Hírek

2015.04.29. 16:40

Ezt a csatát Martin nyerte! - Már gyógyul a pankaszi kisfiú

Sikeres volt az a műtét, amely elengedhetetlen volt Horváth Martin gyógyulásához. Az operációt lehetővé tevő rengeteg adományt, a kisfiú édesanyja ezúton is mindenkinek nagyon köszöni.

Szendi Péter

Hazajött Barcelonából Horváth Martin, ahol április 16-án műtötte meg Igor Nazarov. Az operáció sikeres volt, ezért az egy évig tartó rehabilitáció után hatalmas fejlődés várható a kisfiú állapotában. Édesanyja, Horváth Edina elmesélte, hogy rengeteg adományt kaptak, amit nem tud elégszer megköszönni az adakozóknak, akik között magánemberek éppúgy voltak, mint cégek. A mindössze másfél hónap alatt összegyűjtött, több mint 2 millió forint nemcsak a most elvégzett műtétet tette lehetővé, hanem a három hónap múlva esedékes háromhetes kassai rehabilitációt is.

Edina még most is alig tudja felfogni, hogy ilyen sokan éreztek velük együtt. Elmondta, sajnos az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem támogatta a kezelést. A februárban beadott kérelmüket azzal az indokkal utasították el, hogy a beavatkozás szakmailag nem elfogadott. Mivel fellebbezésnek helye nincs, ezért ez ügyben már nincs mit tenni. Edina hozzátette az a furcsa a dologban, hogy akik decemberben adták be kérelmünket ugyanilyen típusú műtét támogatására, azoknak megítélték a támogatást. Úgy látszik, az OEP-nél egy korábban támogatott kezelés két hónap alatt szakmailag kifogásolhatóvá vált. Valószínűleg azonban egyszerűen arról van szó, hogy az egészségbiztosítási pénztár által korábban biztosított keret kimerült.

Megtudtuk, a barcelonai út nem volt zökkenőmentes. A kijutás még meglehetősen simán ment, ám a visszaúton voltak apróbb kellemetlenségek a szervezés hiányosságai miatt. A repülőn nem tartották az előre lefoglalt ülőhelyeiket, és a kerekes szék szállítása is akadozott, de végül minden szerencsésen alakult, a nyelvi problémák ellenére is – tette hozzá Edina.

A repülést egyébként Martin élvezte és egyáltalán nem félt, ami édesanyjáról, Edináról már nem mondható el. A kisfiú láthatta a tengert, sőt nagy álma is teljesült, mivel kapott egy nevével ellátott Barcelona mezt is, mert mint kiderült Martin igazi Barcelona-drukker. A műtét másfél óráig tartott, és a korábban ígért 24 bemetszés helyett az orvos végül 26-ot ejtett. A csontig hatoló fájdalmas beavatkozás hatására az izmok felszabadulnak, és így a mozgás ismét lehetővé válik. Edina elmondta, kisfia a fájdalmak ellenére nagyon jól tűrte az operációt és már most, alig két héttel a beavatkozás után látható a javulás, az evés például sokkal könnyebben megy, mint korábban. Megtudtuk azt is, hogy iskolatársai nagyon várják már, hogy Martin újra járhasson iskolába, sőt talán kicsit irigykednek is rá, hogy ő még egy darabig otthon lehet.

Először februárban írtunk, a születésekor agyvérzést kapott kisfiúról, akiről három hónapos korában derült ki, hogy kétoldali agykamra bevérzése van. Akkor még csak álom volt a most elvégzett műtét. Először négy színtársulat fogott össze, hogy segítsenek a kisfiúnak, és már a jótékonysági előadásokból befolyt több százezer forint. Az előadásokat követő jótékonysági akciók és adományok, végül több mint kétmillióra duzzasztották a támogatás összegét. Az eredeti tervekhez képest csupán annyi változott, hogy a Varsóba tervezett, a súlytalanság állapotát szimuláló rehabilitáció Kassán lesz. Minden más azonban a tervek szerint alakult, így Martin gyógyulási folyamata végre elindult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!