Hírek

2015.05.21. 18:02

Épül a körmendi kórház - Pénteken kezdődik a kivitelezés, a teljes felújítás

Körmend - Teljesen megújul a körmendi kórház. Mintegy 1 milliárd 400 millió forintból integrálják a járó- és fekvőbeteg ellátást a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház telephelyén.

Bakos Ágnes

„Körmend az itt elérhető szolgáltatások miatt a térség központja" – hangsúlyozta Bebes István polgármester a kórház felújításának projektindítóján. Emlékeztetett, hogy a fejlesztés már megkezdődött, az előkészítő munkálatokon sokat dolgoztak. Most kezdődhet a tényleges kivitelezése az intézmény felújításának. Prof. Dr. Nagy Lajos a Markusovszky Kórház főigazgatója sorolta: a sürgősségi ellátás, a diagnosztika és egyes szakrendelések a földszinten működnek majd, a többi szakrendelő az első emeleten lesz, a krónikus belgyógyászat az épület második és harmadik szintjén kap helyet az átépítés után. Az ötödik emelet marad a műtőké és az egynapos sebészet működik majd ott. A térség betegei a várhatóan a jövő év elején záruló építkezés után, egy épületben érnek el minden egészségügyi szolgáltatást Körmenden. A főigazgató emlékeztetett: az elmúlt ötven év legnagyobb egészségügyi fejlesztése a most kezdődő felújítás a városban. A kórház belső átalakításával húsz aktív belgyógyászati ágy is működik majd Körmenden. Az informatikai fejlesztések révén a szombathelyi kórházzal XXI. századi összeköttetése lesz a körmendi intézménynek. Szombathelyen a Vérellátó újulhat meg ugyanebben a programban, de a körmendinél kisebb volumenű fejlesztés keretében – emlékeztetett Prof. Dr. Nagy Lajos. Szombathelyen a cél szintén az integráció: közelebb vinni a járóbetegellátást a fekvőbeteg osztályokhoz. A Vérellátó megújuló épületébe költöznek a Rendelőintézetben működő szakrendelések, valamint a tüdőszűrő állomás.

Bebes István polgármester, V. Németh Zsolt államtitkár és prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója a jövőben is együtt dolgozik a körmendi kórház fejlesztésén. Fotó: Szendi Péter

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője elmondta: fontos a minőségi diagnózis és a minőségi ellátás a betegeknek, lehetőség szerint közel az otthonukhoz – ezt valósítja meg a körmendi fejlesztés a város és térsége, az Őrség, valamint Szentgotthárd és környéke lakosainak. A tervek szerint, hotel minőségű ellátás fogadja majd a betegeket Körmenden a komplex fejlesztések után.

V. Németh Zsolt azt mondta: reméli, hogy a névadóhoz, dr. Batthyány-Strattmann Lászlóhoz méltó intézményt avathatnak a jövő év elején, Körmenden.

A mintegy 1,4 milliárdos, a szombathelyi átalakításokkal együtt 1,6 milliárd forintos programban orvosi műszerek beszerzése is szerepel: az a projektelem a közbeszerzésnél tart jelenleg a körmendi és a szombathelyi telephelyen is.

Közben egy kisebb nagyságrendű, mintegy 65 millió forintos fejlesztés lezárult Körmenden: új terápiás eszközöket vásároltak, akadálymentes már a tüdőgondozó, a reumatológia és a gyógytorna terme a körmendi kórházban. Már további tervek is vannak: a következő uniós ciklusban tovább újítaná és szépítené a körmendi telephelyet a város és a Markusovszky Kórház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!