 11 igennel és 1 nem szavazattal hagyta jóvá a módosítást.

Módosul a temetőkről és a temetkezésről szóló önkormányzati rendelet is. Az ülésen elhangzott, hogy a meghatározott díjtételek 2011 től érvényesek. Az azóta eltelt 3 évben nem volt áremelés, a szolgáltató Kovátsik Temetkezési Bt. most kérelmezte a díjak emelését, mégpedig 10 százalékos mértékben. Az önkormányzat, a lakossági terhekre is tekintettel, 5 százalékos emelést javasolt. A testület szavazáskor ezt fogadta el. E csomagban döntöttek a piaci helypénzdíjakról is a 2015-ös évre. A rendelet-módosítás kizárólag az elárusítóhelyekért fizetendő díjak mértékét szabályozza. Az egyes tételeknél figyelembe vették, hogy a piacot jórészt felújították és a munkák folytatódnak.

Végül élénk érdeklődést váltott ki az ingyenes wifi szolgáltatás bevezetése a belvárosban. A Szabadság térre és a kastély belső udvarára kiépítendő rendszerre nettó 3 millió forint keretösszeget szánnak. A polgármester elmondta, a szolgáltatásra nagy az igény, mivel Körmenden a nagyrendezvények helyszíne mindenkor a Szabadság tér és a kastély belső udvara. - Az ingyenes wifi elősegítheti, hogy a Szabadság tér még inkább közösségi tér legyen főleg a fiatalok, de a várost megtekintő turisták számára is - hallottuk.

Az ülés előtt közmeghallgatást tartottak, amelyet a lakosság részélről érdektelenség kísért. Bebes István polgármester az uniós pályázatokról, a város stratégiai irányairól és a munkahelyteremtésről beszélt. Mint mondta, minden követ megmozgat a sikerért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!