Hírek

2015.02.16. 14:43

750 éves lett Simaság

Simaság – Szombaton gyermekfarsang volt a faluban, amely az idén ünnepli írásos említésének 750. évfordulóját.

Némethy Mária

– Megalakult nálunk is a Helyi Értéktár Bizottság január végén nyolc fővel, Simon Dánielt választották elnöküknek.

A költségvetési tárgyalás az elmúlt héten volt a falunak. Nagy vitát váltott ki a képviselők között, mert sajnos megszorításokat tartalmaz majd. Amúgy viszont emlékezetes éve lesz ez Simaságnak.

A simasági Festetics-kastély (forrás: Simaság.hu)

– Az idén van településünk első írásos említésének 750. évfordulója – emeli ki a polgármester. A mai falu első okleveles említése 1265-ből való (Ságh). Királynői birtokként tartották számon. Történelme folyamán azonban több elnevezése is volt. 1338-tól Egyházasságnak hívták a községet, jelezve, hogy templommal bír. Királyi szolgáló népek lakták, akik pecsenye- és kenyérsütéssel rótták le szolgáltatási kötelezettségüket. Nagy korszaka volt Simaságnak, amikor a Festeticsek birtokába került. A 750. évfordulóról szeretnének méltón megemlékezni. Kezdésképp felkérték Takács Győző grafikus és keramikus művészt, hogy készítse el a falu logóját, amelyet használnak minden meghívón, plakáton az ünnepi év alkalmából.

Szombaton farsang volt a gyerekek részére, melyet Galavics Adrienn könyvtáros szervezett a megyei könyvtár, és a szülők segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!