Hírek

2015.02.14. 09:14

Menekültáradat Vas megyében? - A rendőrség nem válaszol, mi összegyűjtöttük az elmúlt hetek "határsértőit"

Vas megyében is érzékelhető a menekülthullám, mivel a megyén keresztül próbálnak Ausztriába jutni a határsértők, információink szerint fokozottabban figyelnek a rendőrök is. A kormányfő szerint radikális lépéseket kell tenni a menekültáradat megfékezésére.

Budai Dávid

Orbán Viktor a Kossuth rádióban úgy nyilatkozott: hogy aki tiltott határátkelést hajt végre, mindegy, milyen indokkal teszi, azt azonnal őrizetbe kell venni és ki kell toloncolni. Mint mondta, ezt korábban Magyarország gyakorolta, de az Európai Unió eltiltotta ettől. Az uniós jogszabály szerinte most ésszerűtlen, az ország pedig egy nagy menekülttáborrá válhat, mert az osztrákok és a németek változtatni fognak a bevándorlókkal kapcsolatos szabályaikon, így a Magyarországra érkezett menekültek nem tudnak majd továbbmenni, itt fognak rekedni, ha a helyzet nem változik.

A kormányfő arra a változásra utalt, hogy Ausztriában július elsejétől szigorodik a menekültügyi eljárás, a tervezet szerint gyorsabban kell lefolytatni és nem lehet majd halasztást kérni. A tervezett csomag főbb pontjai szerint a menekültügyi eljárásokat tíz napon belül le kell folytatni, és az érintettnek akkor is el kell hagynia az országot, ha a döntés ellen fellebbezést nyújtott be. A gyorsított eljárást például a biztonságos országokból érkezők esetében alkalmazható, mint Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Montenegró vagy Albánia. Ezen országok esetében tavaly csaknem 2708 kérvény érkezett be, a belügyminiszteri számítások szerint ez a szám idén ötezerre fog növekedni. A tárcavezető szerint ezek az emberek a háborús menekültek elől veszik el a helyet, akiket egyre nehezebb rendes körülmények közé elhelyezni. A gyorsított eljárás alkalmazható még hamis személyi adatok vagy utazási dokumentumok előfordulása esetén, illetve ha alapos a gyanúja áll fenn annak, hogy a kérvényező veszélyt jelent az ország biztonságára vagy nem járul hozzá az ujjlenyomatos mintavételéhez. A tervezet szerint kedvezőtlen döntés esetén az érintettek elesnek az alapellátásra, a lakhatásra, egészségügyi ellátásra vonatkozó jogosultságoktól is. Az osztrák tartományoknak január végéig kell betölteniük a menekültbefogadási kvótájukat. Eddig Stájerország, Bécs és Alsó-Ausztria teljesítette az előirányzott számokat, Bécs pedig azt 124 százalékkal meg is haladta. A többi régió mintegy 90 százalékon áll, leginkább pedig Tirol maradt el, 82 százalékos befogadási kvótával. Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezret, tavaly nagyjából 28 ezret adtak be.

Illusztráció: Szendi Péter

Orbán Viktor rádióban tett nyilatkozata nem volt meglepetés, mivel a Fidesz alelnöke múlt vasárnap arról beszélt, hogy túl hosszú a mostani bevándorlási eljárás, ezért azt szeretnék, hogy néhány nap alatt dönteni lehessen a migránsokról. A Fidesz alelnöke vasárnap arról beszélt, hogy túl hosszú a mostani bevándorlási eljárás, ezért azt szeretnék, hogy néhány nap alatt dönteni lehessen a migránsokról. Nagyon gyors, akár néhány napos határidővel lehetne az eljárásokat lefolytatni. Hogyha valaki biztonságos országból érkezik, és az megállapítható, akkor azonnal vissza lehetne fordítani – mondta Kósa Lajos.

Rogán Antal kedden, a Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatóján pedig azt mondta: „Az előírásokat úgy kellene módosítani, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat menekültkérelemtől függetlenül idegenrendészeti őrizetbe lehessen venni, utána pedig mindaddig ellenőrzés alatt kellene tartani őket, amíg kiderül, jogosultak-e menekültstátusra. Ha nem jogosultak, haladéktalanul ki kell toloncolni őket Magyarországról.” A Menedék, migránsokkal foglalkozó egyesület vezetője, Örkény Antal a frakcióvezető gondolataira így reagált: „Jogilag és szakmailag sem igen lehet értelmezni Rogán szavait. Az elmondottaknak legfeljebb belpolitikai kontextusban van értelmük. Ez legkevésbé sem szól azokról az emberekről, akik hozzánk jönnek. Ez szimpla hisztériakeltés. Rogán nacionalista, soviniszta szólamokkal ellenséget akar kreálni a bevándorlókból. A javaslat szerint Magyarország úgy kezelné őket, mint a bűnözőket, miközben ők szerencsétlen emberek."

