Hírek

2015.01.20. 13:43

Nem volt több panasz a rózsaszín csapvízre Vasszilvágyon

Vasszilvágy – Rózsaszínű víz folyt a csapból Vasszilvágyon, ahogy azt a Facebookra feltett, január 11-én készült fotók tanúsították.

Merklin Tímea

A fotó készítője azt írta hozzá, hogy még ötszáz lakásban elszíneződött a víz aznap, és a lakók félnek, hogy az ivóvíznek egészségkárosító hatása van.

Megkerestük akkor a településen illetékes szolgáltatót, a Soproni Vízmű Zrt-t, ahol azt a tájékoztatást kaptuk: az ivóvíz mangántalanításához használt kálium-permanganát oldat okozhatta a rózsaszín elszíneződést a vasszilvágyi vízműtelepen. Elmagyarázták továbbá, hogy a mangán határérték feletti koncentrációban üledékként jelentkezhet a vízhálózatban, amely befolyásolja a víz esztétikai minőségét. Hangsúlyozták azonban, hogy sem az ivóvízben előforduló mangán koncentráció, sem a hozzáadott kálium-permanganát nem káros a szervezetre.

A Soproni Vízmű Zrt. ma egy levelet juttatott el hozzánk, amelyben további tájékoztatást ad az esettel kapcsolatban. Azt írják, hogy az érintett vízellátó rendszer esetében ehhez hasonló vagy bármilyen más vízminőségi bejelentés más felhasználótól nem érkezett sem hozzájuk, sem az illetékes Népegészségügyi Szakigazgatási Szervhez, sem Vasszilvágy település polgármesteri hivatalába.

Megtudjuk: a társaság haladéktalanul felkereste az érintett felhasználót, továbbá soron kívül ellenőrizte a szolgáltatott víz minőségét, amely méréseik alapján minden paraméterében megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Emellett az illetékes Népegészségügyi Szakigazgatási Szervvel közösen további vizsgálatokat folytattak az érintett fogyasztónál, illetve a Rákóczi utcában, amelyek során arra derült fény, hogy egyetlen más háztartásban sem tapasztaltak hasonló problémát.

A vízműcég állítása szerint vasszilvágyi vízműtelepen ivóvíz megfelelő minőségének érdekében vízkezelési technológiát alkalmaznak, amely rendelkezik a működtetéséhez szükséges hatályos üzemeltetési engedéllyel.

A kezelőművet és a hálózatot felülvizsgálták és azokat kifogástalan állapotban találták, megállapították, hogy azok rendeltetésszerűen üzemelnek. A normál üzemállapottól eltérő jelet szintén nem tapasztaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!