Hírek

2015.01.24. 12:13

Tort ültek Dezső, a disznó felett Táplánban

A táplánszentkereszti hagyományos disznóölésen a csapatmunka volt mindennek az alapja. A finom ételek és a forralt bor mellett pedig a Pannon Lapok Társaságának disznótoros szakácskönyvével is megismerkedhettek az érdeklődők.

Lisztmayer Zsófia

Szombaton délelőtt 8 óra körül ért véget Dezső, a disznó élete. Szenvednie azonban nem kellett, hiszen az európai uniós előírásoknak megfelelően ölték le az állatot. Kora reggeltől kezdve mindenki kivette a részét a munkából. Nagy volt a sürgés-forgás: míg a férfiak az állat szétszedésével foglalkoztak, addig az asszonyok a főzési előkészületeket végezték. Forralt bort készítettek a nagyoknak, teát a kicsiknek. Szükség is volt rá, ugyanis a szeles, hűvös idő nem kedvezett a szabadtéri összejövetelnek. Mégis viszonylag sokan gyülekeztek a kisiskola mellett.

Horváth Károly például Szombathelyről érkezett unokájával, Katával az eseményre.

– Olvastam a disznóvágásról, és szerettem volna, ha a kislány ilyet is lát. Régen teljesen mások voltak ezek az alkalmak. Ilyenkor összegyűlt a rokonság, és együtt töltötték el az egész napot. A nagyobbik unokám nem akart eljönni, de Kata nagyon bátran viselkedett végig. A hideg miatt azonban sajnos nem tudunk sokáig maradni – mondta el Horváth Károly.

Meskó Krisztián, helyi népművelő kiemelte, hogy többéves előkészítést követően jöhetett létre az esemény.

– Az önkormányzat is támogatta az ötletet, a disznót például a polgármester ajánlotta fel. Ez egy olyan rendezvény, ami összehozza, és együtt tartja az embereket. Valószínűleg többen lennénk, ha az idő kicsit kellemesebb lenne, de az is dicséretes, hogy ennyien összegyűltünk. Tavaly ősszel jelent meg a Pannon Lapok Társaságának disznótoros receptkiadványa, és már akkor tudtuk, hogy szeretnénk egy hagyományos disznóölést rendezni. Össze szerettük volna kötni a kettőt, ezért hívtunk olyan hölgyeket, akiknek a receptjei megjelentek a kiadványban.

Meskó Krisztián hozzátette, hogy az esemény eredeti célja az volt, hogy a községtől elszakadt, városban élőknek és fiataloknak megmutassák, hogy milyen egy hagyományos disznóölés.

Perl János polgármester hangsúlyozta, hogy mindenki mással járult hozzá az eseményhez. – A feldolgozásban nem tudok részt venni, ezért felajánlottam egy disznót. Szeretnénk megismételni ezt az alkalmat a jövőben is, de kisebb módosításokkal. Kellemesebb idő esetén például a gyermekeket is jobban be tudnánk vonni – tette hozzá a polgármester.

Szombaton a tradicionális disznótoros ételek voltak a középpontban: készítettek toroskáposztát, böllérmájat, különböző sült húsokat, hurkát és töpörtyűt is. Az asszonyok pedig élvezettel majszolták a bőrkét is. A finomabbnál finomabb húsételekhez természetesen helyi savanyúság-különlegességeket tálaltak. Hőbér Enikő helyi lakos kapta a böllérmáj elkészítésének feladatát. Enikő a nagymamájától tanulta meg elkészíteni az ételt, és el is árulta, hogy mi a tökéletes böllérmáj titka:

– Sokat számít, hogy igazán friss alapanyagból készül az étel. De az is lényeges, hogy nagyon vékony szeletekre kell felvágni a májat, és rövid ideig kell sütni. Elég sok hagymát teszünk alá, és zsíron sütjük ki. Sózni pedig csak a legvégén szoktam. A jó böllérmájat pedig a kalocsai káposzta teszi még finomabbá – tudtuk meg.

Molnár Istvánt, a böllért csak nehezen tudtuk megszólaltatni, ugyanis rengeteg dolga volt napközben.

– Körülbelül 25 éve vágok már disznót, és magam is tartok mangalicákat. A hagyományok szerint a disznó körméből a böllérnek pálinkát kell innia. Én azonban nem iszom alkoholt, ezért ezt a hagyományt most nem követtük – mondta el Molnár István.

Buti Istvánné azon szerencsések egyike volt, akiknek a receptje bekerülhetett a disznótoros receptgyűjteménybe.

– A könyvben a hálós húsos receptem kapott helyet, amelyet csak disznóöléskor lehet elkészíteni. Az egyik alapanyag, a háló ugyanis csak ilyenkor áll rendelkezésre. Ez a bizonyos háló, ami kicsit hasonlít a menyasszonyi fátyolra, a disznó belén helyezkedik el. Mielőtt felhasználjuk, alaposan meg kell mosni, majd beáztatni egy kis hagymás lébe. Ez azért fontos, hogy a kellemetlen szagoktól megszabaduljunk. A karajon lévő szűzpecsenyét kolbászhússal megtöltöm, majd belecsavarom a hálóba és kisütöm. Ez az étel egy családi hagyomány, aminek az elkészítését még az édesanyámtól tanultam. Valószínűleg a fiam viszi majd tovább ezt a tradíciót – tette hozzá a szombathelyi asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!