Egyes számítások szerint amennyiben minden illegális menekültet azonnal őrizetbe vennének, ahhoz csak az idén érkezett 23 ezer menekült esetében nagyjából 100-150 milliárd forintra lenne szükség, ráadásul biztos, hogy a menekültek száma növekedni fog. Három év alatt ugyanis hússzorosára nőtt a Magyarországon menedéket kérők száma: 2012-ben alig több mint kétezer ilyen kérelmet adtak be, tavaly viszont már 42 ezret.

Vas megyében is érzékelhető a menekültáradat, szinte nem múlik el olyan nap, hogy ne kapnánk hírt olyan menekültekről, akiket a rendőrség Ausztriába tartó vonatokról szállít le. Megkerestük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot is az ügyben, Takács Zoltán, a rendőrség sajtóreferense később ígért választ. Mi azonban nem vártunk: a rendőrség honlapjáról kigyűjtöttük az idei év Vas megyei idegenrendészeti intézkedéseit. (Lásd a keretben) Információink szerint a megyében szolgálatot teljesítő rendőrök jelenleg fokozottabban figyelnek, hogy kiszűrhessék az illegálisan itt tartózkodókat.

 

február 10: Illegálisan próbált Ausztriába utazni két afgán állampolgár, a szombathelyi vasútállomáson fogták el őket.

február 7: Két koszovói állampolgár akart Ausztriába jutni, Szombathelyen, a vasútállomáson fogták el őket.

február 3: Egy afgán férfit fogtak el a rendőrök a szombathelyi vasútállomáson.

február 2: Egy koszovói férfi akart Grazba eljutni a szombathelyi  vasútállomáson tartóztatták fel.

január 28: Illegálisan próbált Ausztriába utazni három koszovói állampolgár a szombathelyi vasútállomáson fogták el őket.

január 28: Négy koszovói állampolgár illegálisan próbált meg autóval Ausztrián át Németországba utazni, a bucsui határátkelőnél tartoztatták fel őket.

január 27: Két koszovói állampolgárt fogtak el. Elmondásuk szerint Ausztria felé akarták elhagyni az országot, a szombathelyi vasútállomáson fogták el őket.

január 26: Illegálisan próbált Ausztriába utazni egy tunéziai állampolgár a szombathelyi vasútállomáson tartóztatták fel.

január 25: Illegálisan próbált Ausztriába utazni egy koszovói állampolgár, az igazoltatott férfinak a vámosszabadi menekülttáborba kellett volna mennie, ehelyett azonban Ausztria területére akart átutazni, a Rába Intercity vonatról szállították le.

január 23: Négy koszovói férfit fogtak le, akik egy Szombathelyen át Szentgotthárdig közlekedő vonatra váltottak jegyet és elmondásuk szerint Ausztria irányába akarták elhagyni az országot.

január 22: Négy koszovói férfit ellenőriztek a szombathelyi vasútállomás területén Grazig szóló vonatjegyeket találtak nálunk a járőrök.

január 12: Összesen tizenkét illegális migránst fogtak a rendőrök a szombathelyi vasútállomás területén. Először a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vasúti alosztályának járőrei igazoltattak nyolc koszovói állampolgárt, majd a Készenléti Rendőrség munkatársai ellenőriztek négy afgán személyt. Magyarországi tartózkodásukat egyikük sem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért a Szombathelyi Rendőrkapitányságra előállították őket. Mint kiderült, a koszovóiak Münchenig vásároltak vonatjegyet, az afgánok pedig Ausztriába akartak eljutni. Velük szemben tiltott határátlépés kísérlete elkövetése miatt szabálysértési eljárás indult.

január 11: A szombathelyi vasútállomáson ellenőriztek két szír állampolgárt, akik nem tudták hitelt érdemlően igazolni az ország területén történő tartózkodásukat. Kiderült, hogy az ellenőrzött személyek Ausztria felé akarták elhagyni az országot, mivel náluk a rendőrök egy-egy Bécsig szóló vonatjegyet találtak.

január 11: Két török férfit igazoltattak a rendőrök Sárváron Mivel az intézkedés során az általuk átadott tartózkodási engedély már több mint fél éve lejárt, így ők jogellenesen tartózkodtak az ország területén.

január 10: Egy Budapest felől Graz irányába tartó vonatot ellenőriztek, az intézkedés során tíz koszovói utast szállítottak le a szerelvényről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!