Hírek

2014.12.15. 08:10

Szombathelyi közgyűlés: drogteszt, városőrség, fejlesztések

Élőben, percről, percre tudósítottunk a hétfői szombathelyi közgyűlés eseményeiről.

Cseszkó Tamás

Üdvözöljük kedves olvasóinkat, élőben jelentkezünk a Városházáról, ahol hétfőn ismét ülésezik a szombathelyi közgyűlés. Érdemes lesz velünk tartani, hiszen percről percre követjük az eseményeket, sőt elvisszük Önöket a kulisszák mögé is. Jó olvasást kívánunk!


8:56 Merész gondolatok reggel

Olyan durva ötletünk támadt, hogy magunk is elképedtünk rajta, arra gondoltunk, hogy mivel úgyis tervezik a politikusok és az újságírók drogtesztjét, megelőzve a gondokat, egy ollóval körbe járunk, és mindenkinek a hajából lenyisszantunk egy darabot. Aztán ideértünk, megláttuk Szuhai Viktort, a DK képviselőjét, és rájöttünk, hogy az ő tükör kopasz fejét bizony jobb, ha békén hagyjuk. A szemöldökét birizgálni meg azért mégis erős lenne. Így aztán maradt az olló a helyén, és bízunk olvasóinkban hogy elhiszik, senki nem élt tudatmódosítóval, mint ahogy jelen sorok írója sem, aki akár a gerincvelőjét is odaadja, nem lesz benne semmi olyan cucc.

Szuhai Viktor haját nehezen vágnánk le. Mondjuk Kelemen Krisztiánnál sem egyszerű a helyzet


9:10 Informatikai nagyhatalom lettünk

Kezdünk. Dr. Puskás Tivadar bejelentésekkel kezd. Gratulál az Ausztráliában járt diákolimpikonoknak, akik nagyon ügyesek voltak, több érmet sikerült elhozniuk. Más téma: A hét végén a Megyei Jogú Városok Közgyűlésének küldöttségének vezetőségi választása zajlott, a korábbiakhoz hasonlóan az Informatikai bizottságot fogja majd Szombathely városa vezetni.


9:13 Czeglédy és a játékosügynöki tevékenység

Czeglédy Csaba levelet írt, melyet most az aljegyző olvas fel. Arról szól, hogy Czeglédy ügyvédi irodája valóban folytat játékosügynöki tevékenységet, ám nem direktben ő, hanem két munkatársa látja el a feladatot. Értelmezése szerint mivel nem a Haladással, hanem a játékosokkal állnak kapcsolatban, nem összeférhetetlen mindez a képviselőséggel, ráadásul a Haladástól nem kap sem bónuszt, sem jutalékot, és mint írja, nem is fogadott volna el.


9:16 Híváslista, városőrség, drog

A napirendről döntenek. Czeglédy Csaba továbbra is javasolja az eseti vizsgálóbizottság felállítását a híváslista ügy miatt, mivel úgy tudják, korábban is történhettek ilyen esetek. - Fontos lenne, tudni, hogy 2010 és 2014 között hány ilyen kikérés volt - mondja a frakcióvezető.

Horváth Soma városőrség felállítására tesz javaslatot, mivel szerinte rengeteg a rongálás, vandalizmus, bűncselekmény. Czeglédy Csaba is kitér a miniszterelnök drogellenes fellépésére, mint mondta, meg kellene vizsgálni, hogy a képviselők hogyan tudnának három havonta vizsgálatra menni.


9:26 Vizsgálják!

- Először a javaslat, utána a duma - mondja a polgármester Horváth Somának, aki az előbb túllépte az időkeretét, és csak a végén hangzott el, mit is szeretne tulajdonképpen. Most a Szentlélek Patika bútorzatával kapcsolatban szólal fel, úgy tudja, a patika tulajdonosa ajándékba adta volna a városnak a berendezést, azzal a feltétellel, hogy állítsák ki a Savaria Múzeumban, ám ezt nem sikerült lemenedzselni. Czeglédy megfejeli a javaslatot, azt kéri, hogy vizsgálják meg az elmúlt négy év Fő téri ingatlaneladással kapcsolatos ügyleteit. - Olyan információk kerültek a birtokunkba, melyek egy-két esetben a korrupció gyanúja is felmerülhet.


