Hírek

2015.03.26. 16:54

Lakossági fórum Szombathelyen, a Falco gyár ügyében - élő szöveges közvetítés

Nem új keletű probléma a keleti városrész és a Falco gyár közötti konfliktus. A fórumon erről volt szó.

Cseszkó Tamás

18:02 Lesz megoldás Falco ügyben?

A lakók szerint az üzem nem a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően működik, ugyanakkor senki nem vitatja, hogy a Falco számos család mindennapi megélhetését biztosítja. Hónapok óta ígérnek megoldást, állítólag most konkrét javaslatokkal állnak elő. Mi már itt vagyunk a Nyitra utcai Általános Iskolában, ahonnan percről percre közvetítünk.

18:01 Kezdünk

Nagyon sokan vannak, most már pótszékeket pakolnak a terembe. Kántás Zoltán, a városrész képviselője kezd, mi leghátul ülünk, egyelőre nem sokat hallani, de a lakosság kérésére hangosabban kezd el beszéli a városrész képviselője. Külön köszönti dr. Czeglédy Csabát, a baloldal képviselőjét, aki két pótszékkel a kezében érkezett meg.

A munkában hiszek, hiszen a kitartó és következetes munkának mindig megvan az eredménye. Ezért fontos a párbeszéd és az együttműködés a lakosság és a hatóságok bevonásával - mondja Kántás Zoltán, aki szerint az elmúlt időszakban sokszor egymás mellett elbeszélve, nem az ügy érdekében történtek a megoldási kísérletek. - Arra fogok törekedni, hogy azt a fajta hitelességet, ami ehhez a munkához szükséges, folyamatosan fenn tudjam tartani - hangzik el, majd a bizalom fenntartásáról, visszaszerzéséről esik szó. -Számítok a médiára is, hiszen szükséges van a hiteles, szakmai és kiegyensúlyozott tájékoztatásra- helyezi a felelősséget a médiára Kántás.

18:07 De mit szeretne a józanul gondolkodó többség?

Még mindig Kántás Zoltán. Felidézi, hogy a körzet újonnan megválasztott képviselőjeként már november óta foglalkozik az üggyel. - Február elején a frakciónk és a vállalat között egyeztetés zajlott le, ahol kihangsúlyoztuk, hogy a jövőbeni fejlesztéseknél csak azokat tudják támogatni, ami az ésszerű innovációkon túl legalább olyan arányos környezetvédelmi fejlesztéseket is tartalmaz, ami javítja az emberek életminőségét, és a környezeti terhelést minimalizálja - tudtuk meg.

- A józanul gondolkodó többség részéről nem az a cél fogalmazódott meg, hogy a gyár bezárjon, hanem a környezettechnológiai fejlesztéseknek kell megvalósulniuk - mondta Kántás.

18:16 Molnár: Próbáljuk visszaállítani a bizalmat

Kántás Zoltán most környezetvédelmi konkrétumokról beszél, többek között kiderül, hogy a szennyezett víz szállítását a Vasi Víz Zrt. fogja elvégezni.

Molnár Miklós alpolgármester jön, azt mondja, lényeges változások vannak az előző hónapokhoz képest, mert mint mondja, az új képviselő komoly energiát fektet a munkára. - A hatóság képviselőjétől olyan információkat kaphatnak, amelyek alapjaiban változtatják meg az életüket - mondja Molnár. Hozzáteszi, az a cél, hogy abból induljanak ki a lakók, amely információk elhangzanak majd. Mert régen többször előfordult, hogy elbeszéltek egymás mellett az emberek. - Akkor fog működni ez a történet, ha el jutunk addig a pontig, hogy a bizalom helyreáll, és meg tudjuk fogalmazni, hogy mit szeretnénk közösen elérni - hangsúlyozta az alpolgármester. Kiderül, hogy néhány hete V. Németh Zsolt környezetvédelmi államtitkárral is találkoztak, nagyon komoly kitételeket fogalmazott meg, hogy melyek azok a területek, ahol a szaktárca semmiképpen nem fog engedni. - Senki nem akar átverni senkit, a bizalmat szeretnénk visszaállítani - zárja gondolatait a városvezető.

