Hírek

2015.03.18. 16:08

Halálra ítélt kisboltok? - Vasárnap óta nem vásárolhatnak a falusiak hajnalban Peresznyén

Szerdán reggel hét ember várakozott a falu egyetlen boltjának kinyitására Peresznyén. A boltos bent állt, látta őket, de be nem engedhette falubelijeit a 6 órás nyitásig. Vasárnap óta így megy ez. Vajon meddig?

Némethy Mária

Miközben a hipermarketekről, a diszkontokról szóltak leginkább hírek a vasárnapi boltbezárás kapcsán, a kisboltokról nem sok szó esett. Pedig a törvény március 15-én történt életbe lépése kapcsán komoly feszültségek keletkeztek a bolt körül például Peresznyén.

– Vasárnap óta minden reggel csak 6 órakor nyithatunk ki. Hiába jönnek emberek ide 5-kor, fél 6-kor ugyanúgy, mint korábban. Csak állnak a bolt előtt, mi meg a boltban, ők szeretnének bejönni, de nem engedhetem be őket, hiába zúgolódnak – mondja felháborodottan Orbán Gyula, aki nemcsak a boltban szolgálja ki falubelijeit évek óta, de ráadásul ő az alpolgármester is Peresznyén. Most nem győzi magyarázni törzsvásárlóinak: a törvény így rendelkezett. 

– Március 15-éig már 5-kor kinyitottunk, mert 6 óráig úgy 20 ember szokott bevásárolni munkába menet előtt, mielőtt buszra vagy autóba ült. A faluból Szombathelyre, Kőszegre, Ausztriába járnak dolgozni az emberek, az évek alatt megszokták, hogy már reggel korán túl vannak a vásárláson, így nem kellett máshonnan cipekedniük. Most nem szabad kinyitnunk. A törvény előírja a reggel 6 órakor történő nyitást. Tehetetlenek vagyunk a hülye szabály miatt – füstölög joggal Orbán Gyula.



Peresznyén ez az egyetlen bolt. Ha így marad a nyitva tartás rendje, akkor az nemcsak kényelmetlen a helyieknek, hanem komoly árbevétel-kiesést is jelent majd a bolt számára.

– A cigaretta árusítását elvették, most elvették a korai kinyitás jogát, hát mi lesz itt? Felszántják majd a bolt helyét? Csak papolnak a vidék fontosságáról, a falusi turizmusról! – háborog Gyula, aki viszont örül annak, hogy vasárnap nem kell nyitva tartani. 

Mi lenne, ha mégis kinyitna 5 órakor úgy, ahogyan eddig?

– Én is gondoltam rá, megérdeklődtem ezt. Retorzióként először egyelőre ideiglenesen zárnák be a boltot, de ha másodszor is megbuknék, akkor már hosszú időre – válaszolja.

A március 15-én életbe lépett törvény arra is felhatalmazza a kormányt, hogy az adott település sajátosságaira tekintettel (idegenforgalom, vásárlási szokás, foglalkoztatottak száma, lakókörnyezet érdekei) az üzletek egyedi nyitva tartását engedélyezze, és ennek szempontjait rendeletben állapítsa meg. Orbán Gyula is tud erről. Megkérdezte a jegyzőasszonyt, miért nem élhet ezzel. Azt a felvilágosítást kapta: nincs még kormányrendelet. Meddig nem lesz? Halálra vannak ítélve ezek a kisboltok?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!