Hírek

2015.01.21. 15:05

E-mail és sms jöhet a bíróságtól

Szombathely – Január végén ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer indul, amellyel sok idő és energiát takarítható meg – tudtuk meg dr. Andor Szabolcstól, a Szombathelyi Törvényszék vezetőjétől.

Unger Tamás

A bíróság a peres fél regisztrációja után sms-ben vagy e-mailben küld értesítést, ha az ügyben két tárgyalás között történt jogilag lényeges esemény – tudtuk meg dr. Andor Szabolcstól, a Szombathelyi Törvényszék vezetőjétől. Ilyen például, ha elkészül a jegyzőkönyv, ha iratok érkeztek a másik féltől vagy például a szakértőtől. Figyelmeztető üzenetet kaphatunk a közelgő tárgyalásról vagy arról, ha elhalasztják a tárgyalást. Lehetővé teszi azt is, hogy a felek egyes, az eljárással kapcsolatos adatoknak maguk is utánajárhassanak.

– A rendszer a tárgyalásra kitűzött időpont előtt nyolc nappal figyelmeztet – folytatja dr. Andor Szabolcs. - De továbbra is akkor szabályszerű egy idézés kézbesítése, ha azt hagyományos postai úton vették át.

Dr. Andor Szabolcs a perkalkulátor programot mutatja a neten
Fotó Unger Tamás

A rendszer használatához regisztráció szükséges. A szolgáltatásokat csak az veheti igénybe, akinek a bíróságon peres ügye van, az ahhoz kapcsolódó ügyszám ugyanis nélkülözhetetlen. Szükséges továbbá regisztrálni az ügyfélkapun (magyarorszag.hu), másrészt pedig be kell mennie az ügyfélnek vagy a jogi képviselőnek arra a bíróságra, ahol a peres ügye zajlik, a személyazonosítás érdekében. A szolgáltatás igénybe vehető a járásbíróságokon, a törvényszékeken és az ítélőtáblán a legtöbb ügyben.

Az elnök kiemelte: az elektronikus felületeken lehetőség lesz panaszkezelésre is. A bírósági vezetőknek címzett ilyen jellegű beadványokat elsősorban ott várják majd az ügyfelektől. A cél a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése, az ítélkezési és igazgatási munka átláthatóságának növelése, a bíróságok iránti bizalom és a szolgáltató jelleg erősítése.

Egy másik új internetes szolgáltatás a „pertartam-kalkulátor”, amely egy-egy ügytípusban, egy-egy bíróságon előre jelzi az eljárás várható időtartamát. Ezt a rendelkezésre álló adatok átlaga alapján számolja ki. Ez a szolgáltatás polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási perekben vehető igénybe, viszont korlátozott. Jelentősége, hogy az ügyfél dönthet, hogy melyik bíróságon adja be keresetét. Továbbra is csak az illetékességgel rendelkező bíróság előtt terjeszthető elő keresetlevél, a választás lehetősége akkor nyílik meg, ha a törvény értelmében több bíróság is illetékes lehet.

A szolgáltatás persze figyelmezteti az ügyfeleket, hogy egy-egy konkrét per hossza az átlagtól jelentősen eltérhet például a bizonyítás nehézségei, a peres felek száma vagy más körülmény miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!