Hírek

2015.01.28. 10:38

Három dolog, ami az országban csak Kőszegen van

Kőszeg – A készülő Kőszegi Települési Értéktárba országosan egyedülálló értékek is kerülnek. Gondolta volna, hogy a Szőlő Jövésnek Könyve mellett a becsületkassza és a síugrás is kőszegi specialitás?

Némethy Mária

A város képviselő-testülete a kőszegi értéktár működtetésével, adminisztrációs feladatainak ellátásával, az értékek feldolgozásával és nyilvántartásával a Kőszegi Városi Múzeumot bízta meg, mint olyan intézményt, amely korábban is a helyi értékek azonosítását, gondozását végezte.

A Kőszegi Települési Értéktár három fővel kezdte meg működését, majd öt főre bővült. Elnöke Révész József igazgató (Kőszegi Városi Múzeum), tagjai dr. Bariska István  nyugalmazott főlevéltáros, Keszei Balázs, a gimnázium, Pócza Zoltán, a művelődési központ igazgatója és dr. Tóth László, a polgármesteri hivatal osztályvezetője. A testület tavaly év eleji alakuló ülésén felhívást intézett a város szervezeteihez, lakosaihoz, hogy javaslataikkal támogassák az értéktár összeállítását. Sajnos, a lakosság részéről eddig javaslat nem érkezett.

A Jurisics tér épületegyüttese is bekerülhet az értéktárba. A képen látható Hősök tornya , valamint a 15. század óta városházaként funkcionáló épület külön-külön is megér egy misét. Fotó: Archív/Ohr Tibor

Ezért határoztak arról, hogy elsőnek a testület állít össze egy értéklistát, amely a legkiemelkedőbbnek tartott 50 értéket tartalmazza. Ám mivel Kőszeg olyan nagy számú és jelentőségű értékkel bír, hogy szigorú szűrés, válogatás nélkül a települési értéktár már a munka elején kezelhetetlenné vált volna, ezért a felveendő értékek listáját szűkíteni kellett.

Fotó: Unger Tamás

Két csoportot állítottak fel. Az elsőbe azok a helyi értékek kerültek, amelyek országos tekintetben is egyedülállóak, a második csoportba azok, amelyek nem csak helyi, de megyei értéktári felvételre is javasolhatók. Az első körbe 80 érték került, a testület ezt szűkítette le mintegy 50-re.

Síugrás - ezúttal a város közepén. Ez a sportág is kőszegi érték. Fotó: Unger Tamás

Országos jelentőségű értékként került bele a kőszegi becsületkassza, az 1740 óta vezetett Szőlő Jövésnek Könyve, az épített környezetből az egykor európai hírű katonai alreáliskola, a koronabunker, a kőszegi városháza, amely az országban egyedüliként már a 15. században is városháza volt, a Hősök tornya és emléktáblái, a Jurisics-vár, a Jurisics tér épületegyüttese, a Szerecseny patika 17. századi officinabútorzata, gróf Festetics Imre szellemi és tárgyi öröksége, a Kőszegen nyugvó Kristóf Ágota: A nagy füzet című műve, Kőszeg polgári hagyományai, egyesületi élete, Chernel István szellemi, tárgyi öröksége, Lóránt Gyula labdarúgó, az Aranycsapat tagja, a síugrás, mint az országban csak Kőszegen élő sportág, az Arany Strucc Szálloda, hazánk legrégibb fogadója, a Hétforrás.

A munka tovább folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!