Hírek

2015.01.26. 12:00

Élő közvetítés a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság üléséről

A mai napon a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság tagjai tartják meg januári ülésüket.

Lisztmayer Zsófia

12:50 A nyilvános napirendi pontok alapján szó esik majd a Haladás Labdarúgó Stadion és Multifunkcionális Sportkomplexum beruházással kapcsolatos döntések meghozataláról, a Savaria Történelmi Karnevál szervezésével kapcsolatos döntésekről, valamint a Szent Márton kártya használatának tapasztalatairól is. Hamarosan tehát kezdődik az élő tudósítás, ne menjenek messzire.

Fotó: A szerző

13:03 Lendvai Ferenc elnökletével megkezdődött a bizottsági ülés. A megjelent bizottsági tagok és képviselők nem kívántak módosítani a napirendi pontokon, ezért első pontként rögtön az új Haladás stadion beruházásával kapcsolatos döntésekről beszéltek. A bizottsági ülésen elhangzott, hogy a csütörtöki közgyűlésen ismertetni fogják a beruházással kapcsolatos koncepció terveket. Mint megtudtuk, múlt héten egyeztetések történtek az esetleges változásokkal kapcsolatban, amelyek a belső kialakításra vonatkoznak. Az építészkamara delegáltja hiányolja a terveket a beruházással kapcsolatban, számított rá a bizottság ülésén. Lendvai Ferenc csütörtökig kéri a türelmét.

13:12 Dr. Kecskés László szerint a készülő dozmati víztározó közelsége kockázati tényező az utánpótlás-nevelés centrum megvalósításának tervében, de megoldást nem lát a problémára. Dr. Kecskés László a környezetszennyezés különböző módozatairól beszél, elmondása szerint a közelben lakók már most panaszokkal élnek. Szerintük a zaj a kisebbik probléma, de a kivilágítás fényei nagyon zavarják őket. A bizottsági tag tudni szeretné, hogy megfelelő távolságban helyezik-e majd el a létesítményt. Lendvai Ferenc szerint a fényszennyezés valóban problémát okozhat, és zavaró tényező lehet a közelben lakók számára. Dr. Nemény András szerint az a legfontosabb, hogy folyamatosan információhoz jussanak az utánpótlás-nevelés centrum megvalósításával kapcsolatban. Lakézi Gábor a városüzemeltetési osztály vezetője szerint van olyan árnyékolási technika, amellyel a fényszennyezés problémája kezelhető lenne. Molnár Miklós alpolgármester fél attól, hogy árvíz probléma is kialakulhat a víztároló közelsége miatt. Dr. Ipkovich György szerint kell a városnak a beruházás, de el kell végezni a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket.

13:36 Egyhangúan döntött a bizottság a kiskertekkel kapcsolatos szerződések megkötéséről.

13:38 Dr. Ipkovich György szerint túl sok a kártya: van megyekártyánk és Szent Márton kártyánk is, a kedvezmények azonban kiesést jelenthetnek az üzleteknek, cégeknek. Lendvai Ferenc szerint sokan használják, és vannak még lehetőségek a kártyarendszer fejlesztésére is. Molnár Miklós szerint látható a látogatottsági növekedés, valószínűleg sokan a kedvezmények miatt mennek el egyebek között moziba. Szalai Bálint jobbikos képviselő érdeklődik, hogy a Szent Márton kártya kedvezményeit nem lehetne-e kiterjeszteni a parkolási díjfizetésre is. Lendvai Ferenc szerint alapos előkészítést igényelne a javaslat. Kopcsándi József javaslatként szeretné előterjeszteni, hogy a Kalandváros iránti érdeklődés miatt érdemes lenne kiterjeszteni a kedvezményeket a Szova Zrt. létesítményére is.

13:53 A költségvetési rendelet módosításával kapcsolatban Kopcsándi József bizottsági tag szeretné, ha korábban megkapnák az előterjesztéseket, ugyanis nagyon kevés az idő ahhoz, hogy alaposan át lehessen tanulmányozni. Lendvai Ferenc válaszában kifejtette, hogy megpróbálnak megfelelő megoldást találni. Molnár Miklós szerint olyan fejlesztések és beruházások valósultak meg a tavalyi évben, amelyek lehetővé teszik, hogy a város bevétele a következő néhány évben is növekedjen.