9:40 Nyolcvankilenc milliárd forintnyi fejlesztés várható

Az ellenzéki javaslatok nem mennek át, rátérünk a napirendi pontokra. A polgármester egy prezentációval készült, az elmúlt négy év fejlesztéseiről számol be. Vázlatosan:

- 49 milliárdot költöttünk az elmúlt négy évben

- a jelenleg zajló és a közelmúltban zárult projektek: 14,3 milliárd forint

- a 2014-2020-as időszakban: 14,5 milliárd forint. Ennek a 40%-a gazdaságfejlesztésre megy majd, a Nyugat Pannon Járműipari és Mechatronikai Központtal kapcsolatos fejlesztésre fognak költeni.

- További milliárdok röpködnek, most épp 75 milliárdról van szó, van benne Szent Márton program, intermodális csomópont kiépítése, és még sok minden más is, összesen 89,5 milliárd forintnyi fejlesztésre van esély.

Dolgoznak a városvezetők

 

9:54 Egyéni ügyekkel jönnek a képviselők

Ipkovich György impozánsnak nevezi a számokat, egyúttal arra kíváncsi, hogy a pápalátogatással kapcsolatos beruházások benne vannak-e a beszámolóban? Azt is kérdezi, hogy jelenleg hogy állnak a különböző projektek, és hogy áll az északi ipari park fejlesztése. Aztán a képviselők egyéni körzeti ügyeiket csempésznék a napirendhez.

Horváth Attila megdicséri Lendvai Ferenc munkáját, aki szerinte korrektül áll a választókörzetét érintő kérdésekhez. (Az Árkádiánál található kereszteződésről van szó, ahol nem lehet balra kanyarodni jelenleg, de ha minden jól megy, nemsokára lehet majd) Dr. Kecskés László is egyetért, mint mondja, szükség van a helyzet megoldására.

Dr. Nemény András szerint meg kellene oldani, hogy a képviselők az egyéni körzetekkel kapcsolatos fejlesztéseket jól tudják menedzselni. Szól a SZOVA tulajdonában lévő ingatlanok fejlesztéséről is, mely tovább serkentheti a gazdaságélénkítést.

Lendvai Ferenc kéri, hogy ne itt tárgyalják az egyéni körzetek ügyét, mire Czeglédy beszól: valakinek legalább van körzete.

10:18 Csak szólnak és szólnak a képviselők

Egyre csak jönnek a képviselői hozzászólások. Balassa Péter azt kéri, hogy készüljön egy anyag a meg nem valósult fejlesztésekről is. 2007-ig menne vissza. Tóth Kálmán a szentkirályi városrészt érintő ügyekről beszél, Kopcsándi József a 11-es Huszárúti laktanya fejlesztését hiányolja az előterjesztésből. Javasolja a polgármesternek, hogy keressék meg a LATEX tulajdonosát, aki a várossal együttműködne különböző fejlesztésekben. Szuhai Viktor úgy látja, a városvezetés nem támogatja a városőrség létrehozását, ebben az esetben viszont javasolná a kamerarendszer fejlesztését azokra a lakótelepi csomópontokra, ahol a legtöbb ember megfordul. A polgármester válaszol: 13 millió forintot nyertek pont most kamerafejlesztésre, úgyhogy megoldódik a probléma.

10:25 Droglaborra 100 milliót!

Czeglédy Csaba arra hívja fel a figyelmet, hogy a fejlesztésekből kihagyták a Derkovits lakótelepet. - Nem kellene büntetni 18 ezer szavazót, hiszen mindhárom körzetet elvitte a baloldal. Lobbizik, hogy építsék meg a Perint parti sétányon azt a 400 méteres szakaszt, ahonnan hiányzik a bicikliút. Czeglédy jelzi, hogy ő is ott lakik, így ismeri a helyzetet. Kér még 200 millió forintot járdafelújításra is. Javasol még uniós forrásból 100 millió forintot droglaborra, ahol tudják majd vizsgálni a gyerekeket, újságírókat, politikusokat. Czeglédy szerint még az iskolaújságok szerkesztőinek is kéne vizsgálat. Mondjuk nem értem, ezen miért csodálkozik, nem hiszem el, hogy bizonyos képregények, gyerekmesék írói nem tudatmódosító szerekkel rakták össze a szereplőket, történeteket.

Czeglédy Csaba droglabort építene

10:41 Kell-e fizetni az útért?

Jó másfél órája az 1. napirendi pontnál vagyunk,és még mindig jelentkeznek szép sorban a képviselők. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária örül annak, hogy az ellenzéki oldal érzi, hogy a prioritásokat meg kell fogalmazni, és a megvalósítási tanulmányokat önerőből kell létrehoznunk. Azt mondja, jó, hogy itt van Ipkovich György, aki a korábbi ciklus polgármestere volt, így nagy gyakorlata van, hogyan kell beadni a pályázatokat. Ipkovich György arra kéri a polgármestert, lobbizzanak azért, hogy ne legyen fizetős a 86-os út, ehhez csatlakozik Nemény András is, aki szerint bár most nincs jó hangulat a kormányüléseken, mondja meg Hende Csaba, hogy a szombathelyiek nem szeretnének adót fizetni. Lendvai Ferenc javasolja, hogy az egyéni képviselők gyűjtsék össze, hogy milyen fejlesztéseket javasolnak a saját körzetükben.

