Hírek

2014.12.02. 13:56

Strand lesz az árvíztározóból?

Kőszeg - A város ingyenes önkormányzati tulajdonba szeretné kapni az államtól az Abért-tavakat.

Némethy Mária

A következő években kiemelt hangsúlyt fektet Kőszeg önkormányzata a turisztikai célú fejlesztésekre. Elképzeléseik között szerepel  az Abért-tavak idegenforgalmi és üdülési célú hasznosítása, különös tekintettel arra, hogy ezzel megoldódna a város úgy 30 éves gondja: a nyári strandolás lehetősége. A kőszegi képviselők már több alkalommal foglalkoztak a víztározó területének hasznosításával. Ezért kötöttek együttműködési megállapodást a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségével, amely a tavak halászati jogával rendelkezik.

Az Abért-tavakat korábban lukácsházi víztározónak hívták. Az 1965-ös árvíznél a megáradt Gyöngyös patak rendkívül nagy elöntéseket és károkat okozott a patak menti településeken: Lukácsházán, Gyöngyösfalun, Gencsapátiban, Szombathelyen. Az árvíz után a vízügyi szakemberek azt javasolták, hogy Kőszeg déli részén, Lukácsháza északi területein épüljön egy árvíztározó, amely mentesíti a településeket az árvízi károktól. Több évtizedes tervezés és egyeztetés után 2010. június 30-án fejeződött be a tározó építése.

A víztározó  tulajdonosa ma a Magyar Állam, kezelője a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A kőszegi képviselők úgy döntöttek, hogy kezdődjenek tárgyalások az ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba kerüléséről. Ennek érdekében felhatalmazták a polgármestert a szerződés aláírására, s arra, hogy a több mint 43 hektáros terület tulajdonba kerülésének költségét a város állja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!