Hírek

2015.02.02. 15:27

Kirabolták a pénzváltót, most felelnek újra tettükért

Szombathely, Győr - Kedden tárgyalja a Győri Ítélőtábla H. Gy. és két társa rablását, valamint más bűntetteit. Szombathelyen több alkalommal, előre kitervelt módszerrel rabolták ki a köztudottan illegális pénzváltással foglalkozó sértettet.

Bajdó Bettina

Az ügyben elsőfokon eljárt már a Szombathelyi Törvényszék, a következőket állapította meg. A vádlottak rokonának élettársa Sz. G., a sértett Szombathelyen köztudottan illegális pénzváltással foglalkozott. A vádlottak részletesen megtervezték a bűncselekmény elkövetését. 2010. február 11-én a sértett hazaindult, a vádlottak a sértett lakóháza közelében rejtőztek el. Miután a sértett megérkezett kocsijával a parkolóba, a vádlottak símaszkkal a fejükön odamentek hozzá. Az elsőrendű vádlott a nála lévő fémcsővel a sértett fejét megütötte, az ütés a sértett vállát érte. Ezt követően tovább ütötte a sértettet, aki megtántorodott, majd a földre esett. Ekkor a másodrendű vádlott lecsatolta a földön fekvő sértett övtáskáját, amelyben 4,2 millió forint volt, majd mindkét vádlott a helyszínről elmenekült. A harmadrendű vádlott a megbeszélt helyen várta a társait és elhajtottak a helyszínről. A pénzen a vádlottak egyenlően megosztoztak. A sértett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, súlyos egészségromlást szenvedett.

2011. november eleje körül a harmadrendű vádlott felhívta a másodrendű vádlottat, hogy ismét rabolják ki a sértettet. Kitervelték, hogy mindhárman ugyanúgy követik el a rablást, mint 2010-ben. Miután ebben megegyeztek, többször figyelték a sértett mozgását, azonban a bűncselekményt nem hajtották végre, mert a helyszín körül többen tartózkodtak vagy a sértett bankba vitte a pénzt.

2011. november 26-án ismét megpróbálták elkövetni a bűncselekményt. Miután a harmadrendű vádlott kitette társait, elhajtott, hogy figyelje a sértettet. Hasonlóan zajlott a cselekmény, mint korábban. A parkolóban megálló sértetthez az arcát sállal és kendővel eltakaró elsőrendű vádlott odasietett és több alkalommal a fején és a kezén kis, közepes erővel megütötte, míg a másodrendű vádlott a sértetten lévő mellényt és övtáskát próbálta levenni, de a sértett ellenállt. Az elsőrendű vádlott tovább ütötte a sértettet, aki a földre került és sikerült levenni róla az övtáskát és a sértett mellényét is sikerült megszerezni. Ezután a helyszínről elszaladtak, beszálltak a bérelt tehergépkocsiba és elmenekültek a helyszínről. A vádlottak a mellényben talált egymillió forinton egyenlően megosztoztak. A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon belül és túl gyógyuló sérüléseket is szenvedett.

2011. december 5. napján tett bejelentést a másodrendű vádlott a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon, amelyben előadta, hogy mindkét bűncselekményt ő és két unokatestvére követte el. Közölte, hogy telefonját és további információt a rendőrség hol találja, majd öngyilkosságot kísérelt meg. A rendőrök a másodrendű vádlottat elfogták.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat tíz év, a másodrendű vádlottal hét év, a harmadrendű vádlottat kilenc év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és mindannyiukat ugyanennyi év közügyektől való eltiltásra ítélte. Az első- és másodrendű vádlott feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók, a harmadrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ügyész az ítélet megváltoztatásáért, a szabadságvesztés büntetésének súlyosításáért, illetve a másodrendű és harmadrendű vádlottak közügyektől eltiltás tartamának felemelése érdekében jelentett be fellebbezést. A másodrendű vádlott és védője enyhítésért, a harmadrendű vádlott enyhítésért, míg védője részben téves minősítés megállapításáért, részben felmentésért jelentett be fellebbezést.

Az ügyet kilenc órától tárgyalja február 3-én a Győri Ítélőtábla. Határozathirdetés is várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!