Hírek

2015.01.12. 11:45

Jönnek a mindent látó traffipaxok

Szombathely - Tényleg mindent regisztrálnak az új műszerek, a szabálytalan sávváltástól a biztonsági öv használatáig. Vas megyébe is jut belőlük, nem tudjuk mennyi, és azt sem, hogy mikor helyezik üzembe őket, de valószínűleg már januárban.

Budai Dávid

A napokban felröppent hírek szerint 160 új sebességmérő-berendezést vásárolt a rendőrség, amelyek tesztelése már decemberben megkezdődött és a hitelesítésük is megtörtént. Az új eszközök (hivatalos nevükön: változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrző pontok) különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán sebességmérésre alkalmasak, hanem képesek lesznek olyan szabálytalanságokat is érzékelni, mint a szabálytalan sávváltás, az irányjelzés elmulasztása, a megállásra felszólító jelzések figyelmen kívül hagyása és az autósok esetében a biztonsági öv használatának elmulasztása is. A 160 mobil eszköz mellett a rendőrség további fix traffipaxok telepítését is tervezi. Az új típusú sebességmérőket egyébként 720 millió forintért vásárolta a rendőrség, de a teljes beruházás ennél sokkal többe kerül.

Kíváncsiak lettünk volna, hogy Vas megyébe hány új típusú traffipax érkezik, és pontosan mit tudnak ezek az eszközök, illetve hogy számíthatunk-e fix eszközök telepítésére a megyében, de a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, dr. Kazmar Enikő szűkszavúan csak annyit mondott, hogy az új eszközök üzembe helyezéséről a rendőrség tájékoztatni fogja a közvéleményt, addig azonban nem áll módjukban információt adni.

Ami biztos, hogy érkeznek a mindent látó traffipaxok, és az is valószínű, hogy már januárban, ezt már Molnár László közlekedésbiztonsági szakembertől tudtam meg. A szakember úgy tudja, az új eszközöket már decemberben üzembe kellett volna állítani, de nem végeztek a tesztekkel, mostanra viszont minden készen áll az üzembe helyezésre. Molnár László megerősítette, hogy az új berendezések valóban komplex szolgáltatásra képesek. A piroson való áthajtás, szabálytalan előzés, irányjelzés elmulasztása mind-mind regisztrálható az új traffipaxokkal. A berendezések mobilak lesznek, de hogy autóba szerelhető változat lesz-e, nem tudni. Mint ahogyan azt sem, hogy Vas megyébe jut-e a mintegy 500 fix telepítésű készülékből, ugyanis a több mint 12 milliárdos összköltségvetésű projekt során ennyi fix radart szereztek be.

Arra a kérdésre, hogy az új berendezések megjelenése javít-e a közlekedési morálon, Molnár László elmondta, biztos benne, hogy lesz visszatartó ereje, hiszen azzal, hogy beépül az emberek tudatába, hogy még több helyen és helyzetben tudják ellenőrizni a közlekedőket, sokakat int majd óvatosságra. Ugyanakkor hozzátette, a notórius szabályszegőknél, illetve azoknál, akiknek nem számít a büntetés összege, nem lesz visszatartó ereje, vagyis azok, akik eddig is törekedtek a szabályok betartására, ezután még jobban fognak ügyelni erre. Arra a kérdésre, hogy a lopott autók kiszűrésére alkalmas lesz-e a rendszer, Molnár László nem tudott válaszolni.

Lászlóné Dérfai Andrea naponta Jákról jár be dolgozni Szombathelyre, mint elmondta a tizenkét kilométeres úton számos szabálytalanságot tapasztal, rengeteg a gyorshajtó és sokan az irányjelzést is elmulasztják, amikor a körforgalmakból hajtanak ki. Az új típusú traffipaxokkal remélhetőleg több szabálytalankodót fognak kiszűrni és ezáltal biztonságosabbá válik majd a közlekedés. Dérfai Andrea úgy látja, aki a szabályokat betartva közlekedik, annak nincs félnivalója az új műszerektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!