Hírek

2015.01.24. 09:08

Járvány: küszöbön az influenza

Influenzajárvány van az országban, sokan fordulnak orvoshoz hurutos, lázas megbetegedéssel. Az influenza elleni védettséget most érdemes megszerezni, és ezekben a hetekben kell beadatni a kullancs elleni védőoltást is. Nem árt a megelőzésére is figyelni, a vírusok ugyanis a vékonybélen keresztül jutnak a szervezetbe.

Bajdó Bettina

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 12-e és 18-a között az országban 16 ezer 400-an, vagyis az előző hetinél 40,2 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 19,5 százaléka gyermek, 41,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A harmadik héten a megbetegedések száma a 15-24 évesek között volt a legmagasabb. A laboratóriumi vizsgálatok a legtöbb esetben az influenza A vírusát mutatták ki a beküldött mintákban. A harmadik héten a fővárosban és 16 megyében emelkedett, Heves és Vas megyében nem változott, Zala megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző hetihez viszonyítva. A betegek száma Fejér és Pest megyében, valamint a fővárosban volt a legmagasabb, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Békés megyében pedig a legalacsonyabb. Vas megyében még nem mutatták ki egyetlen betegnél sem az influenza vírusát.

A járvány nagyszámú továbbterjedése esetén a kórházak vezetői saját hatáskörükben látogatási tilalmat rendelhetnek el, derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleményéből. Az ÁNTSZ azt írja a honlapján, hogy négy megyében – Baranyában, Fejérben, Nógrádban és Tolnában – rendeltek el eddig a vírus miatt látogatási tilalmat a kórházak egyes osztályain.

Dr. Vincze Magdolna gyermekorvos éppen influenza elleni védőoltást ad. Még most sem késő beadatni a szérumot
(Fotó: Cseh Gábor)

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint a klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2015. év harmadik hetében megkezdődött az influenzajárvány. Eddig a központi laboratóriumban összesen 32 influenza A vírust és két influenza B vírust azonosítottak.

Az influenza elleni védőoltást mindenkinek javasolja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

– Szezonja van a betegségnek, Tolna megyében már egy kisebb közösségi járvány kapcsán a vírus A típusát is sikerült kimutatni. Egyelőre Vas megyében nem aktív ez a kórokozó, de várhatóan január végére nálunk is megugrik a megbetegedések száma – mondta el dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos, aki az idős emberek veszélyeztetettségére is felhívta a figyelmet. Fontosnak tartja, hogy lehetséges szövődményektől megóvják magukat, emiatt számukra a pneumococcus elleni védőoltást is javasolja.

Szintén aktuális a kullancs által terjesztett vírus elleni oltóanyag beadatása. A két, egymás utáni oltást egy hónap különbséggel kell a szervezetbe juttatni, így éppen tavaszra, a rovar aktivizálódásának idejére alakul ki az immunitás. A védettség megszerzését dr. Zsolnai Gyöngyi gyermekorvos, gyermektüdőgyógyász is javasolja a rendelőjébe érkezőknek.

– Alapvető feladatunk, hogy hitelesen és közérthetően tájékoztassuk a szülőket a védőoltásokról, mert csak így dönthetnek helyesen és felelősen – fogalmazott. Elmondta még, hogy vannak szülők, akik félnek az oltás lehetséges szövődményeitől, főként, ha nem megfelelő csatornából nyerik az információikat. Az ő megnyugtatásuk miatt is fontos a háziorvosok tájékoztató szerepe.

Az elmúlt évekhez képest mérséklődött az influenza elleni oltóanyag iránti kereslet, de még most sem késő beszerezni – tudtuk meg dr. Fülöp Gyulától, az Isis Gyógyszertár vezetőjétől. Ősz óta folyamatosan ki tudják szolgálni a vevőket a nagykereskedőknél kapható négy-ötféle termék valamelyikével. A legkeresettebbek ára 2 és 3 ezer forint között mozog. Kullancs elleni védőoltásból kétféle van forgalomban, egy olcsóbb, 5 ezer forintos és egy drágább, nyolcezer forintos.

Dr. Tarnai Ete szombathelyi háziorvos rendelőjében is sokan megfordulnak. Ő a gyógyszerek mellett a természetes gyógymódok híve is (Fotó: Timár Gergely)

Nemcsak a betegség kezelésére, hanem a megelőzésre is nagy figyelmet kell fordítani – tudtuk meg dr. Tarnai Ete szombathelyi háziorvostól. Hozzátette: a vírusok a vékonybélen át jutnak a szervezetünkbe, ezért fontos a belek karbantartása. A mai rohanó világban az egyik legártalmasabb dolog a stressz, ezáltal fogékonyabbak lehetünk a betegségekre. Ehhez jön a nem megfelelő életvitel, s máris könnyebben elkapjuk a vírusokat. Különösen azoknak kell jobban odafigyelniük magukra a téli hónapokban, akik amúgy is fogékonyabban a betegségekre.

- Az egyetlen megoldás az elehet, ha valaki tesz is az egészségéért - folytatta a háziorvos. - Nem árt tájékozódni arról, hogy mivel tarthatja karban az ember a vékonybelét. Három fő alapelvem van, amiket nem nehéz betartani. Az első, hogy egy falat ételt például három percig kellene rágnunk mielőtt lenyelnénk. A második az, hogy étkezés után nem ajánlott azonnal leöblíteni az ételt, egy órát hagyni kell a gyomornak, hogy meginduljon az emésztés. Sokan azonnal isznak, miután ettek, ez nem egészséges. A harmadik fő alapelvem pedig az, hogy mindenekelőtt egy kellemes, meleg, könnyű levessel készítsük elő a gyomrunkat a fő étkezésre. Nem olyan nagy kérések ezek, mégis a mai világban keveseknek jut erre idejük. Pedig ezek nélkül nehéz a testünket karban tartani, hogy védettebbek legyünk a kórokozókkal szemben.

Az orvos szerint nem kell azonnal gyógyszereket szedni, ha valaki megbetegszik. Köhögésre például ajánlott két liter vízben egy-egy evőkanál bazsalikomot, kakukkfüvet és őrölt köményt tenni, ez a három dolog köptető hatású, kiváló az epére, valamint a vékonybélre is jó hatással van. Ha valaki fogékony a betegségekre, nem mindegy, hogyan kezdi a reggelt: ahogy az orvos fogalmaz „epét húzó” ételekkel kell indítani a napot. Ilyen étel például a lágy tojás, az olívaolaj fűszerekkel megszórva, ez utóbbit mártogatni lehet, vagy az olajos halkonzerv.

Keveredhetnek a fogalmak

Sokan és sokszor keverik az influenza fogalmát, olyan betegségekre is ráhúzzák, amelyek csak hasonlítanak a rettegett vírusra. Az influenza és egyéb légúti megbetegedések között fontos különbség, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak a jellemzők. A panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával, hirtelen kezdődnek. Az első egynéhány napban gyakori a láz, a légúti tünetek kezdetben viszonylag enyhék lehetnek, ám később a köhögés súlyosbodhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!