Hírek

2015.03.18. 15:50

Megváltozik a családi pótlék igénylésének módja

Megváltozott a családi pótlék igénylésének módja, sőt, a következő év elejétől akár fel is függeszthetik a családi pótlék utalását.

Unger Tamás

Ahogy arról már korábban írtunk, a kormány megváltoztatta a segélyezések eddigi rendjét. Ezzel együtt a családi pótlék igénylésének módja is változott, sőt, a következő év elejétől akár fel is függeszthetik a családi pótlék utalását.

Februárban volt 25 éve, hogy az Országgyűlés arról döntött: a családi pótlék Magyarországon alanyi jogon jár minden gyerekesnek. Az azóta eltelt időben az igénylés módja többször is megváltozott. Az elmúlt hét évben a Magyar Államkincstárnál lehetett igényelni a segélyt, ez azonban április 1-től változik. Attól kezdve ugyanis a helyileg illetékes kormányhivataloknál foglalkozik a családi pótlékkal. Az ezzel kapcsolatos igényeket, módosításokat a kormányablakoknál, illetve a járási hivatalokban kell intézni.

A tavalyi adatok szerint tavaly közel kétmillió család számára utalták rendszeresen a támogatást, amelyet nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás formájában lehet igénybe venni. Egy gyermek után 12 200 forint jár, de a tartósan beteg gyereküket egyedül nevelő szülők akár 25 900 forintot is kaphatnak. Az egy gyereket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot vihet így haza, de aki három gyereket kénytelen egyedül nevelni, már 17 ezer forintot kap.

Tebeli László két gyermeket nevel feleségével, így ő is érintett a családi pótlék változásaiban.

- A nagyobbik gyermekem már óvodás, a kicsit pedig jövőre tudjuk beíratni. Szerencsére van munkám, de azért nagy segítséget jelent a minden hónapban érkező pótlék, amelyet a gyermekekre tudunk fordítani. Az óvodai ellátást is a családi pótlékból fizetjük. A változással kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy amíg az emberek és az ügyintézők hozzáállása megfelelő, addig nem számít, hogy hol kell igényelni a családi pótlékot. Azzal viszont nem értek egyet, hogy a következő évtől megszűnik az alanyi jogon járó segély, mivel a gyermekektől veszik el ezt a pénzt - mondta el Tebeli László.

A Telebi család: Huszics Jennyfer, Tebeli László, Ifjabb Tebeli László Maximilián, Tebeli Dzsesszika
Fotó: Unger Tamás

Ágh Ernőné, a Vas megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, hogy a változás eredményeképpen sokkal gyorsabban lehet hozzájutni a támogatáshoz és államigazgatási szolgáltatások még közelebb kerülnek az állampolgárokhoz.

- Országszerte csaknem egymillió nyolcszázezer gyermek után fizetnek a szülőknek családi pótlékot. Az állam ezzel járul hozzá a nevelés és az iskoláztatás költségeihez is. A támogatást eddig a Magyar Államkincstárnál igényelték az ügyfelek. Április elsejétől változik az igénylés menete, már nem kell a megyeközpontba utazni az ügyintézéshez, hanem Vas megyében is több helyszínen lehet igényelni a segélyt. A megyei kormányhivatalon (a Magyar Államkincstár korábbi ügyfélfogadási helyszínén) kívül a hét járási hivatal (Celldömölk, Körmenden, Kőszeg, Sárvár, Szentgotthárd, Szombathely, Vasvár) kormányablakaiban, valamint a megye százötvenkét kistelepülésén települési ügysegédek útján is le lehet adni a családi pótlék igényléséhez szükséges nyomtatványokat - mondta el Ágh Ernőné.

A kormányhivatal főigazgatója hozzátette: - Fontos változás még, hogy 2016. január 1-től a családi pótlék kifizetését a kötelező óvodába járáshoz kötik. Azaz, csak az kaphatja meg a juttatást, akiknek a gyermeke rendszeresen jár óvodába, vagyis nincs ötnél több igazolatlan hiányzása - mondta el Ágh Ernőné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!