Hírek

2015.02.20. 19:02

Hihetetlen harc a betegséggel: összefogás Martinért, a pankaszi kisfiúért

Pankasz – A születésekor agyvérzést kapott kisfiúnak Barcelonában lesz műtétje áprilisban. Négy színtársulat fogott össze, hogy segítsenek.

Szendi Péter

Négy Vas megyei amatőr színtársulat fogott össze, hogy segítsenek egy pankaszi kisfiúnak, aki hamarosan komoly műtéti beavatkozáson fog átesni. Az őriszentpéteri Tritikálé Társulat, a bajánsenyei Kerkabarka Színjátszó Csoport, a csákánydoroszlói Napszín Társulat és a Pankaszi Színjátszók jótékonysági előadássorozatot terveznek március 21-én. Azért beszélhetünk sorozatról, mert mind a négy településen egy-egy előadást fognak bemutatni a színjátszók. És azért van szó jótékonyságról, mert a tervezett műtétért Barcelonába kell menni, de a másfél millió forintos költséget a család képtelen előteremteni.

Pankaszon mi is találkoztunk Martinnal, a mosolygós kisfiúval, akinek édesanyja, Horváth Edina elmesélte, miért van szükség az áprilisi műtétre. Martin 2005 augusztusában született, majd háromnapos korában, egy rutin koponyaultrahang kapcsán kiderült, hogy kétoldali agykamrabevérzése van. Ennek ellenére négy és fél hónapos koráig normálisan fejlődött, ekkor azonban megállt a mozgásában a fejlődés. Nem tudta kinyújtani a kezét és nem tudta tartani a fejét sem, kiderült: Martinnak négyes fokozatú agyvérzése van.

Édesanyja egy pillanatra sem adta fel a küzdelmet. A kisfiú ezért kaphatott 2008-ban Kijevben őssejtbeültetést, aminek tetemes költsége nagyon megviselte a családot anyagilag. A 3,6 millió forintos kezelést hitelből, édesapja örökségéből és jótékony felajánlásokból tudták csak fedezni. Az őssejtkezelés sikeres volt, azonban szükség volna egy újabbra is – csakhogy erre jelenleg nincsen lehetősége a családnak.

Edina, aki naponta viszi Lentibe kisfiát iskolába, utazik vele Sopronba neuro-rehabilitációs kezelésre, úgy döntött, akkor is megpróbál mindent megtenni Martin állapotának javításáért, ha az őssejtbeültetés most nem lehetséges. Így jött az ötlet, hogy felkeresse Igor Nazarov orosz professzort, aki egy egészen speciális technikával jelentősen tud javítani Martin mozgáskoordinációján. Az eljárás lényege, hogy bemetszéseket végeznek a feszességet okozó izmokon, ezáltal Martin hatalmas fejlődést érhet el a mozgásában.

A műtétre április 16-án fog sor kerülni Barcelonában, így kevés idő maradt arra, hogy a pénz összegyűljön, de minden követ megmozgatnak: például szombaton a pankaszi iskola farsangi rendezvényén is szerveznek gyűjtést.

Horváth Józsefné, a kisfiú nagymamája elmesélte Martinról, hogy hatalmas benne az akaraterő, és rengeteget fejlődött az évek során, hiszen amit lehetett, megtett érte a családja. Megtudom azt is, hogy Martin szeret iskolába járni, ahol osztálytársai befogadták, és mindenki segíti, amiben tudja. A segítségét ajánlotta fel az őriszentpéteri iskola igazgatóhelyettese, Fekete Lászlóné is, aki Edinát régóta ismeri. Elmondása szerint az egész pedagógus kar egy emberként állt Martin ügye mellé. Akárcsak a környékbeli színjátszó társulatok, amelyek Farkas Béla testnevelő tanár ötletére tartják meg jótékonysági előadásaikat.

Horváth Edina a barcelonai műtét után Varsóba szeretne menni Martinnal, ahol a súlytalanság állapotát szimulálva fejlesztik majd a kisfiút. Az eljárás segítségével – anélkül, hogy az izomzatot megterhelnék – az agy képessé válik beindítani a mozgást, mindehhez azonban elengedhetetlen, hogy áprilisban meglegyen a barcelonai műtét.

Martin édesanyja szerint ha mindezeken felül fia megkaphatná a második őssejtbeültetést is, akkor éppen olyan lenne, mint egy egészséges kisfiú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!