Hírek

2015.04.10. 15:41

Kinek jár az esély? - Kiderült, hogy az OEP nem támogatja a séi Orsós Dominik barcelonai műtétjét

Sé - Szerencsére nem egyedül az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron múlik az ötéves séi kisfiú, Orsós Dominik gyógyulása: bár az OEP elutasította a család kérelmét, Orsósék jövő szerdán Barcelonába repülnek, ahol Nazarov professzor másnap megoperálja a kisfiút.

Nagy Ildikó

Több alkalommal is írtunk az örökbe fogadott kisfiúról, Orsós Dominikról, aki a születésekor elszenvedett oxigénhiány következményeként ötévesen sem tud önállóan enni, járni. Beszámoltunk arról is, hogy Igor Nazarov professzor Budapesten megvizsgálta, és elvállalta a beavatkozást, melynek során a kisfiú 22 helyen letapadt izmait keresztirányú bemetszésekkel szabadítaná fel.

Az Orsós család: Gyöngyike és Ferenc a két örökbe fogadott fiúval: Ferikével és Domival. Fotó: Szendi Péter

A műtétet a professzor Barcelonában végzi, ám azért, hogy a család útnak indulhasson, nagyon sokan tettek: elsőként lapunk olvasói, majd Németh József vasegerszegi és Sörös István séi polgármesterek, akik március elején jótékonysági gálaműsort szerveztek a kisfiú javára.

A gálán 30 ezer forint híján összejött a műtéthez szükséges 990 ezer forint, egy utazási iroda vezetője ingyen adja a szállást,  a repülőjegyeket pedig a család finanszírozza.

A nevelőszülők, Gyöngyike és Ferenc bíztak abban, hogy a több, Domihoz hasonló gyermek  esetében sikert hozó beavatkozást az OEP is támogatja utólag, ám a csütörtökön kézhez kapott levélben az OEP főosztályvezetője három oldalon keresztül magyarázza, miért nem jár a támogatás Domi műtétjére. Az indoklás  lényege, hogy a külföldi gyógykezelés "szakmailag nem elfogadott".

Szerencsére azonban nem csak az OEP-en múlik Domi gyógyulása: az adakozóknak köszönhetően a család jövő szerdán repülőre ülhet, és csütörtökön Barcelonában Domit megműti a professzor.

Gyöngyikéék ezúton is köszönik mindenkinek a segítséget, és ígérik, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy Domi minél előbb talpra álljon....

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye:

A Nazarov műtét sem Magyarországon sem más európai országokban  nem befogadott eljárás. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) minden kérelmet egyedileg bírál el, csakúgy, mint az orvosszakmai vélemény kiadására felhatalmazott szakmai kollégium tagozata. Az OEP csak abban az esetben tudja támogatni a kérelmet, ha azt a Tagozat szakmailag elfogadottnak és reális egészségnyereséggel járónak tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!