18:19 Kötelező mérőberendezés a kéményre

Bencsics Attila, a Nyugat-dunántúli Zöldhatóság igazgatója következik, aki elmondja, hogy november óta Szombathelyen van a hatóság központja, korábban Győrben intézték az ügyeket. Azt mondja, több eljárást is lefolytattak, a Falco Zrt. ellen melynek következtében előírták, hogy automatikus mérőműszereket kell felszerelnie a kéményre fél éven belül. - Ez a cégnek annyira nem tetszett, ezért fellebbeztek, de már a másodfokú hatóság is helybenhagyta a döntésünket március elején - hangzott el. - A legnagyobb forráson kibocsájtott szennyezőanyagokat folyamatosan mérni és dokumentálni kell úgy, hogy abba még a Zrt. se tudjon belenyúlni - mondja Bencsics Attila.

18:27 Teljes körű környezetvédelmi átvilágítás

Eljárást folytattak le a hulladékhasznosítással és a zajvédelemmel kapcsolatban is. Utóbbi kapcsán elhangzott, a győri felügyelőség 2011-ben fogadott el egy intézkedési tervet, amelynek az volt a célja, hogy a zajterhelés jelentősen csökkenjen. - Egységes környezetvédelmi engedélyezés - Bencsics Attila szerint ez a legfajsúlyosabb intézkedés, mely az unió alapelvei alapján történik. 2014. január 17-én módosult a jogszabály, mely előírta, hogy a forgácslapgyártás is engedélyköteles. Az üzemnek ezt az engedélyt meg kell szereznie. A Falco emiatt az összes üzemére vonatkozóan belement, hogy felülvizsgálják a gyáregységeket környezetvédelmi szempontból.

18:28 "Mindent meg fogunk tenni"

Bencsics Attila azt is elmondta, hogy áprilistól a Környezetvédelmi Hatóság a Vas megyei Kormányhivatal keretein belül fog működni, ezért tolmácsolta Harangozó Bertalan kormánymegbízott ígéretét, aki személyesen fog nagy figyelmet fordítani az ügy megoldására. - Mindent meg fog tenni a hatóságunk, hogy azoknak a kötelezettségeknek érvényt szerezzen, amit a jogszabályok előírnak, és a környezeti terhelés a legminimálisabb legyen - hangzott el.

18:33 "Az automata mérő fel fog kerülni a kéményre"

Molnár Miklós azt mondja, nagy csalódás lenne számára, ha a cég újra fellebbezne, de ennek ellenére is fontos, hogy az automata mérő fel fog kerülni a kéményre. -Tudni fogjuk, hogy mekkora a kibocsájtás, ami rendkívül fontos dolog - mondta Molnár.

 

18:37 Sütő Gabriella beszél

Sütő Gabriella, a Szombathelyi Főépítészeti Iroda munkatársa hangsúlyozza, hogy a településrendezési terv elfogadása közgyűlési hatáskör, míg az építésengedélyeztetési hatáskör a szakhatóságokhoz tartozik. - Az összes adatot megvizsgálva, az összes körülményt megvizsgálva hoz a szakhatóság döntést. Az egyes építési eljárásoknál viszont nincs a testületnek hatásköre.

Sütő Gabriella arról beszél, hogy folyamatban van egy forgácslapgyártó üzem használatbavételi engedélyeztetése, amely építési engedéllyel rendelkezik, már megépült. A Falco új technológiával gyártja a forgácslapokat. Egy forgácslap lamináló üzem építése is folyamatban van.

18:43 Itt az ÁNTSZ képviselője is

Szabóné Vincze Klára, az ÁNTSZ képviseletében elmondja, 2012. óta kapnak panaszbejelentéseket, melyeket mindig kivizsgálnak, és most is várja a hozzászólásokat.

18:17 Megveszi a fakombinát a Pick-telepet?

Egy hölgy az iránt érdeklődik, hogy igaz-e, hogy a fakombinát tényleg megveszi-e az egész Pick-telepet. - Mindenki bizonytalanságban él, hogy tatarozzon, felújítson-e. Azt mondja, a város szégyene ez az ügy, mivel a városvezetés soha nem patronálta a lakókat, és nem vették figyelembe, hogy milyen körülmények között élnek. - Sokszor koromfekete füst jön ki a kéményből - hangzik el. Nehezményezi, hogy sokszor a kamionosok a városrészen végzik a dolgukat, rengeteg  szemét. - Azt szeretnénk, hogy végre legyen egy olyan városvezetés, aki eléri, hogy uniós szabályoknak megfelelően működjön a Falco-gyár.

