Hírek

2015.05.10. 15:10

Az Úttörő mindent túlél - Vasi városok utcanévtábláit böngésztük

Megyei körkép - Harc az Úttörő és a Mező Imre utcákért Répcelakon. Utánajártunk, hol lehet számítani az utcanevek megváltoztatására a jövőben.

Budai Dávid

A történelem során az utcák átnevezésének jogával minden politikai berendezkedés élt, és ez a folyamat napjainkban sem állt meg. Ma is lekerülnek régi utcanévtáblák, hogy helyet adjanak egy újnak. Annál is inkább így van ez, mivel a rendszerváltozás óta eltelt 25 év dacára ma is fellelhető itt-ott olyan elnevezésű utca, ami az elmúlt diktatúrával hozható összefüggésbe. Pedig egy 2012-es törvény szerint cég, közterület, sajtótermék, médiaszolgáltatás, civil szervezet, közterület vagy közintézmény elnevezésében vagy címében nem szerepelhet olyan személy neve, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. Továbbá tiltott minden olyan kifejezés, szervezet neve is, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható. Vas megyei településeken érdeklődtünk arról, hogy vannak-e napirenden névcserék.

Bebes István, Körmend polgármestere kérdésünkre elmondta: náluk most nem aktuális az utcanévcsere, mivel amit meg kellett változtatni, azt már a kilencvenes években megtették. Hozzátette: vannak neves körmendi és körmendi kötődésű személyek, akikről előbb-utóbb szeretnének utcát elnevezni, de ezt sem a közeljövőben tervezik.

Szombathelyen már nem téma az Engels utca átnevezése. Fotó: Unger Tamás

Ugyanez a helyzet Őriszentpéteren és a hozzá tartozó kistérségben is, így Alszer, Baksaszer, Égésszer, Galambosszer, Iskolaszer, Keserűszer, Kovácsszer, Templomszer, és Városszer lakóinak sem kell arra számítaniuk, hogy megváltoztatják utcáik elnevezését.

Sárváron a rendszerváltás után nem sokkal hat utca nevét változtatták meg, ma már minden utca neve „szalonképes" – tudtuk meg Kondora István polgármestertől. Akkor az új nevek kiválasztásában a helyi honismereti szakkör tagjainak kutatómunkájára támaszkodtak. Így lett a Lenin utcából Batthyány, a Vöröshadseregből Fekete-híd, a Tolbuhinból pedig Nádasdy utca. Azok pedig, akik az elmúlt években költöztek a Mező utcába, már talán nem is tudják, hogy utcájuk egykor Mező Imre kommunista politikus nevét viselte.

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere elmondta: náluk nincsenek olyan utcanevek, amelyeket történelmi okok miatt le akarnának cserélni, ha volt is, ezt a kérdést már a rendszerváltozás után rendezték. Az utcák elnevezésével kapcsolatban egyedül azzal van gondjuk, ha többfelé ágazik el egy utca – például a Hunyadi – és ugyanazt a nevet viseli. Ez ugyanis megnehezíti az idegenek tájékozódását. Az átnevezés azonban azért problémás, mert az utcanév megváltozása az ott lakók személyi adatait is érinti, így azokat is meg kellene változtatni.

Répcelakon az utcák átnevezésének kérdése viszont meglehetősen aktuális, hiszen nemrégiben közmeghallgatáson is téma volt a város két utcájának, az Úttörőnek és a Mező Imrének a névváltoztatása. Az előbbi utca lakói aláírásokat gyűjtöttek a névváltoztatás ellen, mondván: az úttörő szó nem csak a szocializmus gyermekmozgalmát jelöli. Az önkormányzat állásfoglalásért a Magyar Tudományos Akadémiához fordult, ám választ egyelőre nem kaptak – tudtuk meg Szabó József polgármestertől. Hozzátette: több telefonhívást kapott más településekről, még az Alföldről is, hogy az Úttörő vagy a Felszabadulás utcanév ott is túlélte az elmúlt 25 esztendőt.

Kőszegen a rendszerváltás utáni első időszakban megváltoztatták az utcaneveket. Huber László polgármester két dolgot említ ennek kapcsán. Az egyik, hogy a Jobbik néhány éve szorgalmazta a Károlyi Mihály utcanév megváltoztatását, ez nem történt meg. A másik: minden névválasztáskor kikérik a levéltár véleményét.

Szombathelyen már némileg bonyolultabb a történet, de lakcímkártyát itt sem kell cserélni egyhamar. Mint ahogyan Angyal Lászlótól, a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, a rendszerváltozás óta eltelt több mint két évtizedben több tucatszor élt a város a közterületi elnevezés lehetőségével. Egyrészről már meglévő utcák nevét változtatták meg, másrészről az újonnan kialakuló utcákat nevezték el. Manapság már egyre ritkábban fordul elő már elnevezett utcák „átnevezése". Tekintettel arra, hogy a lakók okmányainak megváltoztatása, a szolgáltatók felé történő átjelentések sok utánajárással és kellemetlenséggel járnak, ezért az önkormányzat csak nagyon indokolt esetben él ezzel a lehetőséggel.

A rendszerváltást követő három évben a város a munka nagy részét elvégezte, összesen 97 utcanév cserélt gazdát. Ekkor lett például a Hámán Katóból Paragvári, a Micsurinból Mészáros József és a Marx Károlyból Welther Károly utca. Az ezt követő években már főleg az újonnan alakult utcák elnevezése volt a feladat, ami sokszor nem is volt könnyű, mivel a közgyűlés több olyan helyzettel találta magát szembe, amikor a lakóknak nem nyerte el a tetszését az elnevezés. Megtudtuk, a névválasztás hol a már meglévő viszonyokhoz igazodik, hol a történelmileg kialakult, közszájon forgó, régi elnevezést kapja meg az adott terület. Idén már átneveztek több utcát is, egyebek között a II. János Pál pápa körutat Szent II. János Pál pápa körútnak. A továbbiakban utcanév-változtatási előterjesztést – a kulturális bizottság javaslata alapján – a közgyűlés csak akkor tárgyal, ha a megváltoztatni kívánt utca új elnevezésében a lakók egyetértésre jutottak, és ezt aláírásukkal kinyilvánították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!