Hírek

2015.02.23. 19:58

Ápolók, könyvelők előnyben - Nem a legkeresettebb szakmák fizetnek a legjobban

Tavaly három százalékkal nőtt az átlagkereset, a legjobban a pénzügyekkel, biztosításokkal foglalkozók jártak. Nincs összhangban a fizetés a legkeresettebb szakmákkal. Vas megyében tavaly tízből hat állás betöltetlen volt.

Szendi Péter

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint 237 ezer 700 forint volt a bruttó átlagkereset tavaly, ez pedig azt jelenti, hogy három százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest. Legjobban a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban lehetett keresni. Itt össze lehetett szedni átlagosan mintegy 485 ezer 200 forintot, ezt az információ és kommunikáció (449 ezer 200 forint), valamint az energiaipar követte 422 ezer 600 forinttal. A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás szakterületen lehetett hazavinni: (143 ezer 100 forint). Valamivel jobb volt a helyzet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban dolgozóknál (153 ezer 200 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászatból élőknél (180 ezer 100 forint).

Bár tavaly nőttek az átlagkeresetek, még mindig vannak olyan szakmák, melyekben igen alacsony a fizetés. Még akkor is, ha egyébként olyan szakmákról van szó, ahol egyre több szakemberre van szükség. Hiába keresett szakember valaki, és válogathat számos állásajánlat közül, nem biztos, hogy jól meg is fizetik érte. A Központi Statisztikai Hivatal éves, átlagkereseteket bemutató listáján több olyan szakma is van, amelyik nagyon keresett, mégis alacsony fizetéssel jár. Az EURES (az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja) top 10-es, keresett szakmákat összesítő listájában egyedül az értékesítők azok, akik magas fizetést visznek haza, átlagosan majdnem 300 ezer forintot. Azonban például az egyéb szolgáltatás kategóriához tartozó szakmákban már csak 118 ezer 516 forint, a vendéglátásban pedig csak 100 ezer 322 forintot visznek haza átlagosan.

Breitenbach Istvánnénak ápolóként keresett szakmája van Fotó: Szendi Péter

Íme, a legkeresettebb szakmák   Magyarországon  az EURES 2014-es adatai szerint: leginkább üzemi és gyári gépkezelőket keresnek, őket követik az értékesítők, majd a szociális – egészségügyi szolgálat, a vendéglátás és a takarítás területén dolgozók. Sok teherautó-sofőrre volna szükség, és meglepő módon sok embert keresnek a bányászat, kőfejtés területére is. A tízes listán van még az egyéb szolgáltatás és a targoncakezelő is.

Európában már nagyon más a helyzet a munkaerőpiacon. Ott a 2014-es adatok szerint a legkeresettebb szakma a szociális – egészségügyi szolgálat területe, őket követik a technikusok és segédmunkások, majd az egyéb szolgáltatást nyújtók. Aztán jönnek az értékesítők, a kézművesek, kisiparosok és a banki alkalmazottak. Aztán az elektronikai és telekommunikációs szerelők, a vendéglátásban dolgozók, az üzemi és gyári gépkezelők, végül az információ és kommunikáció-technológiai szakemberek kerültek a tízes listára. A kereslet azonban látványosan nem találkozik a kínálattal: 2014-ben a legtöbb álláskereső Magyarországon olyan, szakképzettséget nem igénylő munkakörben volt, mint a bolti eladó, az adminisztrátor, a mechanikai rendszerek összeszerelését végző gyári munkás, a teherautó-sofőr és a lakatos.

Grafika: Tóth Szabolcs

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint az elmúlt évben Győr-Moson-Sopron, Vas és Komárom-Esztergom megyében volt a legtöbb betöltetlen állás, tízből hat-hét. Ezzel szemben a legtöbb betöltött állás (tízből kilenc) Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt. Vas megyében – úgy tűnik – most is könnyű állást találni, a Vas Megyei Kormányhivatal honlapjára csak idén több száz állásajánlatot töltöttek fel.

Sok villanyszerelői, könyvelői és ápolói állással lehet találkozni, de nagyon sok állást szakképzettség nélkül is be lehet tölteni. Vagyis Vas megyében is igaz az a tendencia, hogy nem a legkeresettebb szakmák fizetnek a legjobban, sőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!