Hírek

2014.12.12. 16:40

Újabb kormányellenes megmozdulások: lassítás a 86-oson, tüntetés a téren

Vas megye - Ahogy szerte az országban, hétfőn forgalomlassító demonstráció várható a 86-os főúton. Másnap, december 16-án ismét tüntetés lesz Szombathelyen is, ezúttal a Március 15-e téren. Előtérben a munkavállalók érdekei, az elszegényedés, a korrupció.

Ölbei Lívia

A Liga-szakszervezetek kezdeményezéséhez sokan csatlakoztak: december 15-én reggel 7 óra előtt rendőri felvezetéssel érkeznek meg a forgalomlassító demonstráció autós résztvevői Balogunyom térségében a 86-os főút 70-es szelvényéhez. A 71-es szelvényig tartó szakaszon kaptak engedélyt a demonstrációra. Egyszerre várhatóan több mint 30 jármű lassítja majd a forgalmat a lezárt félpályán, hogy fölhívja a döntéshozók figyelmét a munkavállalók problémáira (korkedvezményes nyugdíj megvonása, Cafeteria-adó, minimálbér megállapítása stb.).

Dr. Gyurkovics Bence, a Liga nyugat-dunántúli regionális referense érdeklődésünkre elmondta: „A társadalmi párbeszéd megszűnt, és ha a kormány nem hajlandó tárgyalni, muszáj az érdekérvényesítés más formáihoz nyúlni".

Németh Tamás, a Vasutasok Szakszervezetének Vas megyei területi képviselője jelezte: ők is ott lesznek a 86-oson. Egyebek mellett azért, mert a sztrájktörvény 2010-es szigorítása megnehezíti a sztrájkszervezést, de ha kell, a megfelelő keretek között sztrájk meghirdetésére is sor kerülhet.

Horváth Csaba, az MSZOSZ vasi képviseletének vezetője azt mondja, optimista a forgalomlassító demonstráció eredményességét illetően, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy „ez a kormány nem mérlegel, hanem erőből dönt". A forgalomlassítás hétfőn reggel 7-től délután 4 óráig tart, a demonstrálók várhatóan váltják egymást: munka előtt, munka után érkeznek a helyszínre.

A keddi szombathelyi tüntetés szervezője a korábbi megmozdulásokat szervező V mint Vas mozgalom, amelynek közleményében az áll: „A V mint Vas mozgalom is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelynek keretében december 16-án Magyarország városaiban a hangunkat hallatjuk sok ezer honfitársunkkal együtt." A tüntetés helyszínének ezúttal a Március 15-e teret választották, hogy megelőzzék a november 17-én fellépett technikai problémákat – és ne zavarják meg a Fő téri adventi vásárt. Elsősorban a rohamosan növekvő szociális feszültségekre akarják felhívni a figyelmet, valamint tiltakoznak a „mindent átható, következmények nélküli korrupció" ellen. A felszólalók: Teplán Tibor nyugdíjas rendőrtiszt, Horváth Zsolt kisvállalkozó és Kaisinger András diák. Kezdés 18 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!