18:56 Meglepő válasz Pick-telep ügyben

Molnár Miklós válaszol, azt mondja, április 8-án lesz még egy lakossági fórum, ahol az egységes környezetvédelmi engedéllyel kapcsolatban adnak tájékoztatást, ez pont az uniós szabályok betartását segíti elő. - Megvan az eltökéltség, hogy változtassunk a helyzeten, én azóta hiszek ebben, mióta januárban több órán keresztül tárgyaltunk a környezetvédelmi hatósággal.

Molnár Miklós azt mondja, nem tud hivatalosan arról, hogy a gyár megvenné a Pick-telepi lakóházakat, ugyanakkor szerinte ha a lakók részéről van egy egységes szándék, hogy a jövőben a telep ne lakóövezet legyen, akkor meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy meg lehet-e mindezt valósítani. - Ha van ilyen kezdeményezés, akkor partner vagyok abban, hogy ezt a helyzetet megvizsgáljuk, és annak fényében döntsünk. Ez azonban nem megy Önök nélkül! - mondja Molnár.

18:57 A Falco mindenkit beperel?

Egy úr arra hívja fel a figyelmet, hogy a Falco mindenkit beperel, aki felszólal az ügyben. - Gondoljon bele, hogy be kell menni a rendőrségre, és utána meg magyarázkodni kell a munkahelyen. - Megvédünk mindenkit - mondja Czeglédy Csaba, az úriember megismétli: - megvédünk mindenkit.

19:11 Hosszú felszólalás

Újabb lakó mondja el a véleményét, szerinte a környezetvédelmi hatóság anyagában is komoly hibák és ellentmondások találhatók. Utal arra, hogy Salzburgban sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak a gyáregységre. Az úriember nem ismeretlen, már a közgyűléseken is számot adott arról, hogy igencsak beleásta magát a témába. Hosszú perceken át ecseteli a problémákat.

19:24 Czeglédy örül, hogy a szombathelyi hatóság vette kézbe az ügyet

Czeglédy Csaba is hozzászól. Azt mondja, az imént felszólaló úr is ott ült azon bírósági tárgyaláson, ahol arról döntöttek, hogy fel kell szerelni a mérőrendszert. - Ez pedig a Falconak nagyon nem tetszett. Azt kérem a városvezetőktől, hogy kérjék meg a Falcot arra, hogy szüntessék meg a Falco ellen tiltakozók bírósági vegzálását. Ez pedig a bizalmat nem erősíti. Ki fog derülni az igazság szeptembert követően, várjuk meg az első mérési eredményeket. Ha a Falco duplájára akarja növelni a termelést, akkor kötelezni kell őket arra, hogy növeljék a környezetvédelmi intézkedéseket. Czeglédy arra is utalt, hogy korábban a Falco lenyilatkozta, hogy csak vízgőz jön ki a kéményből, mára azonban elismerték, hogy valóban van szennyezőanyag kibocsájtás is.

19:32 Kezd forróvá válni a hangulat

20:05 "Elmennék, ha kifizetnének"

- Én inkább elmennék, csak fizetnének ki tisztességesen - olvassa fel papírból az egyik lakó, aki visszaemlékezik az elmúlt napok tűzeseteire. Azt mondja, életveszélyes már itt élni. Egyébként egyre többen mennek haza, és többen nehezményezik, hogy nem jutnak szóhoz, mivel Kiss János folyamatosan hosszú perceken keresztül foglalja le a megjelenteket.

Egy másik hölgy azt mondja, nem tudja kitenni a medencét a kisgyermekeinek, mivel tele lesz egyből forgással. Néhány napja azt hitték földrengés van. - Ráadásul olyan bűz van, hogy a gyerekek azt hiszik, szivárog a gáz, pedig nincs is gáz nálunk - mondja egy hölgy.

20:13 Tóth János meghekkelte a fórumot

És a nap konklúziója, vannak lakók, akik tényleg a megoldást keresik, de például Tóth János, aki a fórum nagy részét végig üvöltötte nem konstruktív. Annyira ellenséges a gyárral szemben, hogy vélhetően nem is lehet jobb belátásra bírni. Molnár Miklós alpolgármester például kikéri magának a hangnemet,de Kántás Zoltán is azt mondja, hogy ez a hozzáállás kifejezetten ártó. A hátsó sorokban is morognak már az emberek, szívesebben hallgatnák a szakemberek megoldási javaslatait, mint Tóth János indulatos felszólalását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!