10:57 A híd

A híd a téma... A híd mely a Csónakázó tó mellett található, kicsi, béna, gyenge, és nem nyerges vontatóra van tervezve. Pedig Lakézi Gábor, a Városüzemeltetési osztály vezetője azt mondja, még az is átment rajta. Az a cél, hogy a Rohonci úton közlekedjenek az autók és ne a pihenőövezetet terheljék agyon. - Az étteremhez, a létesítmények kiszolgálásához szükséges forgalomnak kéne oda csak behajtani, az egy rekreációs övezet.


11:26 A képviselő a hűtők érdekeit is képviseli

Továbbra is a szombathelyi fejlesztések, azaz az első napirendi pont tárgyalása zajlik, pont két órája. Eközben megtudtunk, hogy egyszer egy képviselőt azzal hívott fel a körzetében lakó, hogy elromlott a hűtője. Jó sok kérdés érkezett, nemsokára válaszol Illés Károly.

11:36 Százötven bérlakást újítanak fel két éven belül

Illés Károly válaszaiból idézünk. Figyeljenek, mert fontos információk vannak benne:

- Meghívták a pápát, de egy évre előre lehet foglalni az időpontot, így jövőre derül ki, jön-e végül a szentatya

- sok, már kész koncepció van, például az Epcos telephelyének fejlesztésével kapcsolatban

- az északi ipari park kapcsán is dolgoznak

- a Haladás Sportkomplexum esetében aláírták a támogatási szerződéseket, a többi fejlesztésnél még nem, mert az eu-s támogatási alapok meg sem nyíltak

- a dozmati víztározó fejlesztése is érinti többek között az Aranypatak ügyét

- figyelembe kell venni, hogy mire lesz forrás

- a városvezetés eltökélt a szociális bérlakások fejlesztésében, és el is indultak a felújítások

- minden forrás, ami a bérlakás bevételből érkezik, azt erre költik, fél éven belül 50, másfél éven belül további 100 lakást újítanak fel

- a közvilágítás fejlesztése kapcsán kiírták a közbeszerzési eljárást, hogy mérjék fel a jelenlegi állapotokat

- nem a huszárúti laktanya volt az elsődleges prioritás, hanem az ipari parkok fejlesztése, hiszen a legfontosabb a gazdaságfejlesztés

- a Markusovszky kórház fejlesztése érinti a régi városi strand területét

- a Derkovits lakótelep is szerepel a programban, a szociális városrehabilitációs program, a panelprogram és a kamerarendszer fejlesztése is megemlékezik a lakótelepről

12:03 Szép új világ

Nem fogják elhinni, de hosszas polémia után túlmentünk az első napirendi ponton. Most jön a második, az Epcos telephelyének és kapcsolódó területeinek fejlesztési koncepciójáról. Gáspár Péter beszél. Mint ismeretes, a Szent László király utcában volt régen a cég telephelye, amely tulajdonképpen kertvárosi rész, ám ide ékelődött be az üzem. Nemrég azonban kiköltöztek az ipari parkba így most új funkciót kapna a terület. - Egyetemi városrészt szeretnénk itt létrehozni, hiszen a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ennek jó alapot ad - hangzott el. Több ütemben valósulna meg a beruházás, jól előkészített koncepciót látunk.  A régi magas gyárépületeket elbontanák, ugyanis nem hasznosítható, és újra megnyitnák a Cserkész utcát, kapcsolatot hozva létre a Szent István lakóparkkal. Az evangélikus iskolával szemben található ingatlant is fejlesztenék, tornaterem és művészeti tér kapna itt helyet, az iskola már keresi az egyházi forrásokat. Később konferencia termet is építenének, ahol komoly szakmai munka folyhat majd. Új parkolókat is létrehoznának, hiszen jelenleg még a lakók is kénytelenek az utcán parkolni. - Olyan campus, olyan egyetemi városrész jönne létre, amely felértékelné ezt a területet - mondja Gáspár Péter.

