Hírek

2015.01.08. 18:15

Két év, négyezer beavatkozás: értékel a volt katasztrófavédelmi igazgató

Vezetőváltás volt a megyei katasztrófavédelemnél: dr. Takács Árpád korábbi igazgató értékel, utódja, Erdélyi Krisztián bemutatkozik.

Nagy Ildikó

Pontosan két évet töltött a Vas Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság   élén dr. Takács Árpád tűzoltó dandártábornok, aki ezredesként érkezett megyénkbe Békésből. Akkor azt tűzte ki célul, hogy a vasi szervezetet az ország zászlóshajójává fejlessze. Ez sikerült is, hiszen elsőként megyénkben alakultak meg a járási önkéntes mentőcsoportok, két év alatt pedig kétezer önkéntest képeztek ki.

Sikerként könyveli el azt is, hogy a komoly tűzoltó egyesületi hagyománnyal bíró Vas megyében a 2012-es 12 millióról mára 33 millió forintra nőtt az együttműködésbe bevont 64 vasi önkéntes tűzoltó egyesület támogatása.

Dr. Takács Árpád csak két évig szolgált Vas megyében, ám ez az időszak eseményekben gazdag volt: kilenc árvíz, két kiemelt tűzeset, egy veszélyes árut szállító vonatszerelvény meghibásodása, több hóhelyzet – összesen 4 ezer beavatkozás tette izgalmassá a hétköznapokat. Közben szervezéssel, új eszközök beszerzésével növelték a tűzoltóság reagálóképességét, felújították a sárvári laktanyát, új, korszerű veszélyhelyzet-kezelési központot alakítottak ki a megyei igazgatóságon. A megyei szervezet igazi csapattá, a katasztrófavédelem pedig láthatóvá, mondhatni közüggyé vált a megyében, miközben a beavatkozás helyett a megelőzés kultúrájára tértek át.

– Bár apám azt tanította, hogy az ember ne legyen büszke arra, hogy teszi a dolgát, én mégis jó érzésekkel távozom a megyéből, és magammal viszem a vasi emberek higgadtságát és bölcsességét – mondja dr. Takács Árpád, aki Budapesten országos iparbiztonsági főfelügyelőként folytatja munkáját.

– Sokat gondolkodtam azon, vajon mi a könnyebb: felépíteni valamit, vagy a készként kapott jót megtartani – fogalmaz Erdélyi Krisztián tűzoltó alezredes, az új vasi katasztrófavédelmi igazgató.

Pályafutását megismerve adódik a kérdés: vajon a katonákból lesznek a jó katasztrófavédők? Ugyanis, akárcsak dr. Takács Árpád, ő is „angyalbőrben” kezdte az egyenruhás pályát: a délszláv háború idején Okucaniban szolgált, majd az adrenalin és a segítés lehetősége vonzotta a tűzoltósághoz. Tizenhat évvel ezelőtt beosztott tűzoltóként kezdte Esztergomban, munka mellett folyamatosan tanult. 2012-ben új, magasabb beosztásba került: Tatabányán, a Komárom-Esztergom megyei igazgatóságon lett tűzoltósági főfelügyelő. Alkalma volt bőven, hogy bizonyítson: a hóhelyzet és az árvizek mellett ő irányította a mentést 2013-ban a Rám-szakadéknál, ahol kollégájuk, Kövecs Gergő tűzoltó mentés közben életét vesztette.

2014 áprilisában újabb feladatot kapott: a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon lett igazgató-helyettes.

– A családom Táton maradt, és szerepet cseréltünk: a feleségem füvet nyírt otthon, én pedig vasaltam magamra Szekszárdon – mondja az immár vasi katasztrófavédelmi vezető, aki bár Szombathelyre sem hozta magával a családját, a támogatásukat most is teljes mértékben élvezi. Szerdai beiktatásán egyébként édesanyja, felesége és 12 éves Máté fia is itt volt, és mint elmondták, mindhárman nagyon büszkék voltak Krisztiánra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!