Hírek

2015.03.24. 11:34

Miszlivetz Ferenc és Fábián László kapták idén a Dr. István Lajos-díjakat

Szombathely - Hétfőn adták át a dr. Pusztay János által alapított Dr. István Lajos innovációs és életműdíjakat a Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában. Ahogyan Pusztay János elmondta, idén kisebbfajta jubileumot ünnepelnek, hiszen idén már ötödik alkalommal adja át a 2007-ben elhunyt, Széchenyi-díjas orvosprofesszor emlékének szentelt díjakat.

Budai Dávid

Pusztay János felidézte négy évvel korábban megfogalmazott gondolatait a díj filozófiájáról. „István Lajos professzor mind szakterületén, a haematológiában, mind a tágabb és a szűkebb haza közéletében kiemelkedő szerepet játszott. Korunkban, amikor a politika egyre szélesebb tömegek számára válik újra úri huncutsággá, amely azonban mégis egyre nagyobb mértékben meghatározza valamennyiünk létét. Egyre ritkább az olyan szakember, aki pártpolitikától függetlenül – kilépve tudományos elefántcsonttornyából – tudásának, tehetségének, energiájának nem jelentéktelen részét a köz javának szolgálatába állítja, s teszi mindezt teljesen önzetlenül. István Lajos egyike volt ezen keveseknek."

Pusztay János emlékeztetett a díjak kiosztása kapcsán, hogy szakterületi feltétel nincs, van viszont két egyéb feltétel: kötődés Vas megyéhez és Szombathelyhez, illetve a – legalább hazai, de még inkább nemzetközi szinten mérhető – minőség. A díjra nem lehet pályázni, az alapító fenntartja magának a jogot, hogy szakemberekkel folytatott konzultációk alapján válassza ki a díjazandó személyeket. A díjjal emlékérem jár, amelyet Lesenyei Márta Munkácsy-díjas szobrászművész tervezett, akit egyúttal köszöntött is a professzor a megjelentek között.

A Dr. István Lajos innovációs díjat idén Miszlivetz Ferenc kapta. Mivel a professzor éppen Bolognában tartózkodott, a díjat felesége Jody Jensen vette át Pusztay Jánostól. Miszlivetz Ferenc kutatásainak középpontjában a demokrácia, a civil társadalom, a regionális és Európa tanulmányok, a globalizáció és a fenntarthatóság áll. Közel háromszáz publikáció fűződik a nevéhez. 1990-ben az Európa Kutató Központ egyik megalapítója, kutatási programigazgató. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola szociológia tanszékének vezetője, 1996-ban főiskolai tanár. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szociológiai Kutatóintézet főmunkatársa. 1991-95-ig a Demokratikus Charta szóvivője. 1993-ban kezdeményezi a Savaria Egyetemi Kiadó, 1994-ben a kőszegi Európa-ház megalapítását. 1997-óta Jean Monet professzor. Az MTA doktora, számos európai és amerikai egyetem tanára.

Miszlivetz Ferenc felesége, Jody Jensen és Fábián László

A Dr. István Lajos életműdíjat 2015-ben Fábián Lászlónak ítélték. Az 1940-ben Zsennyén született író csaknem fél évszázada publikál a legkülönfélébb műfajokban. Számos verset, novellát, regényt, esszét, drámát írt és mellette fordított lengyel, orosz, német és finn nyelvekből. Hollandiában Mikes Kelemen-díjat, a finn álamtól Kalevala díjat kapott. Első, 1976-ban megjelent regénye, amit több nyelvre is lefordítottak - a Hazatérő lovam körmén virágos rét illatát hozza, avagy furcsa görcs a torokban - egyben az első posztmodern regény is - emlékeztetett Pusztay János.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntőbeszédében kifejtette:  István Lajos volt az az orvos, az az intézetvezető és az a közéleti ember, akire felnéztek. Akik eddig megkapták, és akiknek most odaítélték ezt a díjat, szintén olyan emberek, akikre felnézhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!