12:24 Bel-balhé az MSZP frakcióban

Kicsit adventi hangulat van ma, végre nem a politikai csatározások, sokkal inkább a szakmai munka jellemzi a közgyűlést. Mondjuk azt kétlenénk, hogy átölelik majd egymást a politikusaink és szeretetkört alakítanak, de hát ki tudja, csodák márpedig vannak.  Épp az EPCOS költözésénél tartunk, március végééig átköltözhetnek az új területre. Aztán gyorsan végigsuhanunk pár napirendi ponton, majd olyat látunk, mint még nem nagyon. Czeglédy Csaba keményen leszúrja a saját frakciótársait, amiért nem figyelnek, ugyanis egy napirendi pontnál Tóth Kálmán és Kelemen Krisztián elfelejtettek szót kérni. - Hiába nézel Kálmán!... Jellemző... - mondja Czeglédy, mire frakciótársa válaszol: - Nem jellemző. Czeglédy: - De jellemző... Meg kell hagynunk, Czeglédy kemény főnök, nem lennénk most a szocik helyében.

Tóth Kálmán nem figyelt


12:37 Reszelt sajt, Micimackó, Lisztmayer

Biztosan van mindenkinek kedvenc szava, az enyém például a reszelt sajt (nem tudom miért, de minden hang gyönyörű benne, pedig nem is egy szó, hanem kettő) Kelemen Krisztiánnak egészen biztos, hogy a Micimackó a kedvenc szava, sokszor fogjuk még a szájából hallani a szót. Abból gondoljuk, hogy Kelemen nincs bedrogozva, mert akkor most módszeresen ismételgetné: Micimackó, Micimackó, Micimackó, Micimackó. Ehelyett 5 millió forintot kér az óvoda teljes felújítására, melyet már a bizottsági ülésen is megtett, akkor jelezték neki, hogy ebben az évben nincs már rá forrás. A bizottsági ülésről egyébként Lisztmayer Zsófia tudósított, nevének szépsége vetekedik a reszelt sajttal, ráadásul jó részletesen taglalta is, hogy ott mi történt.

13:09 Haladunk

Költségvetéssel kapcsolatos rendeleteket hoztak, most a hetedik napirendi pontnál vagyunk. Gyorsan haladunk, úgy látszik, mindenki szívesen menne már ebédelni. Vagy csak most kerültek az asztalra a technikai jellegű napirendek, és még a legelszántabb ellenzékiek sem akarják széttrollkodni a közgyűlést. Eközben Ausztráliában és Belgiumban is túszokat ejtettek, reméljük, Magyarországra nem jönnek a terroristák, bár őszintén szólva kíváncsi lennék, milyen lenne közösen "túszkodni" Puskás polgármester úrral, meg Czeglédy Csabával.

13:21 Aggódnak a szocialisták

Új vagyonrendeletet fogunk alkotni, ez a 9. napirendi pont. - Van bajunk az új vagyonrendelettel - mondja Horváth Attila, kifogásolva például a Közbeszerzési bizottság átalakítását. - Aggódunk, nem értjük a történetet, és a mai napig nem kaptunk olyan választ, ami azt igazolná, hogy ez a döntés alá van támasztva - hangsúlyozza a képviselő. Balassa Péter morális gondokat vet fel. - Nem lesz összeférhetetlen, ha rokon, vagy családtag szerepel a közbeszerzésben - veti fel Balassa, ráadásul szerinte Telek Miklós, a polgármester kabinetfőnökének osztályvezetői kinevezése azt eredményezheti, hogy nem lesz független a bizottság.


13:33 Rendelkezések a rendeletről

Dr. Nemény András azt javasolja, hogy egy év múlva vizsgálják felül, hogy jó-e így a Közbeszerzési bizottság. Ipkovich György meg arról beszél, hogy minél nagyobb mértékben kellene biztosítani az átláthatóságot. - Nem a szakszerűséggel van a baj, rendkívül szakszerűen tesznek el komoly pénzeket, ezért is tüntetnek az utcán - mondja az egykori polgármester. Kopcsándi József arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdasági társaságaink még nagyobb figyelmet igényelnek. Paragrafusokról meg bekezdésekről beszél, amit csak a hivatal munkatársai értenek. Jól áll Kopcsándinak a szakértői stílus, emlékszem, mikor kiskoromban még élőben néztem a városi közgyűléseket, Heigl István produkált hasonló részletes hozzászólásokat. Balassa Péter azt javasolja, hogy minden képviselő hétfő délig kapja meg a Közbeszerzési bizottság anyagait.

Most szünet következik, 15:15 perckor folytatjuk, addig is hálás szívvel köszönjük figyelmüket!

15:22 Folytatjuk!

Itt vagyunk, folytatjuk. Ma ismét veszélybe került az élő tudósításunk, laptopunkat ugyanis egy helyi étteremben hagytuk. Szerencsére telefonáltunk, így visszakerült hozzánk. Köszönjük.

