Hírek

2015.03.27. 14:45

Automatikus mérőműszereket kell felszerelnie a Falconak - Élénk vita a szombathelyi lakossági fórumon

Szombathely - Mintegy nyolcvanan vettek részt azon a fórumon, melyet Kántás Zoltán, a keleti városrész képviselője kezdeményezett csütörtökön. Az volt a cél, hogy a lakosságot tájékoztassák, milyen fejlemények vannak a Falco gyár ügyében. A városvezetők bizalmat kértek, de konkrét intézkedési tervet is megfogalmaztak.

Cseszkó Tamás

Régóta és szó szerint komoly port kavar a keleti városrészen található forgácslapgyártó üzem és a lakók konfliktusa. Az itt élők folyamatosan panaszkodnak, hogy megnehezíti életüket a gyár működése, por száll a levegőben, nagy a zaj, és pontosan nem is tudják, hogy mekkora a levegőszennyezés. Ezzel párhuzamosan az üzem a város egyik komoly munkáltatója, és állítják, igyekeznek a környezetvédelmi előírásokat betartani. Október óta új képviselője van a városrésznek, Kántás Zoltán, aki a kezdetektől komoly figyelmet fordít a probléma megoldására. Most ő hívta össze a lakókat, hogy különböző szakhatósági szervekkel közösen adjanak tájékoztatást arról, milyen lépések várhatók.

A találkozón részt vett Molnár Miklós alpolgármester is, aki szintén keményen kivette a munkából a részét, számos egyeztetést menedzselt, keresve a megoldási lehetőségeket. A fórum azért is volt időszerű, mert csak a héten egy robbanás és egy tűzeset is történt az üzem területén. Kántás Zoltán a fórumon hangsúlyozta: hisz abban, hogy a kitartó, következetes munkának mindig megvan az eredménye. Szerinte ezért is fontos a párbeszéd és az együttműködés a lakosság és a szakhatóságok bevonásával. Szavai szerint a józanul gondolkodó többségnek nem az a célja, hogy a gyár bezárásával munkahelyek szűnjenek meg, sokkal inkább az, hogy a Falco Zrt. betartsa a szabályokat, és megvalósuljanak azok a környezettechnológiai fejlesztések, amelyek szükségesek az egyensúly megteremtéséhez.

Molnár Miklós alpolgármester kiemelte: már most lényeges változások vannak az előző időszakhoz képest, mert szerinte az új képviselő komoly energiát fektet a munkára. Az alpolgármester kiemelte: az a cél, hogy a bizalom helyreálljon, közösen kell megfogalmazni, hogy mit szeretnének a városlakók elérni, azt pedig biztatónak tartja, hogy néhány héttel ezelőtt V. Németh Zsolt környezetvédelmi államtitkárral is megállapodtak abban, hogy a szaktárca rengeteg feltételt szab majd az üzemnek, amiből semmiképpen sem fog engedni.

A találkozón részt vett Bencsics Attila, Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (zöldhatóság) igazgatója is, aki kiemelte, novemberben Győrből Szombathelyre került a hatóság központja, azóta helyben intézik az ügyeket. - Több eljárást is lefolytattunk, hosszas csata után arra köteleztük a Falco Zrt.-t, hogy automatikus mérőműszereket szereljen fel fél éven belül - mondta az igazgató. Kiderült, hogy ez a cégnek annyira nem tetszett, fellebbeztek, de már másodfokon is helybenhagyták a zöldhatóság döntését. Olyan berendezés ügyelhet így a rendre, mely folyamatosan mér, és nem lehet az eredményeit manipulálni sem. Újabb jó hír, hogy egy jogszabályi módosításnak köszönhetően egységes környezetvédelmi engedélyezésre lesz szüksége az üzemnek.

- Ezt az engedélyt a Falconak meg kell szereznie, és bele is mentek, hogy az összes üzemet megvizsgálják környezetvédelmi szempontból - mondta Bencsics, amiből szerinte ugyancsak az itt élők életminőségének javulása következik. Természetesen a témához a lakók is hozzászóltak. Egy hölgy például kíváncsi volt arra, igaz-e, hogy a Falco megveszi az egész Pick-telepet. Molnár Miklós erre azt válaszolta, hogy nem tud hivatalosan arról, hogy a gyár megvenné az itt található lakóházakat. - Ha a lakók részéről van egységes szándék, hogy a Pick-telep a jövőben ne lakóövezet legyen, akkor partner vagyok abban, hogy az önkormányzat megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként lehet ezt megvalósítani -mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy ez azonban nem megy a lakosság együttműködése nélkül.

Egy másik úr amiatt kért szólt, hogy a Falco beperel mindenkit, aki szót mer emelni a visszásságok miatt. Tóth János, aki már a közgyűlésen is többször hallatta hangját, most is hosszú, szakmai fejtegetésekbe kezdett. Szerinte a környezetvédelmi hatóság anyagában is komoly hibák és ellentmondások találhatók. Utalt arra is, hogy Salzburgban sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak a gyáregységre. Többször is felszólalt, a végén már heves indulattal, így többször is megkérték a jelenlévők, hogy adjon másnak is lehetőséget. A fórumon részt vett dr. Czegléy Csaba, a baloldal frakcióvezetője is, aki szerint reménykeltő a kötelező mérőeszköz. - Kiderül az igazság szeptembert követően, várjuk meg az első mérési eredményeket - mondta Czeglédy, arra kérve a városvezetést, hogy kérjék meg a Falcot arra, hogy szüntessék meg a gyár ellen tiltakozó emberek bírósági vegzálását. A kétórás fórum nem volt mentes a vitától, főleg a már említett Tóth János miatt, a lakók többsége azonban kíváncsi, hogy a most vázolt javaslatok javítanak-e az életkörülményeiken. A történetnek vélhetően még lesz folytatása.

Kapcsolódó cikk:

Lakossági fórum Szombathelyen, a Falco gyár ügyében - élő szöveges közvetítés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!