Hírek

2015.02.12. 19:36

Túl árvízen és viharon - A tüzek mellett a természet is adott munkát a katasztrófavédőknek

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai évértékelő értekezletet tartottak. Tavaly több kiemelt eseményhez is riasztották őket: árvíz, ónos eső, vihar is adott munkát a katasztrófavédőknek.

15 + 1 pontban határozta meg a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a 2014-es év célkitűzéseit.

A fórumon a tavalyi esztendő kiemelt eseményei közé sorolták a januári havazást, az ónos esőt, a Rába árhullámát és a helyi vízkárokat. A késő tavaszi – nyári hónapokban pedig a viharos időjárás, a nagy mennyiségű csapadék és a vízkárok adtak munkát.

Kiderült, hogy az előző évhez képest 18 százalékkal csökkent a katasztrófavédelmi műveletek, 25 százalékkal a tűzesetek, 14 százalékkal pedig a műszaki mentések száma. Halálos kimenetelű szénmonoxid-mérgezés a megyében nem történt. Egy veszélyes árut szállító jármű szenvedett balesetet, de veszélyes anyag nem szabadult ki. A hatósági felügyelet következtében a kéménytüzek száma a 2013-as évhez képest 40 százalékkal csökkent. Elhangzott, hogy a 2014-es esztendőben a járási mentőcsoportoknak nemzeti minősítő gyakorlatokat szerveztek, ahol alapvető vízkárelhárítási tevékenységre szerezhettek nemzeti minősítést.

Tollár Tibor tűzoltó dandár tábornok Fotó: Médiaközpont

Három településen – Csákánydoroszlón, Lukácsházán és Ikerváron – önkéntesekből álló települési mentőcsoportot hoztak létre.

Megtörtént a villámárvizek által veszélyeztetett 33 település védekezésbe bevonható civil és karitatív szervezeteinek felkészítése is.

A fórumon elhangzott, hogy a 2014-es évben bekövetkezett eseményeket a katasztrófavédelem szakszerűen és hatékonyan kezelte. A 2015-ös évben a mindennapi feladatok mellett a megelőzésre, a képzésre, a továbbképzésre, valamint az életpályamodell bevezetésere fektetnek nagyobb hangsúlyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!