Hírek

2015.03.12. 08:09

Változékony marad a március

Megyei körkép – Az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye egyes járásaira.

Bajdó Bettina

Az előrejelzés szerint az érintett területeken akár 70 kilométer/órát is meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

Vas megyében jelenleg a szentgotthárdi kistérségen kívül minden területen él a riasztás. Szombathelyen már most viharos az északnyugati szél, reggel nyolc óráig a legerősebb széllökés 72 kilométer/óra volt.

A Kálvária utcában kukát döntött fel a szél
Fotó: Budai Dávid

10:45 Nem csitul

Továbbra is érvényes az elsőfokú riasztás a viharos szél miatt megyénkben. A figyelmeztetés a szentgotthárdi kistérségen kívül mindenütt él. Szombathelyen plusz öt Celsius-fokot mutatott 10 órakor a hőmérő higanyszála, a szél továbbra is északnyugati. A sebessége folyamatosan nő, a széllökések alig veszítettek erejükből. A mai nap eddig a legerősebb széllökés 72 kilométer/óra volt, ezt reggel hét és nyolc óra között rögzítették. Most 69 kilométer/órával süvít időnként a szél.

Az orvosmeteorológiai jelentés szerint továbbra is hidegfronti hatással számolhatnak az arra érzékenyek. Náluk előfordulhat vérnyomás ingadozás, fejfájás, migrén, illetve szédülés. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. Hosszabbá válhat a reakcióidő.

12:45 Másutt is viharos szél fúj

Megyénkben továbbra is él az erős szél miatt kiadott elsőfokú riasztás. Azonban a szél egyes helyeken csendesedett, így a szentgotthárdi és a celldömölki járásnál már nincs érvényben riasztás. Az északnyugati szél a megyeszékhelyen átlagosan 31 kilométer/órával fúj. A legerősebb lökés az elmúlt egy órában 65 kilométer/óra volt. Ennél erősebb lökéseket csak Kékestetőn és Sármelléken mértek. Az előbbinél 67, utóbbinál 68 kilométer/órát mutatott a mérő.

A tűzoltókat eddig nem riasztották a megyében az erős szél miatt.


13:12 Önkéntesek is segítik a munkát

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) holnapján működő MET-ÉSZ rendszerbe regisztrálók beküldhetik a megfigyeléseiket. A megyénkből is vannak lelkes önkéntesek. Huszár József adataiból például kiderül, hogy Rábagyarmaton élénk, néha erős szél fú nyugati irányból. Pinkamindszenten éjjel és reggel hat óra alatt 0,3 milliméternyi csapadék hullott eső és hószitálás formájában – ezt már Varga Géza rögzítette. Jákon most is tombol a viharos szél, itt reggel 0,2 milliméternyi csapadék esett. Egyházasrádócon reggel Hérincs Dávid megfigyelő elmondása szerint a szél már élénk északi volt, gyakran erős lökésekkel.  A tegnapi csapadékösszeg egy milliméter lett. Vépen most is erősen felhős az ég, a hőmérő 6,4 Celsius-fokot mutat. Dombai László önkéntes szerint mérsékelt szél fúl északnyugati irányból.

Szombathelyen Pétervári Tibor, az OMSZ szombathely észlelőjének, állomásvezetőjének az adatai szerint jelenleg hét fokot mutat a hőmérő, ám ezt az erős szél miatt jóval kevesebbnek érezzük.  A szél időközben északira fordult, ám erejéből nem veszített. A legerősebb lökések továbbra is meghaladják a 60 kilométer/órát.

15:34 Változékony marad a március

Pétervári Tibor, AZ OMSZ szombathelyi észlelője állomásvezető elmondta, hogy holnap délutántól fokozatosan gyengül a szél ereje, szombaton viszonylag elfogadható lesz az idő. Lassan emelkedik 10 Celsius-fok környékére a maximum, de reggel fagy várható a hosszabb ideig derült helyeken. Ma éjjel elszórtan lehet még kisebb zápor, itt nálunk komoly csapadék már nem lesz. Hozzátette: vasárnap és hétfőn a délkeletire forduló szél élénkül meg napközben. Szerdáig fokozatosan emelkedik a nappali hőmérséklet 15 fok közelébe, de elszórtan már előfordulhat kisebb csapadék, azt követően, ismét változékonyabb, csapadékosabb időjárásra utalnak a hosszabb távú előrejelzések. Tehát március 20-a után is lehűlés csapadék, szél várható.

Az észlelő elmondta még, sokan várják a tartós jó időt, de inkább az látszik, hogy néhány kellemesebb napot frontok, szelesebb, csapadékosabb időszakok követnek, tehát változékonyan alakul a március.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!