A vagyonrendelet módosító javaslatairól szavaznak most.

15:27 Szoci lett a polgármester

Na jó nem, de véletlenül az MSZP frakcióval szavazott, Molnár Miklós és Illés Károly pedig nem szavaztak, így átment Nemény András azon módosítója, hogy egy év múlva vizsgálják felül a rendeletet. Most azt mondja a polgármester, hogy egy év múlva majd megállapítják, hogy milyen király rendeletet hoztak.

15:49 Balassa: Történelmi bűn

Most a SZOVA Zrt. fizetőképességének helyreállítását célzó rendelet alkotása következik. Nemény András arról beszél, hogy szeretnék elkerülni, hogy politikai színtérré váljon a SZOVA. Jelzi, hogy szükség van profiltisztításra, hogy átlátható legyen a cég működése. Balassa Péter szerint a SZOVA ügye az elmúlt évtized legnagyobb korrupciós ügye. Azt mondja, mostani hozzászólásával egyik oldal szeretetét sem fogja kivívni. -Most az összeborulás jellemzi a közgyűlést, A jobbikos képviselő nehezményezi, hogy a korábbi döntéseknek a mai napig nincs felelőse, -A Fidesz frakció úgy megy Molnár Miklós és Németh Gábor után, hogy nem tudja, tulajdonképpen merre tartanak -Történelmi bűn volt a 27 millió eurót forintosítani -húzza alá a képviselő, meglobogtatva a Vas Népe korábbi cikkét, ahol a cég akkori vezetői sikernek nevezték a műveletet.

Balassa két tűz között.

16:08 Tudja miért nem jó romának és gyerekes szülőnek lenni?

Molnár Miklós odaszólt Balassa Péternek, szerinte azért támadja a Pro Savariat, mert az országosan magát második legerősebb pártnak tartó Jobbikot Szombathelyen megelőzte a Pro Savaria. -Egy önkormányzati cég akkor sikeres, ha közösen gondolkozunk. Azt már próbáltuk, hogy politikai vitákat generálunk, nem működött, most nézzük meg, milyen, mikor nincsenek viták -fogalmazott az alpolgármester. Ipkovich György a SZOVA kapcsán a lakosságot érintő bérlakásrendszerről beszél, mint mondja, látszik, hogy nem ördögtől való dolog, amit ők kezdeményeznek. -A városi közbeszéd deformálása volt, amikor arról beszéltek, hogy a szocialisták mennyire eladósították a várost -mondja Czeglédy Csaba, aki meglepő módon Pintér Sándort idéz, aki kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a városi cégeknek nagyobb az adóssága, mint a városoknak összesen. Majd következik egy megnyugtató mondat: -Szombathelyen sem a képviselők, sem a  hivatali dolgozók nem lépték át a törvényesség keretét. Czeglédy arról is beszél, hogy többen voltak olyanok, akik tovább adták albérletbe az elnyert önkormányzati lakásokat. -Akik jobb anyagi körülmények között élnek, nagyobb esélyük van lakást bérelni, sokan azért nem kapnak albérletet, mert romák, gyerekük van, vagy éppen romák és gyerekük van.

16:15 Tudja, milyen 6 százaléknyi fideszesnek lenni?

-Ne vonjunk párhuzamot az előző Fidesz frakcióval, 40 százalékban maradtunk csak a régiek közül. Nem elhatárolódni akarok, de most teljesen más helyzet van -mondja Lendvai Ferenc. -Nehezünkre esik Németh Gábornak bizalmat szavazni, de megtesszük. Az elmúlt hetekben pozitív jeleket láttunk az együttműködésre -mondja Czeglédy, hozzátéve, hogy azért ilyenek,mert szeretnék, ha majd ők vezetik a várost, akkor is így álljon hozzájuk az ellenzék. Aztán megfejeli, ha a Jobbik vezetné a várost, akkor velük is együttműködnének. Hű...Aztán mond egy ötletet, járjon azért plusz pénz a bérlakáspályázatoknál, ha valaki vállalja, hogy a bérleti díj összegét automatikusan levonják a fizetéséből.

16:48 Tudja, melyik város lesz a turkálók városa?

