Hírek

2015.03.10. 15:24

Óriási botrány a Quaestornál – volt-e jelenet Szombathelyen?

Öncsődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft. hétfőn - tudatta Quaestor Csoport hétfőn. "A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését.

Mehlhoffer Tamás

(...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit" – áll közleményükben. Kedd reggelre az MNB felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, miután a hétfőn indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt. A cég az eredetileg 60 milliárd forintra tervezett kötvény kibocsátási programját akár 100 milliárd forinttal is túlléphette, erre azonban lehet, hogy nincs a brókercégnek fedezete – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki szerint a kár összegéről korai még beszélni, nem tudni, hogy a cégnél az eszközök értéke fedezi-e ennek a kötvénykibocsátásnak az értékét.

Fotó: Timár Gergely

A nap folyamán felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez az MNB. A felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit a társaság felügyeleti biztosa Szombati Zsigmond Zoltán, akit a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. jelölt ki. Az intézkedések hatálya alatt az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

Utóbbi miatt láthattak tömegjeleneteket a fővárosiak, hiszen a cég irodái előtt sorok álltak, hogy az emberek pénzükhöz jussanak. Megnéztük napközben a cégcsoport szombathelyi irodáját is, de itt elmaradtak a tumultózus vagy botrányos jelenetek. Ahogy képeinken is látszik, csupán figyelmeztető feliratot helyeztek el az ajtóban.

A csoport másik három cége - vagyis a QUAESTOR Befektetési Alapkezelő Zrt., a QUAESTOR Idegenforgalmi és Kereskedelmi Zrt., valamint a QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt. - nem érintett az ügyben, ezek a cégek jelenleg is működnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!