Hírek

2015.03.13. 14:29

Megmentették a székesegyházi kottatárat Szombathelyen - Kuriózum: Beethoven is megzenésítette a Szózatot

Szombathely – Átadták a megmentett kottatárat az Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár számára, ez lesz a különgyűjtemények egyike. A kottatárat rendezte, leltározta, kereshetővé tette: Takács László atya.

Merklin Tímea

A kottatárban egyházi és világi művek egyaránt szerepelnek, az ősi gregorián dallamoktól, a középkori, reneszánsz, barokk időkből a 20. század elejéig, magyar népdalokig. A tár legnagyobb része vokális szertartásokat szolgáló kotta, csak mise 280 szerepel benne. 222 offertórium, 267 szertartáskönyv, 102 canticum és más egyéb, összesen 1617 vokális egyházi mű kottája öt szekrényben. Ezen kívül sok hangszeres művet is regisztráltak benne, összesen 2142 darabot leltározott Takács László atya önszorgalomból, szolgálat gyanánt, hetente kétszer járva be Szombathelyre, hogy régiségek mentésével foglalkozzék. A kottatár magja a székesegyház ősi kottatára Szily püspök idejéből (kiegészítve hagyatékokból).

Pem László atya, a Werner kórus karnagya, Takács László atya, aki a kottatárat rendezte, Császár István püspöki helynök és Simon Katalin, az Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár gyűjteményvezetője az átadáson. Fotó: Merklin Tímea

Amikor a székesegyházat lebombázták 1945-ben, a kottalapok szanaszét repültek, a romokból szedték össze a maradványokat. Takács László atya először az 1980-as évek elején találkozott a gyűjteménnyel, és kezdte rendezgetni, majd 2014 őszén újra nekiállt, és leltározta az egészet. A győri hittudományi egyetem szombathelyi intézményében, a Szily utcai épületben kapott a gyűjtemény átmenetileg egy szobát, de majd az Egyházmegyei Könyvtárban helyezik el, ha ott a felújítás befejeződik. A könyvtár és kincstár gyűjteményvezetője, Simon Katalin vette át jelképesen a kottatárat, amelyben olyan kuriózumok is szerepelnek, mint például a Szózat - Beethoven zeneművével. A muzikotéka különlegességeiből 2016-ban kiállítást is rendeznek.

A kuriózum értékű Beethoven-kotta: a neves zeneszerző háromszólamú kánont írt Vörösmarty Szózatához. Fotó: Molnár Péter

Az átadáson Pem László atya, a Werner kórus karnagya arról beszélt, hogy a kottatárat őrző leendő zeneszobában méltó helyet kaphatna Werner Alajos atya egykori fekete zongorája, amit elkoboztak tőle, és Kodály Zoltán személyesen vásárolta vissza az államtól. Felvetette, hogy a Szent Márton kottákat is életre lehetne kelteni 2016-ban, a Szent Márton kantáta eredetije még sosem szólalt meg, így ősbemutató lehetne.

Császár István, a Püspöki Hivatal általános helynöke megköszönte Takács László atya hatalmas kottatárrendező munkáját, felidézve, hogy az atya nemcsak a papírokat rakosgatta, hanem a dallamokat is ízlelgette, dúdolgatta. Dokumentummentése teszi lehetővé, hogy a kottatár használhatóvá vált, idővel az Egyházmegyei Könyvtár legszebb, barokk termébe kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!