Hírek

2015.01.08. 10:43

Hat év börtön a baltás rablónak (frissítve)

Szombathely – Hat év börtönt kapott az a férfi, aki még a tavalyi év elején baltával kirabolt egy trafikot a Dolgozók útján. Az ítélet jogerős.

Bajdó Bettina

Mint azt megírtuk korábban, egy ismeretlen személy 2014. január 12-én fél négy körül bement Szombathelyen, a Dolgozók útján az egyik benzinkútnál található Nemzeti Dohányboltba és baltával fenyegetőzve, az eladót a bevétel átadására szólította fel. Több mint százezer forintot zsákmányolt. A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága Felderítő Osztályának közös akciója során január 15-én, szombathelyi tartózkodási helyén elfogta Sz. Zsoltot, akit megalapozottan gyanúsítottak a bűncselekmény elkövetésével. A 20 éves férfit őrizetbe vették. A szombathelyi törvényszék pedig elrendelte a férfi letartóztatását.

A Szombathelyi Járásbíróság ítéletet hirdetett nemrég Sz. Zs ügyében, a vádlottat bűnösnek mondta ki felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében, ezért hétévi fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, mellékbüntetésül hat év közügyektől eltiltásra ítélte jogerősen.

Vas Megyei Főügyészség közleménye szerint a vádlott 2014 januárjában munkanélküli volt, jövedelemmel nem rendelkezett. Élettársával Szombathelyen laktak, nehéz anyagi körülmények között. Ezen a helyzeten a vádlott akként próbált javítani, hogy elhatározta, betör a közelükben lévő dohányboltba, és onnan pénzt szerez. Tervének megfelelően, 2014. január 12-én - a hajnali órákban - több réteg ruhát magára vett, kötött kesztyűt húzott, és magához vette a baltát is azért, hogy azzal fenyegesse meg az eladót a bevétel átadása érdekében. Ezek után kerékpárra ült, majd elindult a dohánybolt irányába. A kerékpárt a bolt közelében lévő fához támasztotta, majd egy lepedődarabbal arcát eltakarta, s elindult a dohánybolt bejárata felé.

A dohánybolt környékén semmiféle mozgást nem tapasztalt, ezért a bejárati ajtóhoz ment, jobb kezével a kilincset mozgatta, úgy tett, mintha az ajtó nem nyílna ki. Ekkor a fejszét bal kezében tartotta. Amikor az eladó észlelte, hogy az ajtó nem nyílik, odament, kinyitotta azt. A vádlott ekkor azonnal a pénz átadására szólította fel a bolt dolgozóját. Azzal fenyegette meg, ha nem adja át a bevételt, akkor megöli. A dolgozó a kasszában lévő bevételt kitette a pultra, majd beletette a vádlott által hozott táskába, amellyel a vádlott futva távozott az üzletből.

A rablással okozott kár 178 ezer 300 forint, amelyet a vádlott, illetve élettársa, a következő napokban Budapesten elköltött. A kárt a vádlott hozzátartozói a későbbiekben megtérítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!