Hírek

2015.02.04. 17:31

Önt is idegesítik a szombathelyi közlekedési lámpáknál kialakuló dugók?

Szombathely – A jelzőlámpák üzemeltetése, karbantartása is szóba került a múlt heti testületi ülésen. Abban egyetértettek a képviselők, hogy felül kell vizsgálni a lámpák működését.

Szendi Péter

A város területén a jelzőlámpás csomópontok egy része a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében levő országos közutakat, míg más része önkormányzati tulajdonú helyi közutakat érint. Dr. Puskás Tivadar polgármester elmondta, hogy a város területén lévő 30 jelzőlámpás csomópontból 17 az országos közúttal közös, 13 pedig kizárólag önkormányzati kezelésű.

A Rohonci út és a Bartók B. krt. kereszteződése. Fotó: Szendi Péter

Az előterjesztéshez több ötlet is érkezett. Lendvai Ferenc (Fidesz) azt ajánlotta, hogy legyen egy olyan személy az önkormányzatnál, aki elrendelhetné a lámpák kikapcsolását vészhelyzetben. A lámpák üzemeltetésével kapcsolatban több ötlet is felmerült, sőt utcák egyirányúsítása is szóba került. Tóth Kálmán (baloldal) szerint a Szent Gellért és Rumi út, továbbá a Rumi út és a 86-os főút kereszteződésben rosszul vannak összehangolva a lámpák, túl nagy előnyt élvez a 86-os főút forgalma. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) azt kérte, hogy a belvárosi lámpákat szereljék fel hangjelző berendezéssel a fogyatékkal élők miatt. Ehhez a kéréshez Kelemen Krisztián (baloldal) is csatlakozott, ő is az akadálymentesítést kérte a Vörösmarty és a Szelestei utcák kereszteződésében.

Dr. Czeglédy Csaba (baloldal) frakcióvezető a Bartók Béla körút és Rohonci utca kereszteződésében lévő torlódáson szeretett volna javítani. Szerinte nem jó, hogy hosszú sorok alakulnak ki a lámpáknál, ennek a felülvizsgálatát kérte. A kanyarodó autók ugyanis egyszerűen nem férnek át a zöld jelzésen. Kérte továbbá azt is, vizsgálják meg, hogy lehet-e egyirányúsítani belső utakat az óvodáknál. Itt ugyanis ugyancsak nagy a torlódás. Ugyancsak a felülvizsgálatot kérte a Paragvári utca és Horváth Boldizsár körúti kereszteződésnél Kopcsándi József (baloldal) is, itt szintén telezöld mellett mehetnek az autók.

Dr. Puskás Tivadar, miután meghallgatta a képviselői kéréseket, elmondta még, hogy szakemberek készítették el a forgalomirányító rendszereket, az utak beosztását is. Mindezeket megfontolt érvek mellett készítették el. A használók azonban természetesen tehetnek észrevételeket, ezeket meg kell vizsgálni, amit pedig lehet, be kell építeni a rendszerbe. A módosító javaslatok jelentős része ilyen vizsgálatokról szólt. Hangsúlyozta, hogy a szakemberek eldöntik majd, hogy érdemes-e változtatni a mostani rendszeren.

A módosító javaslatokat a képviselők el is fogadták, így hamarosan felülvizsgálják az említett helyeken a jelzőlámpák működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!