Hírek

2015.03.17. 15:04

Kóstolta már a herőcét? - Négy megye gusztusos tájételei egy kötetben - Megjelent a PLT legújabb szakácskönyve

Szombathely – A napokban jelent meg szakácskönyvsorozatunk tizennegyedik kiadványa, amely többek között 32 vasi olvasónk receptjeit is tartalmazza. Ezúttal különböző tájételek receptjeit gyűjtöttük össze a hasukat kedvelő olvasóink nagy örömére.

Lisztmayer Zsófia

A Pannon Lapok Társaságának legújabb szakácskönyvéhez csaknem kétszáz olvasó több mint ezerháromszáz receptet küldött be, melyek közül mintegy háromszázötven jelent meg. A könyv százhetvenhat oldalon csaknem nyolcvan képpel illusztrált, és hat fejezeten keresztül mutatja be a helyi fogásokat. Egyebek között a vargánya- és répaleves, a fokhagymás pecsenye, a dödölle, a lepény, a rétes, a herőce és különféle piték receptjeit is megtalálják benne a gasztronómia kedvelői. A négy (Vas, Zala, Veszprém és Fejér) megye legjobb tájételeit négy különálló fejezet mutatja be, ezen kívül egyéb hazai és határon túli, magyar eredetű ételekről is olvashatnak a főzés és a gasztronómia iránt érdeklődők.

Horváth László celldömölki olvasónkkal édesanyja szerettette meg a főzés művészetét, azóta pedig már díjat is nyert tudásával. Az új gyűjteménybe két receptje is bekerült, mindkettő étel esetén dominál a gomba jelenléte. László elmondása szerint a Bakonyban jó a gombafelhozatal, így az erdő ajándékaiból különleges és ízletes ételeket lehet készíteni.

– Tapolcán, a Bakonyban voltam tartalékos katona, és szakács lévén gyakran kellett főznöm. Nagyon szeretek főzni, nem is titkolom, a legtöbb vasárnap én készítem el a családi ebédet. Már az unokámat is tanítgatom, úgyhogy van utánpótlás – tette hozzá Horváth László.

Fendrik Ernőné elmondta, hogy a mihályfai gulyásleves receptjét a szomszédasszonytól tanulta meg, akinek a férje a településről származott.

– Ha valamit ő főzött, akkor küldött belőle és így tettem én is. Nyolcéves koromban, amikor a többiek játszottak, én otthon segítettem csirkét pucolni vagy sámlin tésztát gyúrni. Segítenem kellett, mert idősek is voltak a háznál. Jelenleg is sok a férfi a családban, akik mindig éhesek, úgyhogy szükség van a finom és kiadós ételekhez. A legtöbbet édesanyámtól és a dédiktől tanultam a főzéssel kapcsolatban, én azonban egyelőre nem tudom átadni másnak. A fiúk ugyanis inkább csak enni szeretnek, talán majd a menyek és az unokák kedvet éreznek magukban a főzéshez – mondta el Fendrik Ernőné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!