Hírek

2015.02.15. 13:02

Nemcsak bosszúság a takarítás, hanem kötelezettség is

Megyei körkép – A hét elején a hó okozott gondot a közlekedésben. Az időjárási modellek bizonytalanok voltak, így hol kiadták, hol visszavonták a hóra vonatkozó riasztást.

Unger Tamás

Többszöri nekifutás után hétfőre megérkezett a havazás, több mint 10 centiméternyi hó esett a megyében. A hó nemcsak bosszúság, hanem kötelezettségekkel is jár. Még pénzbüntetés is jár annak, aki nem tartja tisztán a háza előtti részeket.

Tóth Jenő, az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője a jogszabályok között segített eligazodni. Elmondta, hogy a tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá a tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról. Ebbe beletartozik a gyom- és síkosság-mentesítés, valamint a hó eltakarítása is. A jogszabály szerint a szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitva tartás ideje alatt – a tulajdonossal kötött ettől eltérő megállapodás hiányában – az ilyen ingatlant használó, illetve bérlő köteles tisztán tartani. A közterület rendeltetésétől eltérő célra (árusításra, építési-szerelési munkára) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani. Aki nem gondoskodik az ingatlana előtti járdaszakasz hó- és síkosság mentesítéséről, az büntetésre számíthat. Ha baleset is történik a mulasztás miatt, akár szabadságvesztés is lehet a következmény. Ha ugyanis valakit a síkosságmentesítés elmaradása miatt ér kár, kártérítési igénnyel léphet fel az ingatlan mulasztást elkövető tulajdonosa ellen. Sőt, akár büntetőjogi felelősségről is szó lehet, hiszen testi sértés gondatlanságból is elkövethető.

A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület tájfutó szakosztálya gyermek korcsoportjának tartanak edzést: dr. Kiss-Geosits Beatrix, Szandi Bence, Sarkadi Lehel, Gorell Flóra, Sarkadi Borcsa, Németh Kristóf, Bárdosi Dénes, valamint Ár János. Fotó: Unger Tamás

Szintén komoly bírságot kaphat, aki fák közelében sózza a járdát. A szabályok szerint járdáról letakarított havat nyolc méternél szélesebb kocsiutakon az úttest két szélén, ennél keskenyebb kocsiút esetén a járda szélén kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalog közlekedők számára másfél méter széles terület szabadon maradjon. A gyalogos- és közúti forgalom zavartalansága érdekében havat tilos felhalmozni útkereszteződésben, úttorkolatban, kapubejárat elé, járdasziget és a járda közé, tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyeknél a jármű megállóhelye és a járda közé. Nem szórhatjuk továbbá a havat közszolgáltatási felszerelési tárgyra (vízelzáró csapra, gázcsapra, víznyelő aknára) és egyéb közérdekű létesítmény (forgalomirányító lámpa, közvilágítási lámpaoszlop, hirdetőoszlop) köré, kijelölt rakodóhely teljes hosszában a járdaszegély mellé, a fák tövébe. Az ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált közutakon, járdákon szükség esetén naponta többször is síkosságmentesíteni kell.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere elmondta, hogy a hóeltakarításra az önkormányzatnak nincsen saját gépe, ezért minden évben úgy rendelik meg a szolgáltatást.

Ha öt centiméternyi hó leesik, az önkormányzatoknak is kötelességük az útjait, a kerékpárútjait, valamint a járdáit rendbe tenni.

- Egy külső vállalkozót bízunk meg a hó eltakarításával – folytatta a polgármester. – Helyiektől kérünk árajánlatot erre a munkára, mivel ők azonnal be tudnak avatkozni, ha baj van. Nálunk ketté vannak osztva a munkák, hótolásra, illetve érdesítésre keresünk minden évben vállalkozókat. Kellő időben felkészülünk a télre, s beszerzünk minden szükséges anyagot. Az idei szezonban szerencsére eddig nem okozott nagyobb gondot az időjárás annak ellenére, hogy esett hó és nálunk a domborzati viszonyok is megnehezítik a hó eltakarítást. Fennakadásmentes volt minden. Tavaly viszontagságosabb volt az időjárás, akkor többször is ónos esővel kellett megküzdenünk.

A polgármester hozzátette, hogy az önkormányzat a korábbi közfoglalkoztatási program segítségével be tudott szerezni egy hómarót, ezzel tudják takarítani a tulajdonukban lévő járdákat, parkolókat. Havazás esetén pedig az önkormányzati dolgozókat korábban berendelik, hogy mire elindul az élet, tiszták legyenek a járdák, utak.

- Szerencsére a városban mindenki komolyan veszi a hóeltakarítási feladatát – emelte ki a polgármester. – Lelkiismeretesen elvégzik a feladatukat. A város nagy kiterjedésű, ezért nem tud az önkormányzat minden egyedül élő idős embernek segíteni. De nálunk nagy az összetartás, itt még soha senki nem maradt a hó fogságában. A szomszédok vagy ismerősök mindig segítenek azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják egyedül eltakarítani a havat.

Csákánydoroszlóban is megbíztak egy vállalkozót, aki, ha öt centiméter hó leesik, azonnal az utakra siet – tudtuk meg Horváth István polgármestertől. Hozzátette: az önkormányzatnak is van egy traktora, ezzel a szűkebb önkormányzati utakat, szélesebb járdákat, kerékpárutakat és buszmegállókat takarítják. A közmunkások is lapátolnak, elsőként az önkormányzat és az intézmények környékén. A polgármester annyit mondott még, hogy az emberek tisztában vannak a hóesésnél rájuk vonatkozó szabályokkal, ám nem mindenki veszi komolyan az előírásokat. Volt, akit fel kellett szólítani, hogy tegyen eleget kötelezettségeinek. Többszöri felszólítás után ellapátolta a havat, így büntetésre nem került sor. Az ónos esőre is felkészültek a településen, van készleten homok, ezzel szórják le az utakat, ha csúszik minden.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológia Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető a téli adatokat ismertette. Elmondta, hogy februárban hét milliméter csapadék volt hóból. Hozzátette, hogy a gyorsan változó ciklonok miatt nagyon nehéz előre jelezni az időjárást, mivel hatóránként mást mutatnak a modellek. Elmondta még, hogy decemberben a főállomáson 42, januárban 40 milliméter csapadék volt, ez a csapadékszegény 1990-es évek teleihez mérten kifejezetten soknak számít. Decemberben a hónap végén hullott hó, 27-én, addig nem volt, a január eleje kisebb havazással köszöntött ránk, s szintén a hónap végén volt komoly havazás. Akkor 12-13 centiméternyi hó hullott. Február 9-én pedig 10 centiméternyi friss hó esett a szombathelyi kistérségben.

Nem várható fronthatás

A meteorológiai előrejelzések szerint jelenleg tőlünk keletre, északkeletre anticiklon, nyugatra pedig ciklon található. Kettejük közös áramlásrendszerében délkelet felől száraz levegő érkezik fölénk, ami kedvezőtlen feltételeket teremt a felhőzet és a csapadék kialakulásához. Ez azt jelenti, hogy végre pár napig talán a nap is előbújik a felhők közül. A következő napokban annyira hidegre sem kell készülnünk, viszont a szelet minden nap érezni fogjuk. Jó hír a frontra érzékenyeknek, hogy továbbra sem várható, így nem kell fejfájással és a társaival megküzdenünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!