Hírek

2015.03.23. 15:05

Alexa Károlyt a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki – Az íróval egyházashetyei birtokán beszélgettünk

Egyházashetye – Alexa Károly író, irodalomtörténész, kritikus, az Életünk főszerkesztője a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapta nemzeti ünnepünk alkalmából.

Merklin Tímea

Hétvégente egyházashetyei birtokán tölti az időt, ahol most kerti munkákat végez: itt a tavasz, metszeni kell a gyümölcsfákat. Van alma, körte, szilva, és sok-sok sötét húsú gyümölcsöt termő bokor – egyebek közt fekete ribizli, szeder –, amiből a felesége, Katus finom lekvárokat tesz el. Alexa Károly minden évben maga főzi a pálinkáját, legutóbb harminc liter lett, a tavalyelőtti körtéből való a legjobb.

A régi parasztházhoz kapcsolódó egykori istálló ma dolgozószoba. Rengeteg a könyv, a papír - cikkek, tanulmányok előzményei, alapanyagai.  Előtte parkol a tavaly vásárolt kis traktor, az író pihenésképpen ezzel berreg az egy holdnál nagyobb földterületén, ha nyírja a füvet.

Alexa Károly hetvenéves lesz ez év júniusában. Nagy öröm és megtiszteltetés volt számára, amikor  Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelkedő színvonalú munkájáért átadta neki a magas rangú állami kitüntetést.

Alexa Károly író hétvégente egyházashetyei birtokán tölti az időt, most a gyümölcsfák metszésével foglalkozik. Fotó: Merklin Tímea

- Pontosan mi áll az indoklásban? Az egész életpálya elismerését jelenti? - kérdezem, az asztal alatt a lábainknál Brumi, a medveszerű kutya hever. Állítólag annyira barátságos, hogy nem távol tartja, hanem kifejezetten csalogatja a betolakodókat.

- A kitüntetésnek, ami a Becsületrend honi megfelelője, az indoklása oly zavarba ejtő, hogy csak némi öniróniával vagyok képes tudomásul venni – mondja Alexa Károly elővéve a dokumentumot.

- „...a magyar irodalmi életben betöltött meghatározó szerepe, valamint kiemelkedő kritikai és publicisztikai tevékenysége elismeréseként..."  Ezt a mondatot írja alá a köztársasági elnök úr – és nekem óhatatlanul eszembe jut az a kerek évszám, amit nyáron fogok betölteni... Nem óhajtok persze hagyatkozni, de mind többször érzem a késztetést a vissza-visszapillantásra. Számomra az idő múlásának legpontosabb mércéje az, hogy mióta vagyok beiratkozott olvasója a Széchényi Könyvtárnak – hát pontosan 1963 óta... Ott készültem fel a középiskolai tanulmányi versenyre, ahol viszonylag jól szerepeltem, és így nem kellett felvételiznem az egyetemre. Még egy drámai dátum: 1967-ben jelent meg az első írásom. Azóta: számtalan tanulmány, kritika, politikai cikk és kilenc könyv. A napokban fejeztem be a tizediket.

- Ha visszatekint, melyek voltak a legfontosabb  csomópontok?

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át Alexa Károlynak az állami kitüntetést a Pesti Vigadóban. Fotó: kormanyzat.hu

- Életem nyilvános része három terepen zajlott: a tanítás, az irodalmi életben való részvétel (hol szerzőként, még gyakrabban szervezőként, szerkesztőként) és a politika. Ez utóbbival az utóbbi években, hogy is mondjam: kölcsönösen lemondtunk egymásról. Mindazonáltal megmaradtak bizonyos szívélyes emberi kapcsolatok és kevésbé szívmelengető emlékek. És megmaradtam – úgy gondolom - lényegében annak, aki voltam, amikor annak idején a renitens Mozgó Világot szerkeszthettem, küszködhettem a régi pártállami Magyar Hírlapnál, az újabb időkben is nehezen elviselhető Magyar Televíziónál, vagy amikor a Magyar Demokrata Fórum szervezésében részt vehettem. Bár sok előadást tartok, a rendszeres tanítással felhagytam, noha az volt életemnek az a szegmense, amire a legjobb érzésekkel gondolok, főleg a nyolcvanas évek második felében, amikor az egyetemi tanterem falai kitágultak a mind izgalmasabb valóság felé. A múlt is mind gazdagabb lett, Bibóról és Hamvasról beszélgethettünk, meg Orwellről, Szolzsenyicinről, este meg betiltott lengyel filmeket nézhettünk, szigorúan ellenőrzött műtermekben szabad szövegeken vitatkozhattunk...

- Mi volt közéletiségének csúcsa?

- Az a három esztendő, amikor a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója voltam. Antall József nevezett ki, de egy darabig Horn Gyula is a helyemen hagyott. Emlékirataimnak (amit soha nem fogok megírni) alighanem a legizgalmasabb fejezete ez lenne: a médiaháború legkeményebb időszaka, amikor pártsemleges módon kellett működtetnem egy olyan intézményt, aminek léte (és állománya) a legszorosabban kötődött a pártállami rezsimhez. Ahol nem sokkal előbb Kádár János felesége volt a személyzetis...

- Jelenleg az Életünk irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat főszerkesztője. Milyen ma e havilap élén?

- Életem egyik legszerencsésebb döntése volt, hogy 2004-ben megpályáztam az Életünk főszerkesztői státusát. A lap sorsának alakulásán pontosan lemérhető a közkultúra iránti politikai figyelem súlyos felelőtlensége (pártszínektől függetlenül). Ebben konszenzus van, mondhatni a „jobb" és „bal" között. Tréfás – és pozitív – apróság, hogy a két állami kitüntetésem közül az elsőt, a József Attila-díjat Hiller István, a mostani érdemkeresztet Balog Zoltán adta át. Nézem közös fotónkat: egyszerre mondtuk egymásnak minden összebeszélés nélkül a református köszöntést: Áldás, békesség! Hát ebben reménykedem.

- Az Életünk hozta a pesti életből való kitekintést, az erős Vas megyei kötődést?

- Az Életünk szerkesztésével életformám is megváltozott. Itt van a „kisúri birtokom" Egyházashetyén, a régi temető lábjában, ahol irodalmunk egyik legnagyobbjának, Berzsenyinek a családját őrzi a föld. Szeretem itt tölteni az időt, hacsak tehetjük, jövünk, nyáron itt vannak velünk az unokák. Az eredeti régi parasztházam mellé a szomszédét is megvettem, hátul  építettünk egy újat. Ideköt a munka, a bukolikus emlékek, a pannon géniusz és a gyümölcsfák. A család, a madarak, a könyvek, az öregedő barátok, a jó kissomlyói borok, a kutya és a fűnyírás. A baktatás föl a hóban a szőlőhegyre, a kenyérdagasztás, alkalmasint a csöndes parázs a húsok alatt...

Brumi mintha már az illatát érezné a sültnek, felugrik, izgatottan járkál. Aggódom, hogy csalódni fog, de nem, mert Katus, Károly felesége bukkan föl pár szelet finom ribizlidzsemes kenyérrel, amiből persze neki is jut egy falat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!