Hírek

2015.03.12. 15:34

A dezinformációk veszélyeztetik az óriásberuházást Szombathelyen - íme, amit most tudni lehet

Van esély arra, hogy komoly, több ezer munkahelyet teremtő beruházás valósuljon meg térségünkben, ugyanakkor a baloldal spekulációi, dezinformációi mindezt nagyban veszélyeztetik - derült ki csütörtökön, az önkormányzat sajtótájékoztatóján.

Unger Tamás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményeként működő Nemzeti Befektetési Ügynökség több nagyberuházás Magyarországra hozataláról tárgyal. A napokban több sajtónyilatkozatban is elhangzott, a tervezett nagyberuházások több tízezer munkahelyet teremthetne hazánkban. Információink szerint Szombathely térségében is van esély arra, hogy egy igazi nagyberuházás valósuljon meg, akár több ezer foglalkoztatottal. A sajtóértesülések és városi informátorok több világszerte ismert autógyártó nevét is bedobták, köztük az indiai TATÁ-t és más beszállító cégeket.

Fotó: Unger Tamás

- Komoly beruházók érdeklődnek az ipari területeink iránt - tudtuk meg egy forrásunktól, aki ugyanakkor azt is hozzátette, mindenféle politikai hangulatkeltés, esetleges szivárogtatások ártanak a történetnek. Merthogy sokan azt mondják, az elmúlt évtizedek legfontosabb beruházására van kilátás. Több, a térség gazdasági folyamataira rálátó forrásunk éppen ezért károsnak nevezte, amiért a szombathelyi baloldal félinformációkra hivatkozva közleményt adott ki csütörtökön.

Az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakció ugyanis közleményben tudatta, rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik, mivel tájékoztatást szeretnének kérni a Gencsapátival és Söptével közös ipari park területre irányuló autógyár építési és fejlesztési pályázatról. Szerintük ugyanis a városvezetés a kötelezettségét megszegve, a képviselő-testület felhatalmazása és tájékoztatása nélkül folytat egyeztetéseket Gencsapáti és Söpte illetékeseivel. „Az iparfejlesztéshez esetlegesen szükséges földterületek megvásárláshoz a képviselők döntése szükséges"- olvasható a közleményben.

Forrásaink ugyanakkor arról számoltak be: a városvezetők hivatalosan nem tárgyaltak senkivel, semmilyen vételi ajánlatot nem tettek, csupán tájékozódtak a kérdésben. Többen tudni vélik, egy ilyen informális megbeszélés részleteit szivárogtatta ki Söpte jegyzője.

A baloldal közleményére a városvezetés is reagált. Dr. Puskás Tivadar polgármester aláhúzta, valóban folytattak egyeztetéseket a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetőjével, hogy a város Északi ipari Parkjában 600 hektár egybefüggő, önkormányzati tulajdonban lévő, fejlesztésre alkalmas terület található. - Az ügynökséggel az utóbbi időben intenzív tárgyalások zajlanak a terület hasznosításáról - hangzott el. Puskás Tivadar beszélt arról is, hogy a tárgyalások jelen fázisában a szombathelyi baloldalhoz köthető elektronikus médiában napvilágot látott találgatások, dezinformációk veszélyeztetik a nemzetgazdasági szempontból is kiemelt befektetés sikerét. A baloldal frakcióvezetője által alapított szombathelyi internetes lap ugyanis már telekspekulációt, megegyezni képtelen önkormányzatokat emleget.

Illés Károly, Szombathely alpolgármestere dr. Ipkovich György egykori polgármestert szólította fel arra, hogy álljon le a hangulatkeltéssel, szerinte ugyanis a volt városvezetőnek tudnia kellene, hogy az előkészítő fázis elengedhetetlen egy-egy projekt sikeréhez. - Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a városvezetéssel karöltve folyamatosan azon dolgozik, hogy tőkeerős beruházások valósuljanak meg Szombathelyen. A baloldal önös érdekei nem veszélyeztethetik a város érdekeit - húzta alá az alpolgármester.

Kapcsolódó cikkek:

Rendkívüli sajtótájékoztató - autógyár épül Szombathely határában?

Autógyár épül Szombathely határában?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!