Hírek

2015.01.05. 11:36

Negyvennyolc órás ultimátumot kapott Hende Csaba: ha fizetős marad az M86-os, lezárják

A Vas megyei baloldal szerint Hende Csabának tudnia kellett arról a kormányzati előterjesztésről, hogy az M86-os fizetős lesz. Ha szerda éjfélig nem vonják vissza a határozatot, csütörtökön teljes szélességében lezárják az M86-ost.

Budai Dávid

Sajtótájékoztatót tartott a városháza előtt Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke és Czeglédy Csaba, az MSZP szombathelyi elnöke az M86-os út fizetőssé tétele miatt. Elhangzott, ők már egy hónappal ezelőtt értesültek arról, hogy fizetőssé teszik az M86-ost, így nem igaz Hende Csaba azon kijelentése, miszerint ő nem tudott erről. Czeglédy Csaba már a közgyűlésen is felszólalt ebben a témában, sőt, a Jobbiknak is ezek voltak az információi. Hende Csaba még december 31-én is ellenzéki riogatásnak nevezte, hogy az útszakaszért fizetni kell. A sajtótájékoztatón elhangzott: ebből az következik, hogy a miniszter nemcsak a parlamenti ülésekre nem jár be, hanem a kormányülésekre sem. Két nappal később a miniszter a döntést igazságtalannak és rosszul előkészítettnek tartja, ez pedig azt bizonyítja, hogy mégiscsak volt előkészített kormányzati határozat.

Fotó: Budai Dávid

Információik szerint szerdán kormányülés lesz, ezért ha szerda éjfélig Hende Csaba nem éri el, hogy a kormány visszavonja az intézkedést, akkor csütörtökön teljes szélességében lezárják az M86-ost. Czeglédy Csaba hangsúlyozta, ez egy civil kezdeményezés, nem az MSZP zászlaja alatt indult a megmozdulás megszervezésének előkészítése. Olyan jobbikos és fideszes barátaik is részt vesznek benne, akik igazságtalannak érzik az érintett szakasz fizetőssé tételét. Eddig harminc-negyven fő csatlakozott a kezdeményezéshez. Szükségük van még a rendőrség engedélyére is, de abban bíznak, hogy ezt megkapják. Czeglédy Csaba úgy gondolja, ha mégsem lesz fizetős az M86-os, akkor mindenkitől vissza kell vásárolni a megváltott megyei e-matricákat.

Czeglédy elmondta: egyrészt azért probléma az M86-os fizetőssé tétele, mert még nincs kész az útszakasz. Másrészt az utat az adófizetők pénzéből építették, így most egy olyan szakaszt adóztatnak meg, amely a magyar és uniós állampolgárok adójából épült. Harmadrészt pedig a környező településekre terelődik a forgalom, és így éppen azt a funkcióját veszíti el, amiért megépült.

A miniszterelnök azt nyilatkozta korábban, hogy az Európai Unió írta elő az utak fizetőssé tételét, más forrásból viszont Czeglédy úgy tudja, hogy az unió által finanszírozott - ilyen jellegű - utakon nem lehetne útdíjat szedni. Az is elhangzott, úgy tudják, csak idő kérdése, hogy a Szombathely és Körmend közötti felújított kétszer két sávos 3-4 kilométeres szakaszt is fizetőssé fogják tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!