Hírek

2015.03.05. 19:15

Hivatali útvesztőben a Pankaszról tavaly decemberben kimentett lovak

Múlt év végén elsőként számoltunk be a Pankaszra került, egy fatelepen tartott 60 ló sorsáról. Az állatok egy zalalövői telepen töltötték a telet, svájci szervezet finanszírozta a tartásukat.

Török Tibor

A meglehetősen kacifántos történetre egy svájci állatvédő szervezet vezetője, Regula Schwarzenbach derített fényt még a múlt év végén. A hölgyet azért kereste meg az állatok tulajdonosa, a német Iris M., hogy segítséget kérjen a Magyarországon tartott, jórészt vágóhidakról mentett lovainak, amelyeket ekkor még Bács-Kiskun megyében tartott egy tanyán.

Az állatok közül innét került tavaly októberben 75 jószág Pankaszra, ahol az egykori fatelepen tartották őket nem megfelelő körülmények között. (A pónik kiszöktek, hol a vasútállomáson, hol pedig a futballpályán tűntek fel, ezeket aztán Zalába szállították át.)

Regula Schwarzenbach aztán Magyarországra utazott, hogy személyesen tájékozódjon arról, hogy ki kért segítséget tőle, ekkor bukkant rá a pankaszi telepen tengődő állatokra. Mivel senkit nem ismert, a helyiek az Ivánc melletti lovasudvar vezetőjéhez, Unger Ildikóhoz irányították. Az ő segítségével indult el aztán a hatósági folyamat, mivel a lovaknak nem volt elegendő élelmük és vizük, sárban és trágyában álltak az udvaron. A német tulajdonos vitatta ezeket az állításokat, mondván, ő gondoskodott az állatairól.

Tavaly november végén aztán hatósági szemlét tartottak Pankaszon, ez megállapította, hogy sem a körülmények, sem pedig az állatok ellátása nem felel meg az előírásoknak, szinte valamennyi jogszabályt sikerült megszegni. A lovak gazdája egy hét haladékot kapott, hogy megfelelő helyet találjon a lovaknak, illetve letétbe helyezze három havi tartás költségét . Miután ez nem történt meg, úgynevezett hatósági eltávolítást rendelt el a területi illetékes ivánci és a járási főállatorvos.

Dr. Gyöngyösi Adrienn állatorvos a decemberi átszállításnál: a telet Zalövőn töltötték a lovak, megfelelő körülmények között (Fotó: Szendi Péter)

A tulajdonos nem lépett az ügyben, ezért a lovakat december elején magyar és osztrák állatvédők átszállították Zalalövőre, ahol Unger Ildikó az egyik majorban megfelelő helyet talált nekik, a svájci állatvédő szervezet pedig vállalta a tartás költségeit három hónapig. (A tulajdonjogot nem érintette a döntés.) Azért ennyi időre, mert a meghozott jegyzői határozat szerint a lovak tulajdonosának, Iris M-nek legkésőbb február 28-ig kellett (volna) igazolni, hogy saját költségén tud gondoskodni a lovakról, kifizeti tartásuk addigi összes kiadását (élelem, orvosi ellátás stb.), továbbá igazolja, hogy biztonságos és megfelelő helyen tartja a jószágokat. Ha ez megtörtént, akkor visszakapja a lovakat, ellenkező esetben az elsőfokú állatvédelmi hatóság (jelen esetben a zalalövői jegyző) elkobozza a lovakat.

Horváth László, a zalalövői major tulajdonosa fogadta be a lovakat (Fotó: Szendi Péter)

Iris M. megfellebbezte a határozatot, azonban ezt a Vas Megyei Kormányhivatal elutasította. Közben Regula Schwarzenbachot hivatalosan is bejegyezték, mint állattartót, a lovakat felértékelték, körülbelül 3,3-3,5 millió forint az eszmei értékük, szinte kivétel nélkül vágóhídról mentett öreg, részben beteg állatokról van szó. Iris M. ügyvédjén keresztül csak a múlt heti határidő lejárta előtt pár nappal reagált. Jelezte, kész az eddigi költségek megfizetésére, egy banki befizetési bizonylat másolatát küldte el e-mailben, illetve egy fénymásolt bérleti szerződést juttatott el a zalalövői önkormányzatnak, egy olyan telephelyről, amelynek nincs még engedélye a lovak tartására, korábban egyszer már elutasították azt, az új szemlét pedig csak jövő héten tartják meg.

Ha mindez nem felel meg a decemberben meghozott határozatnak, akkor csak a lefoglalás jöhet szóba. Ez egyelőre nem történt meg, az ügy belekeveredett a hivatali útvesztőbe. Amennyiben elkobozzák a lovakat, úgy az állam fizeti a tartásuk költségeit, tudtuk meg az ügyet szintén figyelemmel követő, a Zala Hírlapnál dolgozó kollégánktól, Arany Gábortól, de Regula Schwarzenbach is úgy nyilatkozott, ha a hatóság végrehajtja a döntést, akkor ő átvállalja a lovak tulajdonjogát.

Magyar, német, osztrák állatvédőkre is lehet számítani, írta megkeresésünkre a svájci hölgy, a lényeg, hogy az állatok sorsáról megnyugtató döntés szülessen. Megköszönte a hatóságoknak, hogy lehetővé tették, jó helyen teleljenek lovak, és bízik abban, a további eljárás is segítőkész lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!