Hírek

2015.02.19. 10:45

Ön elküldené gyermekét rúdtánctáborba? - Felmérték, hol és milyen témákat kedvelnek nyáron a gyerekek és a szülők

Körkép - Egy gyermektáborokat összehasonlító portál szervezésében 250 szülő részvételével zajlott kutatásban felmérték, milyen táborokat keresnek 2015-ben, melyek lehetnek az idei év "slágertáborai", hol táboroznak a lurkók, valamint mennyit költünk gyermekenként egy táborra.

Több újdonság mellett több pénz juthat idén a vakációra, míg az extrém táborok népszerűbbek lesznek.

Ahogy 2014-ben, idén is egyre korábbi időpontra tolódik a megfelelő nyári táborok kiválasztása, hogy a megfelelő ár-érték arányú táborhelyekről időben gondoskodjanak a szülők. Ennek kapcsán a portál utánajárt, milyen szempontok alapján keresnek a gyerekekkel együtt a szülők.

A családok harmada ottalvós, negyede napközis tábort keres, de újdonság 2015-ben, hogy a többség (41%) számára mindkét tábortípus érdekes lehet. Utóbbi szülők esetében jellemzően nem kizárólag a díjak, hanem a táborok ár-érték aránya és a gyermek érdeklődése dönti el, hogy melyik típusú tábort választják.

ÁRAK ÉS MEGYÉK

Területi eloszlásban a válaszadók elsősorban budapesti (napközis) és Pest megyei tábort keresnek, ezeket követi Veszprém, Somogy, Zala és Fejér megye.

A táborok árát firtató kérdésben a szülői válaszok valamelyest magasabb árkategóriát jelöltek meg a tavalyi évhez képest. Az ottalvós táborok esetében az alacsonyabb árú (10-20 ezer forint között) kikapcsolódás 38%-os, az egy lépcsőfokkal magasabb díjú táborok (20-30 ezer forint között) 45%-os voksarányt értek el. A növekedés a 30-40 ezer forint közötti táborok szegmensében tapasztalható, a táborozni vágyók közel negyede ilyen árkategóriában keres vakációs lehetőségeket.

A napközis táborok árában is érezhető az emelkedés, tavaly is a jellemzően népszerű, 10 -20 ezer forint közötti díjkategóriát 55% választotta, viszont 32% már magasabb árú tábort keres.

VISSZAESŐBEN AZ ANGOLTÁBOROK

A táborok tematikáját tekintve továbbra is a kalandtáborok viszik a prímet (60%), míg ezeket a képzeletbeli dobogón a sporttáborok (48%) és a kézműves táborok (44%) követik. Érdekesség, hogy az idegen nyelvi táborok népszerűsége folyamatosan esik (2013 – 2. hely, 2014 – 3. hely), az idén 40%-os eredménnyel ez a negyedik legkeresettebb tábortípus.

AMI MEGOSZTJA A SZÜLŐKET

Egyre inkább terjednek és az idén várhatóan kiemelkednek majd az extrém táborok, mint a rúdtánc- vagy a lövésztábor, katonai táborok. A nem szokványos témaválasztás komolyan megosztja a válaszadó szülőket, 29%-uk gyermekét érdekelné az ilyen jellegű vakáció, viszont a szülők 17%-a érdeklődés esetén sem engedné ilyen táborba gyermekét. A táborfigyelő portál előrejelzése szerint az extrém táborok mellett a 2015-ben a luxustáborok (vitorlás, golf) előretörése is várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!