Újabb napirendi pont, ezúttal a parkolási rendelet felülvizsgálata. Lendvai Ferenc hangsúlyozza, ellenzéki javaslatot emeltek be a határozatba, ilyen például, hogy újra ingyenes lesz az MMIK melletti parkoló használata. -Ha a városvezetés úgy látja, hogy valamelyik rendelete nem működik a hétköznapi életben, hajlandóak leszünk visszahozni és módosítani -mondja a frakcióvezető. Ipkovich György azt mondja, ők azért akarták eltörölni a fizetőparkolási rendszert, hogy újra élet legyen a városban. -Vajon nem-e azért élveznek előnyt a város szélén található multik, mert ott nem kell fizetni a parkolásért? Ha valaki elmegy a piacra zöldségért, azzal kezdi, hogy bedobja az automatába a zöldség árát -halljuk. Ipkovich már ott tart, hogy lassan a turkálók városa leszünk.

16:56 Tudja, miért jó, ha megbüntetik a parkolás miatt?

Mert akkor Horváth Soma Önt is képviselte ma, ugyanis azt javasolta, hogy tovább tartson nyitva az ügyfélszolgálati iroda, ahol be lehet fizetni a bírságot. Jelenleg ugyanis egy nap kivételével csak 16 óráig lehet csengetni a dellát.

17:29 Továbbra is parkolás

Az elmúlt percekben megtudhattuk, hogy lazítják a parkolási rendeletet, a kórház környékén például jóval kedvezőbb feltételek mellett lehet majd igénybe venni a helyeket. Nemény András most azt mondja, ők a tárcsás parkolási rendszert részesítenék előnyben, úgy sokkal egyszerűbb lenne a helyzet. -Nem megszüntetni, hanem átalakítani kell a parkolási rendszerünket, bevezetnénk a várakozási idő bővítését, hiszen nagy igény lenne a városi mobilitás felpezsdülésére- húzza alá Ipkovich György.

17:35 Sarc, vagy nem sarc?

Kelemen Krisztián is hozzászól, felhívja a figyelmet, hogy új övezeteket is kialakítanának, mivel bizonyos lakók megkeresték az önkormányzatot, hogy a saját ingatlanjuk előtt sem tudnak parkolni. -Nem az a megoldás, hogy megsarcoljuk az ott lakókat 5200 Ft-tal, sokkal jobb az időtárcsás parkolási rendszer -mondja a képviselő, de további alternatívákat sorol: kijelölni a lakók saját helyeit, valamint időarányosan forgatni az ott parkoló autókat. Attól fél, hogy pár év múlva majd a Pázmány Péter körutat is bevonják a fizetőparkoló övezetekbe. -Jó parkolási rendszer nincs -mondja Molnár Miklós, aki óv mindenkit attól, hogy végleges megoldásokat emlegessen. Molnár elmondja, a Széll Kálmán utcai tömbbelső lakói maguk kezdeményezték a fizetős parkolást, mintegy ötven aláírás össze is gyűlt.

Kelemen Krisztián aggódik a Pázmány Péter körút miatt.

18:27 Uszoda

Az önkormányzati cégekkel kapcsolatos döntéseknél vagyunk. Dr. Nemény András arra kíváncsi, hogy Szakács Marcell, vagy Kondor János alkalmazottja-e a Vasivíz Zrt-nek, ők egyébként a vállalat igazgató tanácsának tagjai. Lendvai Ferenc ismerteti a bizottsága határozatát, miszerint vizsgálják meg az Uszoda működtetése miatti veszteség pótlás lehetőségét. Az elmúlt percekben hosszú mondatokat hallhattunk arról, hogy az Uszoda gyakorlatilag elviszi a Vasivíz nyereségét. Kántás Zoltán, aki egyszerre képviselő és az Uszoda vezetője is elmondja, hogy a későbbiekben is lesz 80-100 millió forint veszteségük, mivel közintézményként üzemelnek. A jövőben ugyanis a rezsicsökkentés miatt a Vasivíz nem fogja finanszírozni a működést.

18:44 A víz az úr

Illés Károly válaszolt a korábban feltett kérdésre. Sem Szakács Marcell, sem Kondor János nem alkalmazottja a Vasivíznek. Ipkovich György szerint a városnak meg kellene tartani a  tulajdonát a cégben, mert a víz a jövőben fel fog értékelődni. Illés Károly arról beszél, hogy TAO-s támogatásból az Uszoda mögött egy új komplexumot építenek, ott tudnak majd edzeni a vízilabdások és a többiek, így viszont az uszodai pályákat újra tudják használni a felhasználók.

19:06 Lovass Tibor nagyon nagy arc

A Médiaközpont a következő téma. Horváth Soma arra volt kíváncsi, hogy szükséges-e végzettség a különböző vezetői pozíciók betöltéséhez. Az igazgató, Lovass Tibor először  is közölte, hogy húsz perc múlva ő vezeti az élő adást a televízióban. -Nem lenne ilyen gond, ha lenne élő közgyűlési közvetítés -mondja Czeglédy Csaba. -Dolgozunk rajta, nagyon szeretnénk, hogy 2015-ben legyen -válaszol a legendás tévés, hozzátéve, hogy dolgoznak a szombathelyi7 és az sztv.hu összevonásán, és e portál felelős szerkesztőjének igenis végzettséggel kell rendelkeznie.

