Hírek

2015.03.24. 16:11

Olcsóbb lesz a parkolás a szombathelyi kórháznál – létrejön az egészségügyi díjövezet is

Szombathely – Április 1-től óránként 100 forintért, kedvezményesen lehet parkolni Szombathelyen az egészségügyi intézmények környezetében bevezetésre kerülő egészségügyi díjövezetben.

2015. április 1-től  az egészségügyi intézmények környezetében  kedvezményesen parkolhatnak majd az autósok, jelentette be a rendelőintézet előtt tartott  sajtótájékoztatón Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. A városi közgyűlés határozata szerint ugyanis bevezetik az egészségügyi díjzónát. Ez azt jelenti, hogy a Markusovszky utcában, a Kórház-közben, a Báthory utcában, a Domonkos utcában, a Hübner utcában, a Liszt Ferenc utcában, a Deák Ferenc utcában és a Március 15. téren a parkolás óránként 100 forintba kerül.

A kórház és környéke eddig a III., a rendelőintézet és a könyvtár környéke a II-es övezetbe tartozott. Ezek április 1-től egységesen alkotják az egészségügyi díjzónát. Az egészségügyi díjzóna kedvezmény az, hogy az itt a megvásárolt és felhasznált minimum 60 perc időtartamú parkolójegyek érvényessége a további 1 óra díjmentes parkolási idővel automatikusan meghosszabbodik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 60 perc időtartam alatti jegyek esetén az eddigi feltételek szerint történik a parkolás, azonban aki 1 órára, vagy annál hosszabb időre vált jegyet, akkor automatikusan plusz egy órával többet parkolhat. Az egészségügyi díjövezet területének jelzésrendszere megváltozik: az eddigi zöld vagy sárga színű kiegészítő táblákat kékre cserélik, amelyek tájékoztatnak a díjzóna kedvezményéről is.

Fotó: SZMK

Ez az információ szerepel majd a zónában elhelyezett nyolc darab parkolójegy-kiadó automatán is. Április 1-től az egészségügyi díjzónában ez a kedvezmény még csak a jegykiadó automatáknál váltott jegy esetén lesz érvényes. A mobiltelefonos díjfizetéssel igénybe vehető kedvezmény kidolgozása folyamatban van.

Puskás Tivadar elmondta azt is, hogy foglalkoznak az egészségügyi díjövezetben lévő parkolóhelyek számának a növelésével is. Elkezdődtek azok a vizsgálatok, amelyek a régi strand területén kialakítandó parkolóhelyekről szólnak.

Puskás Tivadar és Dr. Kecskés László képviselő, biz. elnök.

Kecskés László, az egészségügyi bizottság elnökeként és a kórházban aktív munkát végző orvosként üdvözölte, hogy fontos előrelépés történik a kórház környékén tapasztalható parkolási zűrzavar megoldásában. A legtöbb panasz a parkolásra ezen a területen fogalmazódott meg. Egy orvosi vizsgálatra való várakozás ideje kiszámíthatatlan, ezért kedvező ez a mostani konstrukció. Bízik abban is, hogy a városi strand területén kialakítandó parkolóhelyek enyhítik majd a kórház dolgozóinak problémáit is.

Ami viszont nem változik: a jogszabályi előírások miatt a türelmi idő az egészségügyi díjövezetben sem lesz más, mint a többi zónában: azaz 1 óránál rövidebb idő esetén maximum 5 perc, felette maximum 15 perc időtúllépésig nem büntetnek az ellenőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!