Hírek

2015.05.11. 10:13

A bírósághoz fordulnának a kéményseprők – Ősztől sokan közülük utcára kerülhetnek

Vas megye - A hazai kéményseprő-vállalkozások nagy része az Alkotmánybírósághoz, majd a brüsszeli bírósághoz fordulna, ha a parlament elfogadja az új kéményseprési törvényt.

Lisztmayer Zsófia

Egy új tervezet szerint ingyenes lehet a kéményseprő-szolgáltatás, sokan azonban az intézkedések hatására elveszíthetik a munkájukat. A tervezetben leírtak szerint a kéményseprést novembertől nem az önkormányzatok által erre feljogosított cégek végeznék, hanem „kéményseprőipari szervként" a szakmai felügyeletüket eddig ellátó katasztrófavédelem. A korábban kéménysepréssel foglalkozó vállalatok a középületek és a cégek megrendeléseit teljesítenék térítés ellenében. Vas megyében az elvégzett munkák körülbelül tíz százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A Magyar Nemzet információi szerint 47 kéményseprőcég készül arra, hogy először az Alkotmánybíróságon, majd a brüsszeli bíróságon próbálják megvédeni a szabad vállalkozáshoz fűződő jogukat.

Fotó: Unger Tamás

Az egyik vasi tüzeléstechnikai cég ügyvezetője korábban lapunknak elmondta, hogy azok a kéményseprő-vállalkozások, amelyek a rezsicsökkentés után még talpon maradtak, nem tudnak működni csak a középületi megrendelésekből, hiszen árbevételük 90 százalékát elveszítenék a tervezet szerinti átalakítás esetén. Mint megtudtuk, megyei szinten körülbelül 25 kéményseprő dolgozik, a tervezet életbe lépése érintené az alkalmazotti állományt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!