Tóth Kálmán arra kíváncsi, hogy az újság jelenlegi főszerkesztőjét hogyan fogják továbbfoglalkoztatni. Czeglédy Csaba olyat mond, hogy már-már a karácsonyi angyalok éneke visszhangzik fülünkben, megdicséri Puskást, szerinte jól belejött az ülések vezetésébe, így nem lesz hátránya a városvezetésnek sem az élő televízió közvetítésből.Komolyan szurkolunk Lovass Tibornak, aki szerintünk lehet, hogy nem fog beérni a stúdióba. Hogy ebben az esetben mi lesz, azt nem tudjuk. -Először a kollégáknak szeretnék üzenni, hogy késni fogok, adventi gondolatokat hallgathatnak közéleti személyiségektől, ebből nézzenek meg hármat, aztán pedig én is köszönteni fogom Önöket -mondja az igazgató, akit megtapsolnak a jelenlévők, annyira frappánsra sikerül a beugrója. Majd válaszol a kérdésekre is, mint mondja a főszerkesztői feladatokat ő fogja ellátni, és felelős szerkesztők segítik majd a munkáját.

19:32 Mi zajlik az Illés Akadémiánál?

Javaslat a nyugat-magyarországi labdarúgó utánpótlás-nevelési centrum megvalósításával összefüggő döntések meghozatalára -ez a következő napirendi pont címe. Czeglédy Csaba szerint el kell érni, hogy a város bevonása nélkül az Illés Akadémia ne tudjon döntéseket hozni. -Ha hihetünk a városi szóbeszédnek, miszerint az akadémia üzemeltetése jóval kevesebbe kerül, mint amennyi a központi támogatás, akkor meg kell vizsgálnunk, hogy hova folyik el a közpénz- húzza alá a frakcióvezető. Aztán a polgármester húsz perces szünetet rendel el, utána folytatjuk.

19:58 Összeesküvés!

Lelepleztünk egy óriási összeesküvést. Az ellenzék megette az összes szendvicset, legalábbis ezt mondják a folyosón. Milyen szendvics Hol? Hát a szünetben? Valamelyik irodában. A szünetet tehát vélhetően azért rendelték el, hogy mindenki megvacsorázzon. Mi sem panaszkodunk, vettünk egy doboz alkoholos, meggyes csokit, így lehet, hogy még vidámabban fogunk mostantól tudósítani.

20:43 Bicikliút építés argentin szappanoperahős nevekkel

Jó, hogy vettünk csokit, mert lassan olyan, mintha szappanoperát néznénk. A Zanati úti nagy áruházzal szembeni kerékpárúttal kapcsolatos beruházásról van szó, ahol a kivitelező cég felszámolás alatt áll és hat éve nem sikerült elvégeznie a munkát. Balassa Péter egy levelet lobogtat, melynek aláírója egy nagyon vicces, tényleg szappanoperás nevű hölgy, aki Lichteinsteinben él. Ő egy levelet küldött, amiben azt írja, hogy rendelkezik 250 millió forinttal, hogy ezt a kerékpárutat kivitelezze. -Nem szabad további haladékot adni, volt rá hat évük, 30 napon belül ha nem valósul meg a beruházás, fizessen a cég. Az is kiderül, hogy még korábban biztosítékként letétbe helyeztek 50 millió forintot, az ilyen esetekben. Czeglédy Csaba szerint először meg kellene győződni arról, megvan-e még az ügyvéd letéti számláján a forrás, hiszen időközben az ügyvéd nem ügyvéd... Nem teljesen értjük, miről van szó, de ígérjük, részletes cikket írunk, mert ez a történet egyre izgalmasabb.

20:48 Jönnek a szappanopera hősök Szombathelyre!

Molnár Miklósnak köszönhetően lehet, hogy élőben találkozhatunk a lichtensteini Rosalindával (ha jól emlékszünk, így hívják). Az alpolgármester azt javasolja, hogy januárban jöjjenek ide a cég képviselői, és mondják el világosan, mikor mit szeretnének csinálni. -Nem Maximilan Reis már a cég képviselője, hanem Armasdi Maria- mondja Tenki Mária, hát akkor nem Rosalinda jön, elnézést kérünk :(

21:23 Kelemen Krisztián megmutatta

A polgármester szünetet rendel el, a szünetben Kelemen Krisztián, a Joskar Ola képviselője mutatja meg, milyen állapotok uralkodnak a Micimackó óvodában. Itt vannak a fotók, ezért kért volna támogatást.