14:02 Dr. Nemény András az önkormányzat hivatali dolgozóinak leépítésével kapcsolatban elmondta, hogy a leírtakkal ellentétben szerinte nem a hivatali dolgozók nem megfelelő szakmai színvonaláról van szó, hanem egyszerűen költségcsökkentésről. Lendvai Ferenc válaszában kifejtette, hogy a szervezet átalakítása az intézmény gazdasági helyzetének növekedését szolgálja. Kopcsándi József úgy látja, hogy a szervezeti átalakítások következtében az alpolgármester utasításokat adhat az aljegyzőnek. Dr. Károlyi Ákos elmondta, hogy szükségszerű az alpolgármesteri utasítás, mert több esetben a polgármester által átruházott feladatokat az alpolgármester látja el. Dr. Nemény András szerint a mindenkori városvezetés dolga, hogy a szervezet működtetéséről döntsön. Molnár Miklós elmondása szerint az elmúlt években megnövekedett az önkormányzat hivatali dolgozóinak száma. Szerinte felülről kell majd kezdeni a szervezeti változásokat, a következő hónapokban pedig sok javaslattal fogunk találkozni.

14:20 Balassa Péter a Jobbik képviselője hiányolja a szükséges pénzügyi fedezeti igazolást a Zanati út Tesco áruházzal szemközti kerékpárút kialakításával kapcsolatban. Elmondása szerint a bizottsági tagok nem fogadhatják el a módosító javaslatot, amíg nem biztosak abban, hogy rendelkezésre áll a fejlesztésre szánt összeg. Lendvai Ferenc reméli, hogy a csütörtöki közgyűlésen mindenki számára elérhető lesz a fedezet igazolása. Szerinte a bizottság tagjai meghozhatják az elvi döntést, megelőlegezve a közgyűlés időpontjára. Dr. Nemény András szerint a fejlesztéssel kapcsolatban a bizottsági tagoknak olyan megállapodást kellene kötni, hogy a megfelelő papírok megléte után hoznak csak döntést majd. A módosító javaslatot nem fogadták el a bizottsági tagok, sokan szeretnék látni a fedezeti igazolást.

15:00 A forgalomirányító jelzőlámpák üzemeltetésével kapcsolatban Szalai Bálint elmondta, hogy az Óperint utca, valamint a Kiskar utca kereszteződésében nagyon sok időt kell várniuk a gyalogosnak az úton való átkelésre. Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgató válaszában kifejtette, hogy a kereszteződésben mozgásérzékelők alapján váltanak színt a jelzőlámpák. Érdemes lenne ezért nyomógombos jelzőt kihelyezni a gyalogosok számára.

15:22 Ipkovich György érdeklődik, hogy a Savaria Történelmi Karnevállal kapcsolatos napirendi pontnak van-e valamilyen köze a Savaria Szimfonikus Zenekar gazdálkodásával kapcsolatos vizsgálatnak. Dr. Nemény András szerint azért fontos a feltett kérdés, mert akár az egész karnevál finanszírozását is veszélyeztetheti. Hozzátette: nem lehet megkerülni a dolgot, mivel hatalmas pénzekről van szó, amelyekkel nem tudnak elszámolni. Ipkovich György szerint nagy bukta lesz az idei karnevál, mivel kapkodnak a szervezéssel kapcsolatban. Koczka Tibor, a kultúráért felelős alpolgármestere elmondta, hogy nincs egységes marketingje Szombathelynek. Az alpolgármester szerint azonban nincs kapkodás az esemény szervezésével kapcsolatban. Nyár végére pedig tudni fogják, hogy szükség van-e változásra vagy a folyamatok javítására.

15:45 Molnár Miklós arra kéri a bizottsági tagokat és a képviselőket, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekar gazdálkodása miatt indított vizsgálat ideje alatt ne segítsék a mendemondák terjedését a városban.

16:30 Véget ért a hétfői bizottsági ülés, holnap délután 2 órakor a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok bizottságának üléséről tudósítunk majd.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!