Hírek

2015.04.05. 15:20

Az Ön lakóhelyén lehet éjszaka gyógyszert vásárolni? - Átalakítanák a patikai ügyeleti rendszert

Megyei körkép – Áprilisban egyeztetések kezdődhetnek a patikai ügyeleti rendszer átalakításáról. Évente csaknem kétmilliárd forintjukba kerül a gyógyszertáraknak az ügyeleti nyitva tartás biztosítása, ugyanakkor majdnem félmillió ember olyan helyen él, ahol egyáltalán nincs elérhető ügyeletes patika.

Lisztmayer Zsófia

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége és a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége az ügyelet finanszírozásának átalakítására is javaslatot akar tenni az áprilisban kezdődő egyeztetések során. A szervezetek szerint kiszámítható, átlátható és jól tervezhető rendszert kellene létrehozni, amely megtörténhet lakosságszám szerint vagy területi alapon is. Úgy gondolják, a finanszírozást is át kellene alakítani. A kamara álláspontja szerint az OEP-költségvetésen belül alapdíjat kellene adni erre a célra, valamint a nem ügyelő gyógyszertáraknak hozzájárulási díjat kellene fizetniük az ügyeletben részt vevőknek.

Mint arról a Világgazdaság beszámolt, a patikák ügyeleti rendszere területileg egyenetlenül működik ma Magyarországon: míg a fővárosban, a megyeszékhelyeken és néhány nagyobb városban zárástól nyitásig tart az ügyelet, addig sok településen csak késő estig vagy csak pihenő- és szabadnapokon ügyelnek. Az esti ügyelet során felszámolt díj pedig nem fedezi az éjjeli vagy a hétvégi nyitva tartás költségeit, ráadásul az ügyeleti díj összege 2001 óta változatlan. Az ügyeleti működés fenntartásának költségeit pedig a patikáknak kell megfizetniük. A betegek egy része arra panaszkodik, hogy nehezen követhető az ügyeleti rendszer, esetenként pedig nem jutnak hozzá a megfelelő készítményhez. A gyógyszertárban dolgozók szerint azonban nem használják ki elég sokan a sürgősségi nyitva tartás lehetőségét.

Celldömölkön három patika működik: a gyógyszertári ügyelet 17 órától 22 óráig tart, hétvégén reggel 7-től szintén 22 óráig. A három patika egymás között egyeztetve alakítja ki az ügyeleti rendet. Az ügyeleti tapasztalatok szerint késő este gyakorlatilag nincs igény a gyógyszertári szolgáltatásra (ezért is szűnt meg az éjszakai ügyelet). Annál is inkább, mert az orvosi ügyeleten a patikák másnap reggeli nyitásáig az ügyeletes orvos gyógyszerrel is köteles ellátni a sürgős kezelésre szoruló beteget, erre pénz is jár az orvosi ügyeleteknek az OEP-től. A patikák viszont nem kapnak támogatást az ügyeletek fönntartására, pedig az ügyeleti költségek sok pénzt emésztenek föl.

Répcelakon – mint megtudtuk – egyáltalán nincs hétvégi ügyelet, Kőszegen pedig felváltva ügyelnek a patikusok, de éjszaka ott sincs lehetőség arra, hogy gyógyszerhez jussanak a helyiek.

Egy szombathelyi magánpatika vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a gyógyszertárak ügyeleti rendszere a magánpatikáknak nem okoz nagy gondot.

– Nekünk annál jobb, minél többet vagyunk nyitva, de megértem, hogy a patikahálózathoz tartozó gyógyszertáraknak ez problémát okozhat. Havonta két alkalommal esik ránk az esti ügyelet, amikor este 7 órától reggel 8 óráig kell nyitva tartanunk. Egy megyeszékhelyen szükség is van az esti ügyeletre, éjfélig viszonylag sokan jönnek. Éjfél után azonban már nem biztos, hogy szükség lenne a nyitva tartásra, ezzel rengeteget lehetne spórolni. A 300 forintos ügyeleti díjat pedig nem is számoljuk fel abban az esetben, ha valakit az ügyeletről küldenek hozzánk – mondta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!