21:29 Ágh Ernő is debütált

Folytatjuk. A Napfény lakópark kálváriájáról beszél Ágh Ernő, aki első képviselői felszólalását mondja el. -A Napfény lakópark napfényes kezdete után bárányfelhők tornyosultak, majd jött a vihar. Az árvíz ugyanis tönkretette a lakóparkot. A mostani előterjesztés segít megoldani a helyzetet -fogalmaz a képviselő.

21:35 Petőné Kiss Márta és Tóth János újra itt

A keleti városrész lakói ismét itt vannak, ismét felszólalnak. Szerintük a Falco feljelenti a felszólalókat. Most épp arra kíváncsi, hogy mit épít a gyár. -Az emberélet fontosabb, mint a gazdaság -mondja sokadszorra is indulatosan a hölgy. A polgármester megismétli, januárban tárgyalnak a kérdésről.

Tóth János szerint Andersen, vagy a Grimm testvérek propellerként forognának a sírjukban annak a mérési hatástanulmánynak az elolvasásakor, amely a területről készült. -Nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy a mérési időszakban mennyi hulladékot égettek -idézte fel a történteket a lakó. -Két feljelentés után nem szeretnék harmadikat, illetve már mindegy -hangzik el, szerinte a felülvizsgálati anyag a 2013-ra vonatkozó termelési adatokat nem tartalmazta az anyag. Aztán részletesen beszél tovább az aggályairól. Tóth János nevét múltkor elírtuk, ezért elnézést kérünk tőle. JÁNOS JÁNOS JÁNOS JÁNOS!

21:52 Czeglédy: Fenyegetik azokat, akik a nyilvánosság előtt megszólalnak

Czeglédy Csaba azt mondja, hogy a Falco részéről akkora az agresszió, hogy több lakó és jómaga ellen is magánvádas eljárást indított. -Mondvacsinált ügyekkel fenyegetik azokat, akik a nyilvánosság előtt megszólalnak -hívja fel a figyelmet, hozzátéve, hogy minden emberi határt átléptek a gyár képviselői.

21:59 Na ezt a bejegyzést próbálják értelmezni!

-Mondjátok meg Máriának, hogy szeretem -ezzel a mondattal állt fel Balassa Péter, közölve, hogy az előző napirendhez szeretett volna hozzászólni. A polgármester már eseményutáni hozzászólásról beszél, és azt mondja, ha mindenáron kikívánkozik Önből, mondja.

22:04 Nem fogják elhinni, de Horváth Attila a forralt bort képviseli

Kezdünk önmagunk karikatúrái lenni. Most Horváth Attila azt mondja, csak egyszer szól hozzá, ha megszavazzák a nagyon komoly módosító javaslatát, miszerint: A FŐ TÉREN A KÉT ÜNNEP KÖZÖTT NEM LEHET FORRALT BORT KAPNI. Úgy lehet orvosolni a helyzetet, ha meghosszabbítanák a szerződéseket, ugyanis karácsony után elméletileg bezár a vásár.

22:08 Czeglédy Csaba búcsúkérdései

Czeglédy Csaba két témát dob fel a végére, meg kellene vizsgálni, hogy az elmúlt négy évben hányszor kérték ki a városházi dolgozók híváslistáit. Arra kéri a polgármestert, ő indítson vizsgálatot, hogy hányszor történt ilyen. Jé, megszavazzák. Molnár Miklós ezt fejeli meg azzal, hogy a városházán vannak kamerák, azt is vizsgálják meg, hogy hova rögzít, és ki nézte meg ezeket. A másik, hogy a közlekedési lámpák sokszor napközben is sárgán villognak, így rengeteg baleset történik. Ezeket vizsgáltatná. Lakézi Gábor válaszol, azt mondja, hétvégén csak fenntartanák a forgalmat a lámpák, ezért villognak sárgán, ha csúcsidőben történik ilyen, akkor vagy rendőri intézkedés zajlik, vagy üzemzavar van.

22:22 Itt a vég

Aztán elfogynak a hozzászólások. Átmegy Horváth Attila forralt boros kérése is, így nemcsak az advent, de a két ünnep közötti időszak is boldog lesz.  Mi mára köszönjük a figyelmet, holnap a közgyűlés utáni sajtótájékoztatókkal jövünk vissza, este pedig a közmeghallgatást is élőben közvetítjük. Szeressék egymást nagyon, a politikát kicsit, és a haza fényre derül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!