Hírek

2015.03.20. 13:25

Ilyen volt a napfogyatkozás Szombathelyről

Bánhatja, ha lemaradt a mai napfogyatkozásról ahelyett, hogy várna tizenegy évet a következőre, gyönyörködjön inkább a napfogyatkozásról Szombathelyen készült felvételekben.

Szendi Péter

Több százan kísérték figyelemmel a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karán működő Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóban a pénteki részleges napfogyatkozást. Szombathelyen a jelenség öt perccel fél tíz után kezdődött, és pár perccel 12 óra előtt véget is ért. Mitre Zoltántól, a Gothard Amatőr Csillagászati Egyesület titkárától megtudtuk, hogy Szombathelyen 10.44-kor érte el a csúcspontját a különleges csillagászati jelenség.

Fotó: Eredics Alexandra

Vörös, hidrogén-alfa speciális távcsővel készített felvétel. Ez utóbbi távcsőben, mint látható a Nap légkörében a protuberanciák is látszódnak, ami sima vizuális megfigyelésnél nem
Fotó: Mitre Zoltán

Sokan emlékeznek még az 1999. augusztus 11-ei teljes napfogyatkozásra, most azonban csupán 60 százalékos volt a napkorong fedettsége, így fényességének csökkenése szinte egyáltalán nem volt észrevehető, azonban a kristálytiszta égbolt ellenére nekünk az az érzetünk volt, mintha a nap fátyolfelhőkön keresztül sütött volna, sőt, mintha a madarak is elhallgattak volna egy időre.

Az egyetem tetején található csillagvizsgálóból több százan kísérték figyelemmel a szokatlan égi jelenséget. Képünkön Németh Béla. 
Fotó: Szendi Péter

A csillagvizsgálóban nemcsak a jelenség megfigyelése zajlott, hanem a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karának hallgatói, valamint a Nagy Lajos Gimnázium diákjai mérték a hőmérséklet jól érzékelhető változását is. Az eredmények kiértékelésére még várni kell, de körülbelül négy-hat fokos hőmérsékletcsökkenést prognosztizálnak. Speciális hidrogén-alfa távcsővel a nap légköri képződményeit is lefotózták a szakemberek.

A következő hazánkból is megfigyelhető részleges napfogyatkozás 2026 augusztusában, teljes napfogyatkozás pedig 2081 szeptemberében lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!