Hírek

2015.03.17. 17:25

Munkát ad a természet: állva kapálni hasznos, de nem barnít

Szombathely - A napos, tavaszias keddi időt sokan használták fel arra, hogy kiskertjeikben végezzék az ilyenkor szokásos és szükséges munkálatokat.

Unger Tamás

Az elmúlt néhány héten nem is egy olyan nap akadt, amit a szabadban lehetett tölteni. A keddi tavaszias időjárást egyebek között arra használtuk fel, hogy a Parkerdő kiskertjeinek néhány tulajdonosát a kerti munkákról kérdezzük. Mint megtudtuk, ez most a metszés és a permetezés időszaka, de azért a föld is rejt már magában néhány kincset, amelyből néhány hónap múlva tökéletes levesek és főzelékek készülhetnek majd. A Rapali házaspár és Rába József kiskert tulajdonosok elmondása alapján pedig nincs is jobb annál, mint a tavasz első, melegebb napjait a kertben tölteni hasznos feladatok végzésével. 

A szép, napos időt kihasználva sokan töltötték kiskertjeikben az időt, a tavaszi munkákat végezve. Rapali Márton és felesége már évek óta nyugdíjasok, és amikor csak tehetik, a Vadrózsa utcai kertjükben töltik az idejüket. Amikor kell, dolgoznak a kertben, de jó azért megpihenni egy kicsit, vagy egy jót bográcsozni, sütögetni a szabadban. Bár az unokák a kinti feladatokban nem igazán vesznek részt, a kerten bizony meglátszik a sok munka: a gondozott, felfuttatott szőlőtőkék mellett sorakoznak pompás rendben a gyümölcsfák, a másik oldal pedig a háztáji veteményes helye. A kert képét ezen kívül egy gyönyörű mesterséges tó is gazdagítja, amelyben vidáman úsznak a kisebb halak. Rapali Márton elmondta, hogy már túl van a metszés időszakán, most a permetezés következik, amelyet néhány hetente meg kell majd ismételnie.

- Jelenleg a lemosó permetezés munkálatait végzem, ami szinte mindenre jó. Az ág levágott részeit permetezem, hogy ne menjenek bele a bogarak. Legalábbis reméljük, hogy nem mennek bele.

Jószomszédi viszony: Rába Józsefnek Sipos István segít a fák metszésében
Fotó: Unger Tamás

Mint megtudtuk, Rapali Márton felesége mást se csinál mostanában, mint ültet.

- Az ültetés teljesen a feleségem feladata. Én a fákat gondozom, a füvet nyírom, és ezen kívül is van épp elég tennivaló. Nem valami jó a talaj minősége, amikor megvettük a kertet, akkor például egy nagy gödör volt itt, nekünk kellett földet hordani bele. De nem panaszkodunk azért, mert tavalyról még mindig van megmaradt alma és körte, bár már nem olyan szépek.

Rapali Márton felesége, Piroska elmondása szerint el van már vetve egy kis eper, dughagyma, és fokhagyma is a gondozott földben.

- Paprikát nem szoktunk ültetni, lesz viszont paradicsom, uborka, és sárgarépa is egyebek között. Számunkra ez egyfajta kertbaráti hobbi. Egy lakótelep harmadik emeletén élünk, ezért örülünk, ha kiszabadulhatunk. Majdnem mindennap itt vagyunk a kertben, különösen, ha az idő is megengedi. Nyáron pedig néha kint is alszunk. Ilyenkor még nem sok mindent lehet látni a kertben, mert még nem bújtak elő a virágok sem. A kert egyébként tele lesz virágokkal, de leginkább muskátlit szoktam ültetni, a kert végébe pedig rengeteg tulipánt.

Néhány utcányit továbbhaladva találtunk rá Rába József pedagógusra, aki éppen metszési munkálatokat végzett a kertjében.

- A fiatal gyümölcsfáknál a lombkorona kialakítási munkálatok zajlanak, az idősebbeknél pedig a gyérítés. Ha ezek megvannak, akkor a lemosópermetezés következik a gombák és rovarok ellen. Utána pedig jön a talaj előkészítése. Most már nem veteményeznek olyan sokan, én viszont szoktam ültetni borsót, paradicsomot, és sok minden mást is. A metszés körülbelül egy hetet vesz nálam igénybe, de ez ugye attól függ, hogy hány növénye van az embernek. A permetezés pedig néhány óra alatt megvan.

Rába József még nem nyugdíjas, ezért csak munka után, valamint hétvégén tud időt szakítani a kerti munkák elvégzésére.

- Elég szokott lenni az időm, mert van már rutinom benne. Emellett még az is szerencse, hogy nincsenek olyan drasztikus időjárás változások. Falusi gyerek vagyok, már fiatalon belém nevelték a kapálást és a növénytermesztést. Amikor Szombathelyre költöztem, akkor is első dolgom volt felderíteni a terepet. A rendszerváltást követően pedig lehetőségünk lett arra, hogy saját magunknak megvegyük ezt a telket. Volt olyan szomszédom, aki odajött hozzám azzal, hogy "Nem értem Jóska, magánál mindig olyan szépen van kapálva, és nem nő a fű ." A hölgy állandóan csak kifeküdve napozott a kertben, ezért mondtam is neki, hogy azért, mert én nem fekve kapálok, hanem állva. Én amíg mozogni bírok, addig fogom a kertemet gondozni. Virágaim is lesznek hamarosan, már nőnek az első hírnökök. A dálíától kezdve a vágott virágokig van minden - mondta el.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!