Hírek

2015.05.09. 09:26

Kincsvadászat fotellel, bakelitlemezzel - Nézzék meg, mi mindentől váltak meg lomtalanításkor a kámoniak és a herényiek!

„Tavaly hegyekben állt itt minden!” - mondta az egyik lakó a Stromfeld lakótelepen, amikor végignézett a néhány törött bútordarabon, rossz szerszámon és pár kartondoboznyi papír- és műanyag hulladékon.

Bakos Ágnes

Lomtalanítottak a kőszegi–szentgotthárdi vasútvonaltól keletre eső városrészen, az ipartelep utcáiban, valamint Herényben, Kámonban, a Stromfeld lakótelepen és a Minerva lakóparkban péntek este.

Voltak sokan, akik „vadásztak" a feleslegessé vált kincsekre. Kézi kocsikkal, műanyag táskákkal felszerelt biciklikkel járták egész családok a környéket és túrták fel a kupacokat értékes, illetve értékesíthető holmik után.

A Minerva lakóparkban voltak a legkisebbek a halmok. Azt mondta az egyik lakó, tavaly el is felejtették a lomtalanítást, és most is csak néhány apróság került ki a garázsok mélyéről.

A lakótelepi részen több volt a viszonylag nagy kupac, de csak ideig-óráig. A javítható bútordarabok és a ruhaneműk hamar „új gazdájukhoz" kerültek.

Kevés, de volt egy-két érdekes darab a kupacokban. Például egy autóülés: egy az egyben, biztonsági övvel, sínnel és ép textilhuzattal. Kérdéses, hogy azt elviszi-e a Szomhull. A hulladékgazdálkodási törvény szerint ugyanis a lomtalanításkor a „rendszeres hulladékgyűjtés során el nem szállítható, a lakásban feleslegessé vált tárgyaktól" lehet megszabadulni. Bontásból származó autóalkatrészt, kerti szemetet, építési törmeléket és veszélyes hulladékot nem gyűjtenek be.

A szemfüles keresők rálelhettek igazi retró bútordarabokra. Jórészt az ülőalkalmatosságok vészelték át az elmúlt negyven évet viszonylag épen: fotelok és puffok. Még olyan darab is volt, ami kevés felújítással visszaállítható eredeti állapotába.

Egy-egy lom úgy pihent a házak között, mintha alternatív videoklip forgatás díszlete lenne: például egy bakelitlemez, vagy az az óriási doboznyi cipő, ami mintha egy többgenerációs család elmúlt húsz évében halmozódott volna fel és érett meg hirtelen a selejtezésre.

Már csak egy terület maradt az idei lim-lom akcióban Szombathelyen. Május 16-án szállítják el a lomokat a belvárosból, a Thököly Imre utcától északra eső városrészben, a Perint és Gyöngyös patak között a Petőfi Sándor utcáig, valamint a Szent Márton utcától északra, a Gyöngyös patak és a vasútvonal között a volt bucsui vasút nyomvonaláig. Csak a lakosság lomtalaníthat, cégek, intézmények nem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!